Foci - Élete végéig eltiltották a bundázó fociedzőt
Élete végéig eltiltották a bundázó fociedzőt
Fotó: Europress/AFP

Élete végéig eltiltották a bundázó fociedzőt

Rév DánielRév Dániel
2019/08/18 12:28
Miután beismerő vallomást tett, élete végéig eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől Samson Siasiát, a nigériai válogatott korábbi játékosát és szövetségi kapitányát. A FIFA vizsgálóbizottsága immár nyolc éve göngyölíti fel egy bűnbanda tevékenységét, a vizsgálatnak Siasia a harmadik eltiltottja.

Wilson Raj Perumalt 2011-ben kapták el és börtönözték be Finnországban, ahol a helyi első osztályú bajnokság mérkőzéseit bundázta meg. Amióta elkapták, a FIFA etikai bizottságának vizsgálóbizottsága próbálja felgöngyölíteni a szálakat, amelyek igen messzire vezetnek. Korábban ugyanis a botswanai szövetség főtitkárát tiltották el élete végéig, míg a Sierra Leone-i szövetség egyik hivatalnoka júliusban kapott ötéves eltiltást.

Samson Siasia tehát a harmadik afrikai szövetségi alkalmazott, aki érintett az ügyben. Rá, magyarul mókásan hangzó neve mellett leginkább a 90-es években elég jó eredményeket elérő nigériai válogatottból emlékezhetünk, amelyben 51 mérkőzésen 16 gólig jutott 15 éves pályafutása során. Siasia a visszavonulása után elvégezte az edzőképzés különböző állomásait, majd előbb az U20-as, aztán az U23-as nigériai válogatottak szövetségi edzője volt. 2010-ben aztán kinevezték felnőtt szövetségi kapitánnyá, ám miután nem sikerült kijuttatnia a csapatot a 2012-es Afrikai Nemzetek Kupájára, kirúgták. 2016-ban újra szövetségi kapitány lett, de még abban az évben távozott, közben pedig az U23-as csapattal bronzérmet szerzett a riói olimpián.

Siasia a FIFA vizsgálata során elismerte, hogy mérkőzések eredményének alakításáért cserébe kenőpénzt fogadott el a feljebb említett Wilson Raj Perumal vezette csoport bizonyos tagjaitól. Hogy pontosan mely mérkőzésekről volt szó, arra nem tért ki a FIFA közleménye, de tekintve, hogy edzői pályafutása során milyen magasságokban dolgozott, Siasia igen fontos felnőtt- és utánpótlás-válogatott találkozókat bundázhatott el.

Ennek megfelelő szintű a büntetés is: a FIFA élete végéig tiltotta el a labdarúgástól a most 52 éves szakembert, emellett pedig 50 ezer svájci frank büntetést is be kell fizetnie. Most, hogy a vizsgálat abba a szakaszába került, hogy egymást követő két hónapban is született eltiltás, várhatóan nem Siasia lesz az utolsó érintettje a FIFA tisztogatásának.

via insidethegames

Hozzászólások