Foci - Egy korszakos zseni, akit csak Messi és Ronaldo tudott háttérbe szorítani
Egy korszakos zseni, akit csak Messi és Ronaldo tudott háttérbe szorítani
Fotó: Europress/AFP

Egy korszakos zseni, akit csak Messi és Ronaldo tudott háttérbe szorítani

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/05 13:45
Bejelentette visszavonulását Arjen Robben, a Bayern München és a holland válogatott klasszisa. Hosszú és eredményes pályafutása során szinte mindent megnyert, amit futballista megnyerhetett, egyénileg azonban sosem díjazták azon a szinten, amit teljesítménye alapján megérdemelt volna. Noha generációja legjobbjai közé tartozott, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mellett esélye sem volt labdába rúgni.

Július negyedike elsősorban az amerikaiak nemzeti ünnepéről, a Függetlenség napjáról ismert, mostantól azonban Arjen Robbenhez is köthetjük ezt a dátumot. A holland labdarúgó ugyanis - 500 klubszinten és a válogatottban lejátszott profi mérkőzést, valamint rengeteg kupagyőzelmet követően - ezen a napon jelentette be visszavonulását. Pályafutása során Angliában, Németországban, Spanyolországban és Hollandiában is nyert bajnoki címet, emellett 2013-ban a Bajnokok Ligája-serleget is magasba emelhette. 

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi az elmúlt egy évtizedben új szintre emelte a klasszis teljesítmény fogalmát, ami rengeteg - egyébként zseniális játékos - teljesítményét tette zárójelbe. Közéjük tartozott Robben is. Ha egy másik korszakban születik, talán nagyobb figyelmet kap, jobban elismerik tudását és eredményeit, ebben az érában azonban megmaradt a háttérben. Pedig kevesen vitatják, hogy generációja legjobb és legeredményesebb játékosai közé tartozott, egészségesen szinte megállíthatatlan volt az ellenfél védői számára.

000_APP2003041965172.jpg Fotó: Europress/AFP

Pályafutását a Groningen színeiben kezdte, 2000-ben. Mindössze 16 éves volt bemutatkozásának pillanatában, és már első idényében bizonyította, hogy különleges tehetségről van szó: őt választották az év játékosának csapatában. Két évvel később már a PSV színeiben futballozott, ahol 33 mérkőzésen szerzett 12 góljával járult hozzá az eindhoveniek bajnoki címéhez, először belekóstolva a siker ízébe. Ekkorra több sztárklub, köztük a Manchester United figyelmét is felkeltette, de végül a Chelsea-t választotta,

ahol sérülései ellenére hét gólt szerzett, és bajnok lett a londoniakkal, majd egy évvel később sikerült megismételni a sikert.

Három Angliában eltöltött idénye egybeesik José Mourinho pályafutásának legdominánsabb éveivel: két Premier League-győzelem, két Ligakupa, egy FA-kupa és egy Community Shield került a vitrinbe, vagyis mindent megnyert a szigetországban, amit meg lehetett. Pályafutásának következő állomása a Real Madrid volt, és idény végén újabb bajnoki címet ünnepelhetett. Florentino Perez 2009-es nagybevásárlását követően azonban létszámfelettivé vált, ezért kénytelen volt távozni a spanyol fővárosból.

043_dpa_10722829.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nem csak Ronaldóról volt szó. Miután Perez visszatért az elnöki székbe, rajta kívül megvette Kakát, Benzemát és Xabi Alonsót. Rengeteget költött abban az évben a Real, nekünk pedig azt mondták, szükségük van bevételekre a folyamatban lévő átigazolások miatt" - emlékezett vissza a történtekre Robben. Talán akkoriban bántotta, hogy ilyen gyorsan kiebrudalták Madridból, utólag visszanézve azonban a legjobb dolog történt vele azzal, hogy a Bayern Münchenhez került. Ahol - talán mondani sem kell - bekerült a Bundesliga-győzelem is gyűjteményébe.

