Foci - Elesett az utolsó monarchia: Wenger távozik Londonból
Elesett az utolsó monarchia: Wenger távozik Londonból
Fotó: Metro.co.uk

Elesett az utolsó monarchia: Wenger távozik Londonból

Mártha BenceMártha Bence
2018/04/20 13:37

Az ég kék, a fű zöld, az Arsenal edzőjét pedig úgy hívják, Arséne Wenger. De már csak idén nyárig.

Amikor az Arsenal Invincibles 2004 októberében 49 meccses veretlenségi sorozatának a végére ért, a gondolat is szürreálisnak tűnt, hogy egyszer londoni szurkolók százai fognak tüntetni Arsene Wenger ellen. A futball azonban már csak ilyen: nem ismeri a múlt időt, csak a jelen számít. 

A francia menedzser 1996 óta irányította az Arsenalt, ezzel nemcsak a leghosszabb ideig a klubnál dolgozó edző, hanem egyben a legsikeresebb is. Háromszoros bajnok, hétszeres FA-Kupa-győztes, BL-döntős, többszörös év edzője, és 2006 óta az angol futball Hall of Fame-jének tagja. 

Nincs továbbNincs tovább

A közgazdász végzettségű szakembernek komoly része volt az angol klubfutball forradalmasításában, akár edzéselméleti, akár dietetikai, vagy klubmenedzsment-kérdéseket nézünk, a korszak egyik legjelentősebb edzője rajzolódik ki a Londonban töltött 22 éves pályafutásából. Bár taktikai zseninek nem lehetett nevezni, remek érzékkel szúrt ki fiatal játékosokat, és többször is képes volt kiváló csapatokat építeni, miután legjobb játékosai sorozatban hagyták el a klubot. 

A Le Professeur becenév nem véletlen, Wenger sokkal inkább viselkedett tanárként, mint futballmenedzserként. Akkor sem költött esztelenül sok pénzt, amikor megtehette volna, és bár ezt sokan a szemére vetették, sőt az Arsenal utóbbi években mutatott eredménytelen teljesítményének fő okaként nevezték meg, Wenger képtelen volt hűtlenné válni saját hitvallásához. 

Tündöklés után bukás 

A 2000-es évek elejének tündöklése után az Arsenal átköltözött új stadionjába, és Wenger éveken keresztül azt válaszolta a kritikákra, hogy az Emirates költségei miatt nem tudja megtartani legnagyobb értékeit. A győzelmek emléke gyorsan elpárolgott, és egy idő után a kárörvendő ellendrukkerek már a trófeák hiányán köszörülhették a nyelvüket, de Wenger ekkor sem tágított. 

Az olyan játékosok távozása, mint Cesc Fabregas, Thierry Henry, Robin van Persie majd legutóbb Alexis Sánchez, mind azt mutatták, hogy az Arsenal nem hajlandó egy szint fölött áldozni a játékosokra, és ez a világ leggazdagabb bajnokságában, ahol az ellenfeleknek nincsenek ilyen erkölcsi aggályaik, egyet jelent a sikertelenséggel. 

Helló, viszlát!Helló, viszlát! Fotó: Telegraph

Ez persze relatív, hiszen az utolsó bajnoki cím (2004) óta csak egyszer végzett a legjobb négyen kívül a csapat, az FA-Kupát pedig háromszor is megnyerte, de a londoni szurkolók bajnoki címeket akartak, nem elégedtek meg a folyamatos BL-szereplést biztosító dobogós helyekkel. 

Mindent köszönünk! 

“Az egyik legfontosabb ok, amiért úgy döntöttünk, beszállunk a játékba, az Arsene Wenger által a klubnál meghonosított, a pályán és azon kívül is tette érhető filozófia volt” - mondta a klub többségi tulajdonosa, Stan Kroenke a sajtótájékoztatón. Wenger érdemeinek felsorolása után maga az érintett vette át a szót. 

“A körülmények gondos mérlegelése, és a klubbal folytatott megbeszélések után úgy döntöttem, most jött el az ideje, hogy távozzak. Szeretnék köszönetet mondani a vezetőknek, edzői stábnak és a szurkolóknak, akik naggyá tették ezt a klubot. Arra biztatom a szurkolókat, hogy mindig álljanak a csapat mögött, és arra kérek mindenkit, akinek fontos az Arsenal, hogy álljanak ki a klub értékei mellett” 

- mondta Wenger. 

Még lehet szépen búcsúzni

Tavaly - irányítása alatt először - az Arsenal kicsúszott a legjobb négy közül a Premier League-ben, így még inkább felerősödtek a távozását követelő hangok. A francia azonban nem volt hajlandó lemondani, pedig érezhető volt, hogy saját szobrának ledöntésén kívül nem sok minden hozható ki a londoni kalandból. 

A bejelentéshez mindenesetre furcsa időpontot találtak a klub vezetői, hiszen - bár a legjobb négybe kerülésre idén sincs reménye a csapatnak - Wengernek még megvan az esélye, hogy egy komoly trófeával búcsúzzon az Arsenaltól. Az Európa Liga elődöntőjében az Atlético Madriddal találkozik a csapata, és könnyen előfordulhat, hogy Wenger utolsó meccse az Arsenal élén egy európai kupadöntő lesz - pont Franciaországban, talán egy francia csapat ellen. 

Hozzászólások