Foci - Hol köthet ki nyáron Blanc, Allegri, Pochettino és Emery?
Hol köthet ki nyáron Blanc, Allegri, Pochettino és Emery?
Fotó: Europress/AFP

Hol köthet ki nyáron Blanc, Allegri, Pochettino és Emery?

Szabó ChristopheSzabó Christophe
2020/07/07 13:27
Javában a nyári átigazolási szezonban járunk, a koronavírus okozta leállás miatt a játékos-átigazolási ablak is megnyílt, de az edzőkeringő is kezdetét veszi.

Európa legrangosabb kispadjain kevés a nyitott hely, de akad pár jelentkező, akik szívesen vállalnának új kihívásokat. Ha kérdés is, hogy Barcelonában meddig tart ki Quique Setien, a legnagyobbaknál most a pozitív dinamika miatt nem merül fel a kérdés, Hans-Dieter Flick (Bayern München), Jürgen Klopp (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), Antonio Conte (Inter), Zinedine Zidane (Real Madrid) és Ole Gunnar Solskjaer (Manchester United) is élvezik a bizalmat. Akadnak még szürkébb zónában lévő esetek, Thomas Tuchel Párizsban utolsó szerződéses évét kezdi, és a BL-torna előtt nem nyitnak dossziét, Diego Simeonénak pedig még két éve van hátra az Atlético Madridnál, és ha az eredmények nem is olyan fényesek, a klub nem tart ott, hogy 24 millió eurós lelépési pénzt pengessen ki. Egy gyors szonda a piacon szabad edzőkről.

"Szaúdiak, marslakók, tökmindegy, csak pénz legyen" - új tulajdonosa lehet a Marseille-nek? | Eurosport

A francia labdarúgás horizontján újabb mega-befektető bukkant fel: egy szaúdi hátterű tulajdonosi csoport szeretné felvásárolni az Olympique Marseille-t. A mozgolódás beindította mindenki fantáziáját, de a jelenlegi tulajdonos egyelőre hárít. Minden akkor kezdődött, amikor Mourad Boudjellal, egy ismert francia-tunéziai üzletember múlt héten sajtótájékoztatót hívott össze és helyenként ködösen, helyenként egész egyenesen válaszolva bejelentette, egy szaúd-arábiai befektető szeretne lehorgonyozni Marseille-ben.

Laurent Blanc

A francia edzőnek 4 (!) éve nincs állása. A médiában keveset nyilatkozik, még kevesebbet szerepel, a helyi sajtó viszont szereti kitapogatni, minek köszönhető, hogy Blanc ilyen hosszú ideig nem vállalt munkát. Az egyik ok a magas fizetési igény: Párizsban és a francia válogatottnál is – európai mércével nézve is – sokat keresett, amiből ellentmondás fakad az ambíció és a fizetőképesség között. Blanc nem néz lejjebb a top 10-15 európai klubnál, ha mégis, akkor az anyagi feltételek nem adottak. Sokan a motivációját is megkérdőjelezik, több újságíró szerint is szívesebben tölti idejét a golfpályákon, ezért nem is sietett, hogy az elmúlt években munkát találjon. 

Blanc esetében most két dolog változott: nemrég lecserélte ügynökét Jorge Mendesre és júniusban kirúgták Albert Celadest a Valencia éléről. Mendes kiváló kapcsolatot ápol a Valencia elnökével, Peter Limmel, többek között a „szuperügynök” nevéhez fűződik Gonzalo Guedes, Eliaquim Mangala és Gabriel Paulista szerződtetése. Blanc-nak ettől még akad konkurenciája, a korábbi edző Quique Sanches Flores (2005-2007) már pozicionálta magát, de Marco Silva is nyilvánosan bejelentkezett a posztra. Blanc-nál tényező lehet, hogy a közelmúltban a marokkói válogatottat is visszautasította.

Edinson Cavani, a félreértett legenda | Eurosport

Egy héttel Thiago Silva távozásának bejelentése után a Paris Saint-Germain Edinson Cavanitól is megválik. A klub szakmai igazgatója, Leonardo nemrég megerősítette, hogy az uruguayi támadó szerződését nem fogják meghosszabbítani, így a jelek szerint a PSG történetének gólkirálya 33 évesen a hátsó ajtón lesz kénytelen távozni.

Massimilliano Allegri

Az olasz szakember tavaly óta alkotói szabadságát tölti. Meglehetősen a háttérbe húzódott, és februárban megjelent életrajzi könyvének promóciója miatt kezdett el haknizni a médiában. Franciaországot is megjárta, ahol a helyi L’Equipe-nek azt nyilatkozta: "Kívül esem a futball körein, de most próbálom kiélvezni a helyzetet. Remélem, sikerül egy klubot találnom júniusban. Különben túlságosan megszokom a vakációt és nem fogok többet tudni dolgozni. A következő szezonban már dolgozni akarok, de még nem tudom, hol."

