Foci - Egészen különleges módon építették fel a Salzburg 19 éves gólvágóját
Egészen különleges módon építették fel a Salzburg 19 éves gólvágóját
Fotó: Europress/AFP

Egészen különleges módon építették fel a Salzburg 19 éves gólvágóját

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/24 16:33
Ebben az idényben 13 mérkőzésen 20 gólnál jár, a Bajnokok Ligájában pedig történelmet írt azzal, hogy első három találkozóján hatszor talált be az ellenfelek kapujába. Erling Braut Haalandtól már most tartanak az ellenfél edzői, és joggal: hétről hétre bizonyítja, hogy nagy jövő előtt állhat az európai labdarúgásban. Különleges képességeinél talán csak a neveltetése figyelemreméltóbb. 

A 194 centis norvég legelőször az U20-as világbajnokságon hívta fel magára a komplett világsajtó figyelmét, amikor a Honduras elleni találkozón kilenc góllal vette ki a részét csapata 12-0-s sikeréből. "Tízet kellett volna szereznem. Kár érte, de azért a kilenccel is elég boldog vagyok" - jegyezte meg a fiatal támadó a találkozót követően félig-meddig viccesen. Ezzel a teljesítményével bőven az U20-as vébé legeredményesebb gólszerzője lett, amit azért valamelyest beárnyékolt az a tény, hogy Norvégia már a csoportkörben kiesett.

Nem ritka, hogy egy nagy tehetségként számon tartott játékos a sikeres utánpótláskarriert követően képtelen betörni a nagyok közé, Haaland esetében azonban szó sincs ilyesmiről. Szeptemberben mesterhármassal járult hozzá a Salzburg színeiben a Genk 6-2-es kiütéséhez, így egy bizonyos Wayne Rooney óta ő lett az első tinédzser, aki három góllal mutatkozott be a Bajnokok Ligájában. Azóta sem lassított: október elején csereként beállva talált be az Anfielden a Liverpool ellen, a Napoli kapuját pedig szerdán két góllal terhelte.

Ezzel máris történelmet írt: korábban egyetlen játékos sem tudott hat gólt szerezni pályafutása első három BL-mérkőzésén.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Haaland különleges tehetség, azonban a neveltetése is hozzájárult ahhoz, hogy kihozza magából a maximumot. "Ha nem Bryne-ben nevelkedem, ma nem tartanék itt" - jelentette ki egy interjúban. A norvég tehetség szerint nevelőklubjánál egészen különleges környezetet alakítottak ki, amelyben - első naptól nyilvánvaló képességei ellenére - pontosan olyan bánásmódban részesült, mint a csapattársai. A norvégiai akadémia felépítése e tekintetben szöges ellentétben állt az elit akadémiákon tapasztalt hierarchiával.

Gyakori, hogy a Haalandhoz hasonló elit tehetségek minden figyelmet megkapnak az edzőktől és a klubtól, a kevésbé kiemelkedő játékosok pedig háttérbe szorulnak. Az ő csoportjukban viszont vegyesen voltak fiúk és lányok, és a tehetség terén is meglehetősen nagy volt a szórás. "A nagy akadémiákon minden a tehetség körül forog. Mi úgy döntöttünk, hogy más utat választunk. Ebből a 40-ből néhányan nagyon jók voltak, mások kevésbé, de 10 éven át egymás mellett edzettek" - mondta róla Alf Ingve Berntsen, aki 6 és 16 éves kora között edzette Haalandot.

"Mindenkinek ugyanazon a napon, egy időben kellett edzenie" - emlékezett vissza Tord Salte, egy korábbi csapattárs. "Meccsekre szétválasztottak minket, de az alapelv az egyenlőség volt. Mindannyiunkat hajtottak előre. Emiatt a legjobbjaink nagyon jó játékosokká váltak, és még a legrosszabbak is rengeteget fejlődtek a körülöttük lévő minőség és az edzők miatt. Végül kialakult egy egészen nagy keret, tele remek játékosokkal." Ez a dinamika a közösségnek is jót tett: erős kapcsolat alakult ki a játékosok között a pályán és azon kívül egyaránt. 