Robben pályafutását végigkísérték a hazai sikerek, európai szinten azonban sokkal nehezebb volt megnyerni a hőn áhított trófeát. 2012-ben, a Chelsea elleni BL-döntőben, ahol nem mellesleg a Bayern volt a favorit, karnyújtásnyira került a bajoroktól a trófea, a büntetőpárbajt követően mégis a londoniaké lett a kupa. Robben maga is eldönthette volna a döntőt, azonban a hosszabbításban, döntő pillanatban büntetőt hibázott. Egy évvel később visszaadott valamennyit a sors: a 89. percben szerzett találatával 2-1-re legyőzték a Borussia Dortmundot.

Pontosan az a fajta teljesítmény volt, amivel felfedtetni tudta egy évvel korábbi hibáját, amit egyébként nehezen viseltek a klub szurkolói. Egy, a Bayern München és a holland válogatott között rendezett barátságos mérkőzésen konkrétan kifütyülték a támadót. "Egy pillanatig el sem hittem, mi zajlik a stadionunkban. Teljesen ledöbbentem" - mondta ezzel kapcsolatban. Az, hogy egy ilyen mélypontról képes volt felállni, hűen tükrözi Robben tűrőképességét, ami oly gyakran átsegítette mentális és fizikális problémáin.

000_DV1489382.jpg Fotó: Europress/AFP

Csapatai sikereiben rendszerint kulcsfontosságú szerepet játszott, egyénileg azonban sosem kezelték a helyén teljesítményét. Aranylabda-szavazáson például sosem végzett a legjobb háromban, sőt, még a 2013-as, történelmi triplával végződő szezonban is csak a nyolcadik helyen zárt a voksoláson. De egy olyan játékosnak, aki pályafutása során közel annyi gólpasszt osztott ki, ahány gólt szerzett, (bár a mémkultúrában sokáig vélt vagy valós önzőségével szerepelt) talán nem is ez a legfontosabb szempont. 

Ugyan egyetlen trófeát sem emelhetett magasba az Oranje színeiben, örökségének meghatározó részét képezi a holland válogatottban nyújtott teljesítménye. "Klisé amit mondok, de nincs jobb érzés, mint amikor a saját hazádért játszol. 2017-ben, 96 nemzetközi mérkőzés után döntöttem a búcsú mellett. Játszhattam hat nagy világversenyen, és az utolsó években én voltam a csapatkapitány. Mindez együtt felejthetetlen emlék, ami mindig édes lesz számomra" - nyilatkozta válogatottbeli érzéseiről.

Labdarúgástól való búcsúját már-már poétikusnak ható üzenetben jelentette meg, az elmúlt két évtized egyik legintelligensebb futballistájához méltó módon. "Ismét július van. Ez az az időszak a futballisták számára, melyben a következő szezonra készülnek. Ezúttal már nélkülem. Az elmúlt hetekben mindent alaposan végiggondoltam. Mint azt tudjátok, a Bayern Münchenben lejátszott utolsó mérkőzésem után kértem egy kis időt, hogy döntsek a jövőmmel kapcsolatban. Én pedig úgy döntöttem, itt az idő befejezni a profi pályafutásomat."

000_TA1LQ.jpg Fotó: Europress/AFP

"Vitán felül ez volt a legkeményebb döntés, amit karrierem során meg kellett hoznom. Egy olyan döntés volt, melyben a szív és az ész csapott össze egymással. A játék iránti szeretetem, és az a meggyőződés, hogy még mindig képes vagyok meghódítani a világot, a realitás ellenében. Ez nem mindig úgy alakul, ahogyan szeretnénk, és el kell fogadni, hogy többé nem egy 16 éves fiú vagyok, aki még semmit sem tud a sérülésekről."

Ezekkel a szavakkal intett búcsút a labdarúgás elmúlt két évtizedének egyik legjobb játékosa, és azt biztosan kijelenthetjük, hogy nem mostanában fogjuk elfelejteni őt és védjegyévé vált mozdulatait.

via Goal.com

Hozzászólások