Foci - "Egy-két szezonon túl nem tart Rudi Garcia varázsa" - Mi lesz veled, OM?
"Egy-két szezonon túl nem tart Rudi Garcia varázsa" - Mi lesz veled, OM?
Fotó: Europress/AFP

"Egy-két szezonon túl nem tart Rudi Garcia varázsa" - Mi lesz veled, OM?

Takács MártonTakács Márton
2019/05/24 09:09
Rudi Garcia, az Olympique Marseille labdarúgócsapatának vezetőedzője klubja szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, az idény végén, két és fél év után távozik a francia klub kispadjáról. Kérésünkre Kovács Dávid, az Allez l'OM-blog szerzője kommentálta hosszabban a hírt.

Rudi Garciát még 2016 októberében nevezték ki az Olympique Marseille vezetőedzőjének, és az előző idényben az Európa-liga döntőjéig vezette az OM-et.  A 2018/19-es EL-szezon már közel sem sikerült ilyen jól, a csoportkör hat mérkőzésén csak egy pontot szerzett csapata. A következő idényben biztosan nem szerepelhet a nemzetközi kupában a Marseille, mivel a francia bajnokságban a 37. fordulót követően a hatodik helyen áll, és már biztosan nem érheti utol az EL-csoportkört érő helyen negyedikként záró Saint-Étienne együttesét.

Garcia októberben szerződést hosszabbított ugyan a klubbal, de nem tölti ki a 2021 nyaráig érvényes kontraktusát, a csalódást jelentő idény után inkább elhagyja a dél-franciaországi klubot. Az edző cikkünk megjelenésének napján, pénteken ül utoljára a marseille-i kispadon, csapata a francia bajnokság utolsó fordulójában az egy ponttal és egy hellyel előtte álló Montpellier gárdáját fogadja. Az OM 13 vereséget szenvedett eddig a bajnoki idényben és 52 gólt kapott a 37 mérkőzésén, ami az elmúlt 30 év legrosszabbja. Ráadásul a dobogós csapatokkal (Paris Saint-Germain, Lille, Lyon) szemben mind a hat mérkőzését elveszítette. A száraz tények alapján is talán a távozása a legokosabb döntés a részéről, ez a kapcsolat elfáradni látszott már hónapok óta.

De hogy ne csak találgassunk, megkérdeztük az egyik, ha nem a legnagyobb magyar Olympique Marseille-szurkolót, az Allez l'OM-blog szerzőjét, Kovács Dávidot, aki korábban éppen Rudi Garcia Marseille-be szerződésekor és a tavalyi világbajnokság alatt a francia válogatottról, Didier Deschampról is elmondta nálunk a véleményét. Egy darabig a SportKlub Oh lá lá című műsorában szerepelt, három éve pedig pedig a DigiSport Szélkakas című műsorában láthatjuk, hallhatjuk szakértőként közreműködni.

Már februárban pedzegette a blogján Kovács Dávid, hogy Rudi Garcia idő előtt távozhat a Marseille kispadjáról. Elsőként arról érdeklődtünk nála, hogy szerinte mi tartotta akkor még ott a klubnál?

"Nem sokan gondolták, de januárban Mario Balotelli alaposan felrázta az addig petyhüdt, ellustult társaságot. Egész Franciaországban szenzációszámba ment a hír – főleg mert már 2018 nyarára várták ezt az üzletet –, de házon belül is remekül csapódott le az érkezte. Kicsit olyan volt, mintha edzőt váltott volna az OM, pedig csak egy rosszfiút hoztak a bűn városába, pont oda, ahová való. Thauvin és a többiek világsztárként néztek fel rá, márpedig Super Mario óriási egóját simogatni kell, hogy teljesítsen is. Ahogy betette a lábát, elkezdte gyártani a gólokat, februárban élte szezonbéli legszebb időszakát a csapat, jöttek a Balotelli-gólörömök, na meg két 'bravúr-győzelem" a Saint-Étienne és a Nice ellen, majd a PSG otthonában elszenvedett vereség újra összetörte a társaságot. Ugyanakkor pénzügyileg sem jött rosszul ez a plusz pár hónap, körülbelül 5 millió eurót spórolt a Marseille, ami Rudi Garcia lelépti díját illeti."

Áprilisban Dávid arról írt, hogy szerinte Garcia nem jó megoldás hosszú távon az OM szakmai munkájának irányítójaként. És hogy mit tart a francia szakember gyengeségeinek, amiért ezt gondolta róla? Íme, a válasz:

"Nem véletlen, hogy pár évnél tovább nem tud sehol sem megmaradni. Ahol komoly a szándék, és években, évtizedekben gondolkoznak előre, ott ő nem lesz soha hasznos láncszem. Olyan európai underdogok, akik mondjuk Európa-liga-győzelemről álmodoznak, és egy szezonban akarják leszakítani az eget, azoknak tökéletes választás. Alapvetően szép, modern focit is játszat, viszont évek távlatában már egysíkú, kiismerhető a taktikája. Marseille-ben 2016-ban kihirdették az OM Champion Projectet, amivel egyszersmind kiderült, mi a klub hosszú távú célja, a PSG mellett második, erős francia tényezővé válni és ezt Európában is bizonyítani. Ehhez sokkal alaposabb és sokrétűbb edzőre van szükség."

