Foci - Eb-szereplést érhet a selejtező előtt lesajnált miniállam elképesztő sorozata
Eb-szereplést érhet a selejtező előtt lesajnált miniállam elképesztő sorozata
Fotó: Europress/AFP

Eb-szereplést érhet a selejtező előtt lesajnált miniállam elképesztő sorozata

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/09 18:17

Koszovó az utóbbi időben sikert sikerre halmoz a labdarúgásban, olyannyira, hogy reális esélye van a 2020-as Eb-indulásra. Az ország sportsikerei azonban egy tágabb értelemben vett politikai játszma részét képezik, hiszen a Szerbiától 11 évvel ezelőtt függetlenedő országot sokan ma sem ismerik el önálló államként. A futballpályán elért eredmények már csak ezért is különös jelentőséggel bírnak. 

A szövetségi kapitány szavaival élve a koszovói válogatottban Anglia ellen pályára lépő játékosok senkihez sem hasonlíthatóak. "Meséltem nekik a sokat szenvedő Koszovó történetéről" - nyilatkozta júniusban Bernard Challandes. "Megmondtam, hogy ők nem olyanok, mint a többi futballista, tekintettel a szüleik és az előző nemzedékek szenvedéseire." Csapata nem sokkal korábban egy utolsó pillanatos fordítással legyőzte Bulgária legjobbjait, ezzel is bizonyítva, Koszovó válogatottja messze nem egy pofozógép.

Múlt héten ismét villantott az A-csoport korábban lesajnált kiscsapata. Miközben Anglia épp bucira verte a Wembley-ben Bulgáriát (Harry Kane három gólpasszal és egy gólpasszal zárt), Koszovó hazai pályán 2-1-re elintézte Csehországot, amivel a szigetországiak legnagyobb kihívójává lépett elő. Jelenleg épp egy 15 meccse tartó veretlenségi sorozatot hoz magával az ország, amely mindössze három éve lett tag az UEFA-nál és a FIFA-nál. Tekintettel a rendelkezésre álló szűkös erőforrásokra, nehéz elhinni ezt a gyors fejlődést.

Történetüknek ráadásul nem csak a sportban van jelentősége, hanem a nemzetközi politikában is.

Az ország labdarúgó-szövetsége óriási győzelemként könyvelte el, amikor 2016-ban - nyolc évvel a Szerbiától való elszakadás kihirdetése után - a FIFA felvette Koszovót a hivatalos tagok közé. Volt is ok az örömre, hiszen ez megnyitotta az utat a régóta vágyott sportsikerek felé. "Koszovó számára ez az állam elismeréséről szól" - mondta David Webber, a Solent Egyetem munkatársa. "Itt az elismerés a tágabb történet, egy olyan állam elismerése, amelyet extrém nyomás alatt tartanak más államok."

068_AA_08062019_967805.jpg Fotó: Europress/AFP

A szakértő szerint folyamatosan zajlik egy küzdelem a politika színterén Koszovó elfogadása érdekében, ennek pedig a FIFA is szerves részévé vált a döntésével. "Mindezt az államok egymás között és diplomáciai úton, a hagyományos politikai mezőkön bonyolítják le, azonban a FIFA is fontos tényező. Ugyanis egy olyan lehetőséget biztosít, amit más államok gyakran nem tudnak, ami maga az elismerés. A szuverenitásuk és a függetlenségük elismerése"magyarázta Webber a Telegraph-nak.

Más szóval az, hogy a FIFA és az UEFA elismerte Koszovót, megerősítette az ország identitástudatát nemzetközi szinten, ráadásul egy olyan időszakban, amikor Szerbia és a szövetségesei egyaránt ellenségesek voltak Koszovóval szemben. Az angolok elleni mérkőzés - még ha ezúttal arra nem is a Wembley-ben, hanem a St. Mary's-ben kerül sor - tovább erősíti a koszovói öntudatot és az ország létjogosultságát. Rövid történetük során messze Anglia számít a legrangosabb ellenfélnek, akivel valaha is találkoztak.

"Kedd este tapintani lehet majd a büszkeséget" - tette hozzá Webber. "Elismert országként léphetnek pályára Angliában, ezt rengeteg koszovói várta már." Koszovót a saját szurkolói előszeretettel nevezik a "balkán braziljainak" is, ezzel utalva az általuk képviselt fiatalos támadófutballra, egyúttal hűen tükrözve az ország izgatottságát. A Csehországot legyőző csapat átlagéletkora 23 volt, a Nemzetek Ligájában elért sikereiknek köszönhetően pedig egészen biztosan lesz esélyük kijutni a 2020-as Európa-bajnokságra. 

Így válik egy csapásra a háború színterévé a labdarúgás | Hosszabbítás

Adott két klub, amit első pillantásra lehetetlen megkülönböztetni egymástól: ugyanaz a címer, ugyanazok a színek, sőt, még a neveik is kísértetiesen hasonlóak. Pedig a Koszovó északi részén fekvő Mitrovica városában található KF Trepça és FK Trepça identitását talán épp az egymáshoz viszonyított különbségek határozzák meg leginkább. A háború hatással van a labdarúgásra.

Az angol labdarúgás kedvelőinek ismerős lehet Bersant Celina (Swansea), Florent Hadergjonaj (Huddersfield) és Arijanet Muric neve (Nottingham Forest, a Manhester Citytől kölcsönben). A válogatottban sok olyan játékos szerepel, aki külföldön nevelkedett, ami nem is csoda: becslések szerint 1,45 millió koszovói albán hagyta el az országot az 1990-es években dúló háború során. 2016-ban, az ország első válogatott tétmeccsén, hat olyan játékos is volt a keretben, aki korábban pályára lépett más nemzeti csapatokban.

Mások mellett Adnan Januzaj, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri is viselhetné a koszovóiak kék mezét, hogy csak a legjobbakat említsük, azonban ők már korábban elkötelezték magukat egy másik nemzet mellett. Az országban ugyanakkor bíznak abban, hogy a jövőben el tudnak csábítani topjátékosokat is a régióból. Koszovó felemelkedését ugyanis leginkább az érzelmek táplálják. Már az eddigi eredményeikre is elképesztően büszkék, sokan úgy érzik, teljesítményükkel Fadil Vokrri, a szövetség korábbi elnökének emléke előtt is adóznak.

Vokrri volt az, aki talán a legtöbbet tette azért, hogy Koszovót elismerték önálló futballnemzetként. Váratlanul, 57 éves korában hunyt el, azóta róla nevezték el a válogatott otthonaként szolgáló stadiont.

Koszovó a létezése okán megosztó állam, így a politikai viták a labdarúgásban is megjelennek. Múlt héten a cseh hatóságok nyolc szurkolót vettek őrizetbe, akik egy szerb zászlót és a "Koszovó Szerbia része" feliratú drapériát akartak egy drónra felfeszíteni. Öt évvel korábban pedig épp egy Szerbia-Albánia mérkőzést kellett félbeszakítani, miután végigröptettek a stadionban egy Nagy Albániát ábrázoló zászlót, benne a vitatott koszovói területekkel. 11 évvel függetlenedése után Koszovó még mindig keresi a helyét a világban.

És ebben az útkeresésben a labdarúgásnak is megvan a maga kiemelt szerepe.

via Telegraph

Hozzászólások