Foci - Elég jól mutat a legdrágább nyári igazolások csapata
Elég jól mutat a legdrágább nyári igazolások csapata
Fotó: Europress/AFP

Elég jól mutat a legdrágább nyári igazolások csapata

Mártha BenceMártha Bence
2017/09/01 09:11

Oligarchák, olajsejkek és mamutcégek gyúrták brutálisra a 2017-es nyári átigazolási szezont, ahol még a vártnál is durvábban szaladt el a ló néhány kivagyi krőzussal. Ha összeállítunk egy csapatot azokból a futballistákból, akik posztonként a legdrágábban keltek el csak idén nyáron, egy kisebb ország költségvetését kapjuk. A csapat (amely Mbappe PSG-hez szerződése előtt állt össze) egyébként nem lett rossz.

Kezdjük a lényeggel: íme a legdrágább átigazolások csapata:

Ederson - Kyle Walker, Leonardo Bonucci, Antonio Rüdiger, Benjamin Mendy -  Bernardo Silva, Corentin Tolisso, James Rodriguez - Neymar, Romelu Lukaku, Ousmane Dembelé

Kellett a kapus a Manchester Citynek, márpedig ők nem néznek kicsire. Pep Guardiola egyelőre nem nyúl szerencsés kézzel a kapusokhoz, ezért most igyekezett biztosra menni: a brazil utánpótlás-válogatott Edersonért 40 millió eurót kapott a Benfica. Ennyit még sosem fizettek kapusért, a brazil Gianluigi Buffon 16 éves rekordját adta át a múltnak, és csaknem kétszer annyiba került, mint a lista harmadik helyezettje, Manuel Neuer (Schalke-Bayern).

Ez csak hasraütés, de valószínűleg jobbhátvédért sem fizettek még annyit, mint amennyit idén a ManCity: Kyle Walkerért 51 millió eurót kapott a Spurs. A játékos árával kapcsolatban a City korlátlan lehetőségei mellett egy másik tényező is szerepet játszott, méghozzá az angol futballisták botrányos túlárazottsága a Home Grown Rule bevezetése óta.

Leonardo Bonucci

A legdrágább csapat első olyan játékosa, aki nem a Premier League-be igazolt, az a Leonardo Bonucci, aki a nyár legnagyobb szenzációját szolgáltatta Olaszországban. A válogatott középhátvéd a BL-döntő szünetében történtek miatt megromlott viszony következtében vált nemkívánatossá Torinóban, és bár kaphatott volna érte nagyságrendekkel több pénzt is a Juve, a játékos nem kívánt elmenni Olaszországból. A Milan sem járt rosszul, a legjobb olasz középhátvédet vette meg 42 millióért, akinek azt a feladatot is szánják, hogy vezére legyen a formálódó csapatnak. Ennyiért ingyen volt.

A másik középhátvéd, Antonio Rüdiger nem más, mint Conte B-terve, ha Bonuccit nem tudja elhozni. Nem tudta, így az olaszért kínált összeget megfelezve rárepült a Roma német válogatott bekkjére, Rüdigert pedig készséggel odaadták a rómaiak 35 millióért. Rüdiger egyébként azért is kiváló választás, mert tud háromvédős és négyvédős rendszer közepén is játszani, sőt jobbhátvédként is bevethető. 

A hátvédsor utolsó tagját is a City keretében kell keresnünk, azaz Guardiola alaposan bevásárolt a hátsó sorába. Benjamin Mendyért ráadásul 57,5 millió euróra rántotta le a Monaco a Cityt, amelynek elég nehéz dolga van a piacon. Mivel mindenki tudja, hogy végtelen mennyiségű pénze van, kis túlzással az összes eladó hozzáadja a dátumot a megkörnyékezett játékos árához.

A Bayern is azt vesz meg, akit csak akar 

A monacóiak ezt alátámasztva nem szégyenlősködtek jobbszélsőjük, Bernardo Silva ügyében sem, érte 50 milliót volt kénytelen leperkálni a Manchester City. A Monaco és a Benfica között ingázó 22 éves szélső egyébként nem zsákbamacska, remek futballistát vett a City az Európa-bajnok Silvával.

A csapat védekező középpályása Corentin Tolisso, akiért a Bayern München Bundesliga-rekordnak számító 42+6 millió eurót fizetett. A korábbi rekord a Javi Martinezért adott 40 volt, ráadásul a lyoni akadémia neveltje egy rövid ideig a francia klub legdrágábban eladott játékosa is volt. Aztán jött az Arsenal, és 53-ért bezsuppolta Alexandre Lacazette-et.

James Rodriguez bemutatása még jól sikerült

A középpálya bal oldalán is egy Bayern-igazolást találunk. James Rodriguezen még úgy is 25 milliót bukott a Real Madrid, hogy a müncheniek 50-et adtak érte, de meg is érdemlik, hiszen jobbára a padon jegelték a káprázatos tehetségű kolumbiait. Tolissóval együtt elég erős középpályát alkothatnak, a Vidal, Tolisso - James, Thiago, Robben - Lewandowski sorok nem mutatnak rosszul.

Őrület, ami csatárfronton ment 

Bár egy poszton játszanak, hiszen a Barca egyikükkel pótolta a másikukat, a csatársor két oldalán Neymar és Ousmane Dembelé játszanak. 327 millió euróért majd valahogy egymás közt eldöntik, melyikük megy át a jobb oldalra. Neymar átigazolásáról már mindenki elmondta, amit gondolt, én csak annyit tennék hozzá, hogy a 225 millió eurós vétel egy olyan határvonalat jelent az átigazolási történelemben, amilyen annak idején Jean-Marc Bosmané, vagy Luis Figóé volt. Dembelé az idén már szokásosnak mondható cirkusz után kihisztizte, hogy eladják a Barcelonának, de azért nem sajnáljuk a Dortmundot sem, hiszen 105 millióból elég jó helyettest lehet venni a 20 éves francia helyére.

UPDATE: az átigazolási szezon utolsó pillanataiban a PSG bejelentette, hogy kb 180 millió euróért megszerezte Kylian Mbappét.

Dembelével nem járt rosszul egyik klub sem

A Manchester Uniteddel kapcsolatban minden nyár végén két dolog biztos: az egyik, hogy a végén mindig a legzsengébb BL-csoportba kerül, a másik, hogy nagyon drágán vesz egy kulcsjátékost. Tavaly Pogbáért adtak 105 millió eurót, előtte Martialért 60-at, előtte Di Mariáért 75-öt, és így tovább. Idén center kellett, mert úgy nézett ki, Ibrahimovic nem marad (végül maradt), José Mourinho pedig nem egy olcsójános, ha valamire rákíván. Az Evertonnak fizetett 85 millió eurót annyira természetesen adták ki Romelu Lukakuért, mintha előre tudták volna, hogy veszi a rajtot a belga, aki egyelőre négy meccsen négy gólnál jár vörösben.

Az összesen annyi, mint 778,5 millió euró, durván 250 milliárd forint, azaz Mészáros Lőrinc (egyelőre) csak a csapat felét tudná megvenni saját vagyonából. 

Hozzászólások