Foci - Egyik legkorábbi sztárigazolása miatt robbanhat ki az újabb Paris Saint-Germain-botrány
Egyik legkorábbi sztárigazolása miatt robbanhat ki az újabb Paris Saint-Germain-botrány
Fotó: Europress/AFP

Egyik legkorábbi sztárigazolása miatt robbanhat ki az újabb Paris Saint-Germain-botrány

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/16 12:23
Javier Pastore 2011 nyarán igazolt a Palermótól a hirtelenjében meggazdagodó Paris Saint-Germainhez. Az akkoriban igen sokra tartott argentin középpályás volt a katari tőkével erősödő párizsiak egyik, ha nem a legelső sztárigazolása, azonban egy nemrég nyilvánosságra került dokumentum bizonyíthatja, hogy szabálytalan eszközökkel szerezte meg tulajdonjogát a PSG.

Nasser al-Khelaifi, a párizsi klub elnöke két ügyben is gyanúsítható a Football Leaks által kiszivárogtatott dokumentumok alapján. Levelezéséből úgy tűnik, nagyságrendileg 2 millió eurós bónuszt fizetett Javier Pastore ügynökének, amivel megsértette a FIFA átigazolásra vonatkozó előírásait, ráadásul a későbbiek folyamán egy, az ügyben vizsgálódó francia bírót is félrevezetett. Az érintett felek természetesen tagadják, hogy elkövették volna a szóban forgó szabálytalanságokat.

Tilos közvetlenül fizetni

Rögtön le kell szögeznünk, hogy önmagában az ügynököknek fizetett bónuszok nem minősülnek szabálytalannak. Sőt, igazából bevett szokásnak számít, hogy az átigazolásban közreműködő ügynök a játékostól és a klubtól egyaránt kap egy nem elhanyagolható összeget. A lényeg, hogy a kifizetésnek csak a közvetítő fél ügyfele - vagyis a játékos és a klub - lehet részese, egy tulajdonos vagy egy elnök már nem. Amennyiben tehát Khelaifi személyesen intézte az ügynöki jutalékot, azzal szabálytalanságot követett el.

"Egy elnök közvetlenül nem intézhet megbízással kapcsolatos kifizetést egy ügynök irányába" - szögezte le a francia profi ligákat tömörítő szervezet, az LFP közleményében.

000_1GM5JR.jpg Fotó: Europress/AFP

A Guardian és a Mediapar nyomozása alapján úgy tűnik, Khelaifi személyesen intézkedett a 2 millió eurós bónusz kifizetésében. Ez a későbbi katari uralkodó stábjának címzett leveléből derül ki, melyben a szóban forgó összeg mellett egy másik tételről is szó esik, amelyet a testvére által irányított Oryx Qatar Sports Investments (QSI) nevű katari cégnek kellett utalni. Ez a levél egyébként azt is bizonyíthatja, hogy Khelaifi hazudott Renaud Van Ruymbeke bírónak a klubnál betöltött hatáskörét illetően.

Korábban ugyanis azt állította, nem rendelkezik döntéshozói jogkörrel, legalábbis, ami a kifizetéseket illeti. "Nem írhattam alá, tehát költségekről sem dönthettem" - mondta az elnök. Az arab nyelven írt, bizalmas levél alapján azonban ennek épp az ellenkezője derült ki. Khelaifi ugyanis - Tamim bin Hamad Al Thani koronaharceg szóbeli utasítása alapján - elrendelte a 2 millió eurós ügynöki jutalék kifizetését és az Oryx QSI 200 ezer dolláros költségének kifizetését. A levelet az elnök szignózta.

Dezinformáció, hamisítvány

Khelaifi ügyvédei a Guardian megkeresését követően azt válaszolták, a Közel-Keleten kialakult geopolitikai helyzet következményeképp rengeteg téves információ látott napvilágot Katar tevékenységével kapcsolatban. Jelenleg az országot az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia és szövetségeseik blokád alatt tartják, emiatt például a 2022-es labdarúgó-világbajnokság megrendezése is veszélybe kerülhet. "Ügyfelünk nem hajlandó elismerni a körbeírt, de be nem mutatott dokumentumok hitelességét" - érkezett a válasz.

Nem a jogtiprások és vesztegetések miatt fogják elvenni Katartól a focivébét | Hosszabbítás

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy egy jól dokumentált, alaposan bizonyított, korrupt pályázat önmagában elég lenne ahhoz, hogy elvegyék Katartól a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Ha mégis elveszik, az nem azért lesz, mert Tamim emír minden szembejövőt vastagon megkent a pályázat sikerének érdekében, hanem azért, mert túl sok lábra lépett rá, miközben túl nagyot akart markolni.

A cikk hétfői publikálását követően hamisítványnak nevezték a szóban forgó dokumentumokat, amelyek a Guardian és a Mediapart szerint egyenesen Khelaifi e-mail-fiókjából származnak. "Ügyfelünk jogi panaszt fog benyújtani hamisítás és a hamisítvány felhasználásáért". Khelaifit egyébként a 2017-es és 2019-es atlétikai világbajnokság pályázatai miatt is vizsgálják, a francia hatóságok szerint ugyanis az Oryx 3,5 millió dollárt fizetett Papa Massata Diacknak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori marketing-tanácsadójának.

Pastore ügynöke sem emlékszik ilyesmire

"Beszéltünk, majd kezet ráztunk. A tárgyalásokat azonban telefonon folytattuk le Leonardóval" (a PSG akkori sportigazgatójával - a szerk.) - nyilatkozta Marcelo Simonian, Pastore ügynöke, aki kategorikusan cáfolta, hogy szóba került volna a Oryx QSI a tárgyalások alatt. Tovább bonyolítja az üzletet, hogy Simonian rendelkezett Pastore kereskedelmi jogainak 50%-val, tehát a végül kialkudott 40 millió eurós összeg fele őt illette meg. Emiatt máig nézeteltérés van közte és a Palermo között.

000_1AI9DZ.jpg Fotó: Europress/AFP

Az ügynök a tárgyalások során két felet képviselt: egyfelől Pastorét, másfelől pedig a Palermót. Ezt a szabályok lehetővé teszik, egy ügynök több felet is képviselhet a tárgyalások során ugyanabban a műveletben. Viszont emiatt a PSG-től már nem fogadhatott volna el pénzt. Egy 2011 szeptemberében küldött dokumentumból azonban kiderült, Simonian egyik kollégája érdeklődött a Pastore-ügylet helyzetéről és a klub által fizetendő összegről. A Football Leaks anyagai bizonyítják, hogy erről Simoniannak is tudomása volt.

Nem sokkal később a párizsiakat képviselő Emmanuel Moulin irodája megerősítette, hogy a klub kifizette a szóban forgó pénzt, bár azt nem konkretizálta, mekkora összegről volt szó.

Simonian tagadta, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövettek volna. "Talán rosszul értelmezték vagy fordították" - válaszolta, majd hozzátette, soha nem kérte a PSG-t jutalék kifizetésére a Pastore-ügy kapcsán. "Én és Moulin sem kaptunk jutalékot az ügyben. Semmit. Nem is kaphattam, mert részben az enyém volt a játékos tulajdonjoga." Moulin a maga részéről szintén visszautasította, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövettek volna a tárgyalások és a hatóságok tájékoztatása során.

via Guardian

Hozzászólások