"Nagyon jó volt a csapaton belüli hangulat, nagyszerű barátokká váltunk" - folytatta Salte. "A tesóm is a Bryne utánpótlásában nőtt fel, azonban az ő korosztályában az első csapatos játékosok elszálltak maguktól. Nem álltak szóba azokkal, akik a második csapatba kerültek, mert külön edzettek és úgy érezték, ők jobbak. Mi viszont minden egyes alkalommal ott voltunk a második csapat mérkőzésein. Ha nyertek, mi is boldogok voltunk. Ez óriási különbséget jelentett" - magyarázta a futballista.

Erling Haaland: "A világ legjobbja akarok lenni." | Hosszabbítás

A Bajnokok Ligájában pályára lépni nagy dolog. Gólt szerezni az első Bajnokok Ligája meccseden hatalmas dolog. Egy félidő alatt mesterhármast szerezni életed első Bajnokok Ligája mérkőzésén óriási tett. Mindezt tinédzserként elérni, Wayne Rooney 2004-es hasonló „belépője" után, szinte már földöntúli.

"Az edzések mellett is sokat játszottak együtt. Hétvégente a város csarnokánál találkoztak, és órákon keresztül fociztak. Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az utcán játszanak a gyerekek. Jó és rossz játékosok egyaránt ezzel töltötték az idejüket szombatonként és vasárnaponként" - tette hozzá Berntsen. Haaland szerint ez a csapatdinamika hozzájárult ahhoz, hogy ne legyen öntelt. "Segített, hogy ne érezzem magam túlzottan különlegesnek. Hasonlóan fontos tényező volt, hogy az élményre került a hangsúly."

"Edzéseken próbáltunk komolyak lenni, de alapvetően az volt a célunk, hogy szórakozzanak és élvezzék a focit" - nyilatkozta az utánpótlásedzője. "Ahogyan idősebbek lettek, a komoly részek egyre hangsúlyosabbá váltak, de még a mai napig is lehet látni a boldogságot Erling arcán. Egyszerűen imádja a futballt."

Haaland mellett mások is profi játékosokká váltak a csoportból. Salte a norvég élvonalban szereplő Viking FK-nál játszik, Andrea Nordheim pedig a svéd Pitea IF női csapatának tagjaként bajnoki címet ünnepelhetett. Érdekesség, hogy sokáig még csak nem is Haalandot tartották a társaság toptehetségének. "Mindig is jó volt, megvolt a tudása, láttuk rajta a tehetséget" - mondta Salte. "Mögötte játszottam a középpályán, onnan osztogattam neki a labdákat. Nagyon gyors volt, és már akkor okosan mozgott. Egyedül az apró termete jelentett problémát..."

Ma már ezt elég nehéz elhinni, de fiatalabb korában Haaland szinte eltörpült csapattársai mellett. Sokak szerint ez hosszabb távon csak segítette a játékát. "Talán még jól is jött neki, hogy alacsonyabb volt" - mondta Berntsen. "11-12-13 éves korában okosan kellett mozognia a tizenhatoson belül, hogy helyzetekbe kerüljön, ennek ma egyértelműen látszódnak a jelei. Bár hatalmasra nőtt, nagyon jól mozog és helyezkedik. Ezt a korai éveknek is köszönheti, amikor idősebb, nagyobb srácok ellen futballozott."

A 14 éves Haaland (bal), csapattársával, Saltéval.A 14 éves Haaland (bal), csapattársával, Saltéval. Fotó: Sky Sports

Haaland edzői mindig is gyanították, hogy csak idő kérdése, mielőtt a szó legszorosabb értelmében felnő a társaihoz. Ugyan édesapja átlagos magasságú, az idősebb bátyja, Astor már 180 centi fölött járt. Az azonban mindenkit meglepett, mennyire gyorsan változott Haaland testfelépítése. "16 éves koromban, nyáron igazoltam a Lyonhoz. Erling akkor volt 15. Karácsonykor, a stadion bejáratánál láttam újra, és már iszonyú magas volt. Rengeteget nőtt, de még mindig elég vékony volt" - idézte fel Salte