Egy éve ilyenkor még az Európa-liga lyoni rendezésű döntőjében szerepelt az Olympique, ahol 3-0-s vereséget szenvedett az Atlético Madridtól. Per pillanat tíz pontra van a Marseille a Ligue 1 dobogójától, ahogy fentebb írtuk, az EL-indulástól is távol fog végezni. Vajon hogyan foglalná össze az elmúlt 12 hónapban történteket az OM-blogger?

"Nemrég láttak napvilágot olyan belsős hírek, melyek szerint közel sem volt összhangban az Andoni Zubizarreta vezette sportszakmai management és Rudi Garcia edzői elképzelései. Én nagyjából a tavaly nyári átigazolási időszakra teszem a lejtmenet kezdetét, amikor teljesen kibillentették egyensúlyából az addig harmóniában működő csapatot. Garcia bizalmi embere, Kevin Strootman érkezett horror pénzért, olyan posztra, ami abszolút nem szorult erősítésre. A pláne az egészben, hogy Zubizarreta hasonló középpályást a Rómának kifizetett összeg töredékéből szerzett volna. Csakhogy a sportigazgatót leszavazta az edző és elkezdett inogni szép lassan mindenki alatt a talaj. A tavalyi idény tengelye, Rami, Luiz Gustavo és Payet egymás után mind mellőzötté vált, másokkal pedig már közel sem működött hatékonyan Garcia A-terve. Az egész építkezés kiváló volt, 2017 nyarán csupa olyan karakter érkezett az OM-hez, akik tisztában voltak ennek a klubnak az értékeivel, hovatovább éppen hogy olyan egyéniségekről beszélünk, akik Marseille minden rezdülésével képesek azonosulni. Na, meg persze Garcia rendszerébe is illettek. Ők is és a rendszer is oda, ezt a bizonyos projektet pedig ideje újragondolni és mondjuk a Dortmund vagy a Sevilla mintájára Európa-ligára specializált klubot építeni, amely olykor akár meg is tréfálhatja az elitet."

Payet_Garcia.jpgFotó: Europress/AFP

Garcia két és fél éven át volt az Olympique Marseille vezetőedzője, voltak vele magasan és a klub hagyományaihoz méltatlan módon mélyen is. Milyen mérleget lehetne megvonni a ténykedéséről összességében?

"Arra biztosan jó volt, hogy az amerikai vezetésű OM új időszámítását berúgta. Mindig örömmel gondolok vissza az elmúlt szezonra, a Lyonban vívott EL-döntőre és az addig vezető elképesztő útra. Az egész keret a japán jobbhátvédtől a brazil szűrőig csodás, pont olyan színes, üdítő társaság volt, mint amilyen a város, ahol fociztak. Ehhez kellett persze Garcia is, aki a maga szokott módján felrajzolta, amit látni akart és ez az esetek többségében ült is. Nyilván beárnyékolja a 2017/2018-as évadot, ami utána történt, a tétlenkedései és a kétségbeesett kapkodása is megőrjített, de saját bőrömön tapasztalhattam meg, amit az AS Roma- és Lille-drukkerek már tudnak, hogy egy-két szezonon túl nem tart a varázsa."

Arról is elmélkedett Kovács Dávid az egyik blogbejegyzése alatt kommentben, hogy OM-kötődésű, fiatal edzőt látna szívesen kedvenc klubja új vezetőedzőjeként. Végezetól arról érdeklődtünk, hogy kik a jelöltjei és kit tartana a legjobb megoldásnak?

"Több név is szerepel a vezetőség listáján. Laurent Blanc és Claude Puel képviseli azt a maroknyi francia edzőt, akiben még talán hisznek, de André Villas-Boas, Leonardo Jardim és Sergio Conceicao személyében jelentős portugál kontingenst is interjúztatnának állítólag, de az olyan elborult elméletekről, amik José Mourinhóról, Massimiliano Allegriről vagy Rafa Benítezről szólnak, talán ne is beszéljünk. Az a szerencsés helyzet állt elő - vagy olvassák a vezetők az oldalamat, bár ezt kétlem -, hogy egy követ fúj az OM vezetése és én. Valóban, szeretném, ha fiatalos hevület lenne úrrá a csapaton. Ha egy erős egyéniség fújna be frissességet az öltözőbe. Nem gondolok óriási stratégákra, annál inkább valami olyasmire, amit Gabriel Heinze is képvisel. Egykori OM-játékosként – nem mellesleg közönségkedvencként – pontosan tudja, miről szól ez a klub, erőskezű karakternek gondolom, akinek ráadásul európai tapasztalata még nincs. Mivel jó eséllyel a bajnokság és a hazai kupák várnak kizárólag a csapatra, bátran lehet kísérletezni, nem kezdene óriási elvárásokkal, amiből még akár valami jó is kisülhet. Az ő pezsgése megint olyasvalami, aminek a szurkolók szörnyen örülnének, márpedig szerintem van miért kárpótolni őket az idén történtek után."

Rudi_Garcia.jpgFotó: Europress/AFP


Hozzászólások