Foci - Egy korrupciós botrány miatt mondott le az UEFA alelnöke
Egy korrupciós botrány miatt mondott le az UEFA alelnöke
Fotó: Europress/AFP

Egy korrupciós botrány miatt mondott le az UEFA alelnöke

Rév DánielRév Dániel
2019/04/22 16:32
Eltitkolt bevételek, és egy kétmilliós ajándékóra elfogadása miatt mondott le a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöki pozíciójáról Reinhard Grindel április elején. Az 57 éves sportvezető szűk három héttel később távozik az UEFA alelnöki és a FIFA tanácsában elfoglalt pozíciójából is.

A korábbi televíziós újságíró és politikus Grindel 2016-ban azzal vette át a DFB vezetését, hogy tisztább körülményeket ígért, miután két elődje, Theo Zwanziger és Wolfgang Niersbach is a németek által rendezett 2006-os világbajnokság pénzügyi botrányába bukott bele. Grindel havi fizetése 14400 euró volt (4,6 millió Ft), ám nemrég kiderült, hogy emellett nagyjából hasonló összeget keresett a DFB Medien GmbH, azaz a szövetség médiaérdekeltségeit tömörítő leányvállalat vezetőjeként.

Ebből a fizetésből titkolt el 78 ezer eurót (kb. 25 millió Ft), illetve "elfelejtett" bejelenteni egy 6 ezer eurós (szűk kétmillió Forintos) ajándékórát, amit az ukrán szövetség elnökétől, az UEFA-ban alelnöki tisztséget viselő Grigorij Szurkisztól kapott. Grindel az összegek nyilvánosságra kerülése után, április elején lemondott a németországi pozícióiról, ám most az UEFA elnökének, Aleksander Čeferinnek küldött levelében távozott az európai szövetség vezetéséből is.

Megmagyarázhatatlanul naiv volt a részemről, hogy nem jelentettem a megfelelő hivatalban azonnal az óra elfogadását. Ezért vállalom a felelősséget a nemzeti és a nemzetközi színtéren is, különösen az UEFA jó hírneve szempontjából, és nem szeretném személyemmel a FIFA-t sem terhelni a jövőben, hiszen a szervezet éppen az átláthatóbb működés és az etikus vezetés felé tesz fontos lépéseket.

Grindel nagyjából három éves elnöki időszakának egyetlen komolyabb sikere volt: a 2024-es Európa-bajnokság rendezését Németország kapta, miután a pályázat végén Törökországot előzte meg a szavazás során.

(via insidethegames)

Hozzászólások