Innen már nem kellett sokat várni, hogy Haaland a Bryne első csapatában rúgja a bőrt: 16 éves kora előtt bemutatkozott a norvég másodosztályban, ahol 15 mérkőzést játszott, mielőtt Ole Gunnar Solskjaer Moldéja lecsapott rá. A növekedést új klubjában nem csak felfelé folytatta, de szélességében is elkezdte. "Az első hat hónapja során vagy 15 kilót pakolt magára. Egészen hihetetlen látvány volt" - magyarázta Salte. "Azt mondta, naponta háromszor vacsorázott, ez is szerepet játszott abban, hogy egy masszív szörnyeteggé vált."

Ez a 15 kiló csupa izmot jelentett, Solskjaer szerint ráadásul ezen felül a játékos önbizalma is az egekbe nőtt. Haaland és az MU jelenlegi mestere között kölcsönös a tisztelet, a fiatal támadó például elmondta, Solskjaer óriási hatással volt a pályafutására. Pár hónap elteltével már rendszeresen játszott a norvég élvonalban, az igazi áttörés azonban a második idényében jött, amikor 30 találkozón 16 gólig jutott. 2018 júliusában a Brann elleni mérkőzésen mesternégyest szerzett, mindössze 17 perc alatt. Akkoriban még csak 17 volt.

Hulkot idéző fizikuma, kiegészülve a robbanékonyságával és a technikájával, igazi rémálom az ellenfél védői számára. Egykori játékostársa ezt mindenkinél jobban tudja. "Ő a lehető legrosszabb ellenfél" - szögezte le Salte. "Mindig gyors és okos volt a Bryne-nél, ma pedig a fizikális adottságai is megvannak. Nem lehet teret hagyni neki, ellenkező esetben lefut, viszont túlzottan közel sem mehetsz hozzá, mert akkor a testi erejével győz le. Nagyon nehéz feladat."

043_dpa-pa_125892010.jpg Fotó: Europress/AFP

Ebben Rene Aufhauser, a salzburgiak másodedzője is egyetértett: "lehetetlen ellene védekezni" - mondta, amit Haaland mostani csapattársa, Max Wober is megerősített. "Ezzel a magassággal, fürgeséggel és labdabiztossággal az a legegyszerűbb, ha lefaultolod" - jelentette ki a Genk elleni meccset követően. Wober szerint Haaland hamarosan a világ egyik legjobb támadója lesz, és ezzel a véleményével nincs egyedül. Főként, hogy szorgalma és alázata is kiemeli őt a közegből tehetsége mellett.

Az előző idényben a Salzburg 4,5 millió fontot fizetett érte, ám hónapokat kellett várnia, hogy egyáltalán pályára kerüljön. Haaland azonban nem panaszkodott, inkább lehajtott fejjel dolgozott. "Abban az időszakban mutatta meg, hogy nem az a feladós típus, hanem keményen dolgozik. Jó humora van, a pályán kívül belefér a lazítás, de nagyon figyel az alvási szokásaira, a folyadékbevitelre, ilyesmire. Nem aggódom, hogy valami őrültséget művel a hétvégén. Két lábbal a földön jár, mindig is ilyen volt" - mondta nevelőedzője.

A tehetséget korábbi futballista édesapja, Alf-Inge Haaland is próbálja támogatni és terelgetni. "Egyetlen pillanatra sem volt olyan érzésem, hogy nyomást helyezne Erlingre" - mondta kapcsolatukról Berntsen. Jó tanácsokra hamarosan szüksége lesz a támadónak, ugyanis csak a Genk ellen vagy 50 megfigyelő követte nyomon nyálcsorgatva a játékát. A leedsi születésű Haaland korábban elismerte, egy napon szívesen visszatérne a Premier League-be, és ha ilyen ütemben fejlődik tovább, csak idő kérdése, mikor teljesülhet ez az álma.

via Sky Sports

Hozzászólások