Foci - Egy év alatt felére csökkent a világbajnok futballista értéke, mégsem tolonganak érte a klubok
Egy év alatt felére csökkent a világbajnok futballista értéke, mégsem tolonganak érte a klubok
Fotó: Europress/AFP

Egy év alatt felére csökkent a világbajnok futballista értéke, mégsem tolonganak érte a klubok

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/08 14:22
Tehetsége alapján Nabil Fekirnek már réges-rég a világ egyik legnagyobb klubjában kellene játszania, sérülései azonban eddig meghiúsították a továbblépését. Szerződése a következő idény végén lejár Lyonban, ez pedig azt jelenti, hogy a piaci értékénél jóval olcsóbban meg lehetne szerezni, egyelőre azonban alig lézengenek az érdeklődők.

Egy évvel ezelőtt Nabil Fekir felért a világ csúcsára, miután - igaz, csereemberként - világbajnoki címhez segítette Franciaországot. Ugyan ott lebegett körülötte az utolsó pillanatokban meghiúsult liverpooli szerződés, de a későbbi BL-győztes által akkoriban 70 millió euróra taksált futballista iránt más topcsapatok érdeklődéséről is lehetett hallani. Némi meglepetésre végül maradt az Olympique Lyon futballistája, ahol a tavalyinál jóval szürkébb évet zárt a kiváló középpályás.

Idényének voltak természetesen emlékezetes pillanatai, például amikor góllal és gólpasszal vette ki a részét a Manchester City 2-1-es legyőzéséből, összességében azonban - és ezt a Lyon idényéről is elmondhattuk - kiegyensúlyozatlanság jellemezte egész évben. Formahanyatlását a számok is alátámasztják. 2017/18-ban 40 mérkőzésen 23 gól mellett 8 assziszttal zárt, a mögöttünk álló szezonban viszont 39 találkozón 12 gól és 9 gólpassz volt a mérlege a hamarosan 26. születésnapját ünneplő játékosnak.

000_1EU0LL.jpg Fotó: Europress/AFP 

Főként az év második felében esett vissza a teljesítménye: utolsó tíz mérkőzését konkrétan gól nélkül zárta, a Lyon pedig a bajnoki ezüst mellett a Francia Kupa elődöntőjét is elbukta ebben az időszakban.

Pályafutását végigkísérték a sérülések, az előző idényben azonban csak kisebb fizikai problémák hátráltatták. Korábbi edzője, Bruno Genesio úgy gondolja, az irányító mentálisan teljesített gyengébben, legfőképpen azért, mert nem tudott Angliába igazolni. "Úgy láttam, frusztrálta őt, hogy meghiúsult a Liverpoolba szerződése. Utána elment a világbajnokságra, ahol volt pár sérülése. Nem érezte elég erősnek magát, hogy vezérré váljon, amire egy évvel korábban képes volt irányítóként" - nyilatkozta az edző.

Ha Fekir képességein múlik, a Liverpool egészen biztosan nem hátrál ki a szerződtetése alól. Leginkább az egészségével, főként súlyosan sérült térdeivel kapcsolatos problémái miatt ítélték túlzottan kockázatosnak a világbajnok játékos leigazolását. Fekir ára azóta jelentősen csökkent: egyrészt felejthető szezonja miatt, másrészt pedig azért, mert szerződésének utolsó évében jár, vagyis ez az utolsó alkalom, amikor a Lyon komolyabb pénzt kaphat érte. Valamiért viszont alig esik szó a francia játékosról.

000_1B575C.jpg Fotó: Europress/AFP

Pár hónapja felmerült az érdeklődők között az AC Milan, azonban az olasz klub jelenleg nem tartozik a csábító célállomások között, hiszen a bevallottan anyagi gondokkal küszködő milánóiak jövőre a legjobb esetben is csak a negyedik helyért küzdenek a Serie A-ban. Volt egy hivatalos érdeklődő a kínai bajnokságból is, ezt a lehetőséget azonban egyből visszautasította Fekir. Az Arsenal is felvette a kapcsolatot a Lyonnal, viszont ajánlatra csak akkor kerülhet sor, amennyiben Mesut Özil távozik Londonból.

Márpedig Genesio szerint Fekirnek szüksége lenne a környezetváltozásra. "Végéhez közeledik a lyoni pályafutása. Úgy gondolom, új kihívások kellenek neki, hogy feszegesse a saját határait és megkérdőjelezzék a helyét. Mindig szükségünk van személyes kihívásokra a karrierünkben" - nyilatkozta. Bárhol is kezdi a következő idényt Fekir, az lesz számára a legnagyobb feladat, hogy a középszerű idény után visszaszerezze korábbi hírnevét, és megfeleljen a vele kapcsolatos elvárásoknak.

Habib Beye, a Marseille, a Newcastle és az Aston Villa korábbi játékosa ellenben úgy véli, Fekir részéről az volna a legbölcsebb döntés, ha a Lyon az ő vezetésével kezdené meg az új érát. Jövőre ugyanis egy brazil duó vezeti a klubot: a korábbi közönségkedvenc Juninho lesz a sportigazgató, Sylvinho pedig az edző. "Térdsérülései és a livespoolos sztori miatt a Lyon nehezen kaphatna érte 60 millió eurót. Amikor épp jó formában van, nagyon jó játékos, ezért mindenképpen meg kell tartani, ahelyett, hogy áron alul elengednék őt."

000_1HE3EK.jpg Fotó: Europress/AFP

Anyagilag biztos nem szorul a csapatkapitány elengedésére a Lyon, ugyanis nyáron már tető alá hozott két nagyobb üzletet. Ferland Mendyt 48 millióért vásárolta meg a Real Madrid, míg a Tottenham 62-t fizetett Tanguy Ndombele játékjogáért. "Nabir távozhat ugyan, azonban nem akármilyen feltételek mellett" - nyilatkozta Jean-Michel Aulas, a klub elnöke. "Egy év van hátra a szerződéséből, tudjuk, hogy nem kaphatunk érte annyit, mintha lenne még négy-öt év. Olyanokkal tárgyalunk, akik nem sietnek, mert ki akarják használni a lehetőséget."

"Azonban nincs szükségünk a pénzre. És meg akarjuk tartani őt, ha nem találunk megfelelő helyettest."

Miközben a Lyon csak korrekt összegért hajlandó elengedni egyik legjobb játékosát, az is nagy blama lenne, ha egy saját nevelésű futballistája ingyen távozhatna jövőre. Így ha a következő hetekben sem lesz változás átigazolási fronton, vélhetően elindulnak a szerződéshosszabbítással kapcsolatos tárgyalások. Életkora alapján Fekir mostanság érheti el pályafutása csúcsát, azonban a jövője miatti bizonytalanság miatt távolról sem zavartalan a felkészülése. Ez ejtheti csapdába a Ligue 1 egyik legtehetségesebb játékosát.

via goal.com

Hozzászólások