Foci - Elhalasztották a foci-Eb-t a koronavírus miatt
Elhalasztották a foci-Eb-t a koronavírus miatt
Fotó: Europress/AFP

Elhalasztották a foci-Eb-t a koronavírus miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/17 13:55
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) keddi döntése értelmében a tervezettnél egy évvel később, 2021 nyarán rendezik meg az Európa-bajnokságot írja a BBC a norvég Labdarúgó-szövetségtől származó információkra hivatkozva. A döntésre azért volt szükség, hogy a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett bajnokságokat a nyári hónapokban befejezhessék. 

Az Európa-bajnokságot eredetileg június 12. és július 12. között bonyolították volna le, méghozzá rendhagyó módon 12 ország, többek között Magyarország bevonásával. A kontinenstorna azt követően került veszélybe, hogy Európában is megjelent az új típusú koronavírus, amelynek következtében egyre több kormány döntött a sportesemények ideiglenes felfüggesztése mellett. Mivel hetekig, sőt, lehet hogy hónapokig nem folytatódhatnak a labdarúgó-bajnokságok küzdelmei, a nyári Eb eltolásával lehetett megteremteni az esélyt a szezon lezárására.

Elsőként a Norvég Labdarúgó-szövetség írta ki Twitter-oldalára, hogy az UEFA keddi konferenciáján megszületett a döntés, és az Európa-bajnokságot a tervezettnél egy évvel később, 2021 nyarán tartják meg, június 11. és július 11. között.

Egyelőre senki sem tudja biztosan, hogy mikor térhetnek vissza a pályára a futballcsapatok, mindenesetre a legtöbb helyen úgy számolnak: valamikor május elején folytatódhatnak a küzdelmek. Még ezzel az optimista verzióval is elkerülhetetlen, hogy a nyári hónapokra csússzon a befejezés, ami a versenynaptár átalakításának köszönhetően most már könnyedén kivitelezhető. Innentől kezdve elsősorban azon múlik a bajnokságok sorsa, hogy mikor sikerült megfékezni a járvány terjedését. 

Guardian szerint egyébként jövő nyári Európa-bajnokság is okozhat problémákat logisztikai szempontból az UEFA-nak (feltételezve, hogy ez már a végleges időpont), ugyanis az előzetes tervek szerint július 7. és augusztus 1. között a nőknek rendeznek Európa-bajnokságot Angliában. Ezen kívül pedig még két nagyobb rendezvénye is lesz az európai szövetségnek: előbb a Nemzetek Ligája döntőjére kerül sor, majd a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokság szerepel a versenynaptárban. 

Hozzászólások