Olaszországban a nagyobb kluboknál most nincs üresedés és bár Maurizio Sarri (Juventus) helyzete nem a legstabilabb, Antonio Conte (Inter), Simone Inzaghi (Lazio) és a nemrég kinevezett, de még nem hivatalba lépő Ralf Rangnick (AC Milan) is elfoglalják a fontosabb helyeket. Allegri a karantént otthonában, Livornóban töltötte, előtte viszont sokat utazott Londonba és Párizsba, utóbbi hely a helyi sportigazgató Leonardo miatt lehet érdekes, aki jártas az olasz labdarúgásban és jó kapcsolatot ápol Allegrivel. A Paris Saint-Germainnek esélyesen ő a B-terve a fiókban.

"Guardiola nem ért az emberekhez, Allegri pedig becsapott" | Eurosport

Pályafutása során Medhi Benatia világklasszis edzőkkel dolgozhatott, többek között Pep Guardiola és Massimiliano Allegri is volt a főnöke. Szakmailag mindkét mesterét elismeri, azonban nemrég a közös munkájuk árnyoldalairól is beszámolt egy interjúban. A védő szerint Guardiola az emberi kapcsolatok terén már nem akkora ász, mint a taktikában, Allegri pedig egyszerűen becsapta őt.

Mauricio Pochettino

Múlt héten a Tottenham meghosszabbította Maurizio Pochettino szerződését. Nem elírás: egy 19 éves játékosról van szó, aki történetesen Mauricio Pochettino fia, a helyi korosztályos csapatban játszik szélsőként. Pochettino a mai napig kap fizetést a Tottenhamtől, megállapodásuk szerint amíg nem talál új kispadot, a Tottenham fizeti a legutóbbi szerződése szerinti fizetését. Legutóbb még fia szerződéshosszabbításakor jelent meg, Spurs-felszerelésben. Az argentin edző neve felmerült a tulajdonosváltás előtt álló Newcastle-nél, de a Manchester United is megszondázta, amikor Ole Gunnar Solskjaernek döcögősen ment a szekér. 

Pochettinonak nincs ügynöke, de három tanácsadóval is dolgozik, akikkel a jelszó: türelem. Pochettino dilemmája, hogy elvállalhatja-e a világ egyik legnagyobb klubjának kispadját. A Barcelona érzékeny helyzete miatt folyton felmerül a neve Katalóniában, Pochettino viszont ezer szálon kötődik a városi rivális Espanyolhoz, korábban is kijelentette, hogy „lehetetlennek” tartja, hogy a Barcelona edzője legyen. Marad a Valencia, esetleg egy Real Madrid, ahol Florentino Pérez csupa jókat mond róla, de a kérdés ott sem aktuális. 

A bérgyilkosok az In Bruges című zseniális filmben szóltak be úgy a Tottenhamnek, mint most a Spursnél hat és fél évet lehúzó dán | Eurosport

A januárban az Internazionaléhoz igazoló Christian Eriksenben láthatóan mély nyomot hagytak a Tottenhamnél töltött évek. A dán klasszis középpályás hat esztendőt húzott le a Spursnél, ahol semmit sem tudott nyerni, a télen klubot és országot váltott, azóta meg oda is szúrt korábbi angol egyesületének.

Unai Emery

Amikor a PSG megvált tőle, meglepően gyorsan tudott visszapattanni az Arsenalnál, most viszont mintha többet veszített volna, mint a párizsi kaland után. 17 hónap után hagyta el Londont, se a szurkolókkal, se a csapattal nem találta meg a közös hangot, első évében lemaradt a Bajnokok Ligája-szereplésről és utólag azt nyilatkozta, a vezetőségétől sem kapta meg a szükséges támogatást egy olyan munkához, amit elődje 22 évig töltött be. 

Emery jelenleg Valenciában él, ideje nagy részét fiával tölti, és bár mérlegeli ugyan a folytatást, valószínűleg ez más felállásban fogja megtenni. Hű csatlósa, segédedzője, „agya”, Juan Carlos Carcedo korábban kijelentette, hogy önálló útra lépne, Emerynek új klubstruktúrában kell érvényesülnie. Korábbi sikereinek helyszínén, Sevillában sem kizárt, hogy visszafogadják, de a Betis, a Fiorentina is potens célpont lehet, de a végső állomás lehet, hogy mégis Portugáliában lesz: a helyi bajnokságot elbukó Benfica olyan edzőt keres, aki kellő tapasztalattal és európai rutinnal rendelkezik.

Emery semmit sem értett, Inzaghi viszont Kloppra hasonlít a klasszis támadó szerint | Eurosport

Ciro Immobilét manapság az olasz bajnokság egyik legjobb támadójaként tartják számon, pályafutását azonban eredménytelenebb időszakok is szegélyezték. Torinói sikerszériáját követően a Dortmund felé vette az irányt, majd a Sevillánál kötött ki, ahol Unai Emeryvel dolgozott együtt. Bár a baszk szakember eredményes volt a klubnál, az olasz támadó szívébe nem lopta be magát.Hozzászólások