Foci - Káoszba fulladhat az átigazolási rendszer, ha nem találnak ki valamilyen megoldást
Káoszba fulladhat az átigazolási rendszer, ha nem találnak ki valamilyen megoldást
Fotó: Europress/AFP

Káoszba fulladhat az átigazolási rendszer, ha nem találnak ki valamilyen megoldást

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/06 15:30
A várható gazdasági következmények miatt mindegyik topbajnokságban arra törekednek, hogy a küzdelmeket valamilyen formában lebonyolítsák, akkor is, ha esetleg ez a következő idény csúszását eredményezné. Ez azonban egy másik problémához vezethet: a szerződések ugyanis jellemzően nyárig szólnak, vagyis tömegével akadnak játékosok, akik már az idény közben szabadügynökké válhatnak.

Sok más iparághoz hasonlóan a labdarúgásban is igyekeznek megtalálni a megoldást a koronavírus-járvány jelentette problémákra. Az egyébként is zsúfolt versenynaptár szempontjából az lenne a legkényelmesebb lépés, ha az eddig lejátszott fordulók alapján kihirdetnék a végeredményt, ez azonban a tévés szerződések miatt nehezen kivitelezhető. Becslések szerint a Premier League például 730 millió fontos bevételkieséssel számolhatna a televíziós jogdíjakból származó pénzek kiesése miatt, ami nem csak az élvonalbeli klubokat veszélyeztetné. 

Nem csak a pénz lényeges

Érthető, hogy a tömeges csődhelyzetet minden országban igyekeznek elkerülni, melynek érdekében folyamatosan egyeztetnek a befejezés lehetséges módjairól és időpontjairól. Várhatóan a küzdelmek zárt kapuk mögött, valamikor a nyári hónapokban folytatódhatnak, az UEFA elnöke, Aleksander Čeferin például augusztusi befejezés vizionált a napokban. Bármilyen döntés is születik, az bizonyos, hogy az aktuálisan futó idény hónapokat fog csúszni, ami egy újabb problémához vezet. Mi lesz a 2020 nyarán lejáró szerződésekkel?

Az UEFA júliusi folytatást céloz meg | Hosszabbítás

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) azzal számol, hogy júliusban folytatódhatnak a nemzeti bajnokságok, és ha ez így lesz, a nyári hónapokban be is lehet fejezni a sorozatokat. Az UEFA azt szeretné, ha a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett pontvadászatokat nem törölnék, hanem lehetőség szerint mindenhol befejeznék.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) külön csoportot állított fel, amelynek az a feladata, hogy megoldást találjon az átigazolási piacra és a kérdéses szerződésekre vonatkozóan. Az egyik változat szerint automatikusan meghosszabbítanák a kontraktusokat néhány hónappal, azonban a klubvezetők szerint kérdéses, hogy erre jogilag van-e egyáltalán lehetőség. Amennyiben nem, az mindegyik bajnokságot érzékenyen érintené, hiszen június 30-án a játékosok jelentős része szabadügynökké válik a jelenleg érvényben lévő megállapodások szerint.

A Serie A lehet a nagy vesztes

Az ESPN jelentése szerint az európai topbajnokságokban legalább 500 játékos érintett. A legrosszabb helyzetben a Serie A van, ahol a játékosok 26%-a maradhat érvényes szerződés nélkül, Spanyolországban valamivel jobb a helyzet, de a La Ligában is a futballisták közel negyede érintett. Legkevésbé Angliában éreznék meg a hatásokat, mivel ott csak a játékosok 12,9%-ról van szó. Elhanyagolhatónak ez az arány sem tekinthető, vagyis az vitán felül áll, hogy egy irányba kell terelni a játékosokat, és pont ebben rejlik a feladat nehézsége. 

Jonas Baer-Hoffman, a FIFPro 65 ezer futballistát képviselő játékos szakszervezetének vezetője bízik abban, hogy sikerül a józan ész szellemében közös nevezőre jutni, vagyis ki tudnak dolgozni egy olyan megoldást, amely a klubok és a játékosok számára is előnyös. Akadnak azonban szkeptikusok, akik attól tartanak, hogy jogi értelemben minden játékosnak meglesz a lehetősége, hogy a saját kezébe vegye az ügyét. Vagyis aki akar, az távozhat. Ha pedig egyáltalán nem sikerül egységes megállapodást kötni, minden szóban forgó játékos szabadügynökké válhat.

Változtatni kell az igazolásokon

A játékosok megtartása mellett az átigazolás és a regisztráció is nehézségekbe ütközhet, hiszen minden évben egy meghatározott időszakon belül lehet lebonyolítani az üzleteket. Ez jellemzően a klubszezon szünetére, vagyis a nyári hónapokra szokott esni, viszont a várható csúszás miatt az átigazolások menetébe is muszáj belenyúlni. Ez a FIFA álláspontja is. Mivel a bajnokságok augusztusig vagy akár szeptemberig is eltarthatnak, a nemzetközi szövetség korlátozásokat vezetne be annak érdekében, hogy minél inkább egyben maradjanak a mostani keretek.

A Chelsea megszerezte az Ajax sztárját | Hosszabbítás

Az Ajax Amsterdam bejelentette, hogy marokkói szélsője, Hakim Ziyech a nyártól a Chelsea labdarúgócsapatában folytatja a pályafutását. A holland klub az előző szezonban bajnok és kupagyőztes lett, ráadásul a Bajnokok Ligájában bejutott a legjobb négy közé, és a sikerek egyik fő letéteményese a 26 éves afrikai támadó középpályás volt.

Ez már csak az aktuálisan futó idények szempontjából is fontos, hiszen adott esetben előfordulhat, hogy egy amúgy gyengébben teljesítő klub a piac nyitását követően megerősíti a keretét, és a folytatást követően lényegesen erősebben tér vissza. Ezt akkor lehetne elkerülni, ha a FIFA az új játékosok regisztrálásának lehetőségét a 2019/20-as idény végéhez kötné, összhangban a szerződések meghosszabbítására vonatkozó megállapodásokkal. Ha ezek megvannak, akkor még egy jelentősebb méretű dilemmát kell feloldani.

Akadnak ugyanis olyan megállapodások, amelyek már a szezon során létrejöttek, és eredetileg a nyár elején váltak volna hivatalossá. Remek példa erre Hakim Ziyechaki papíron július 1-től a Chelsea futballistája lenne, miután a londoniak kivásárolták az ajaxos szerződéséből. Amennyiben a marokkói játékos csak ősszel csatlakozhat a Chelsea-hez, az láncreakciót indíthat el, például átalakíthatja a vételár kifizetésének ütemezését, befolyásolva ezzel az Ajax költségvetését. Mind közül talán ezekben az ügyekben lesz a legnehezebb igazságot tenni. 

via goal.com

Hozzászólások