Foci - Dzsudzsák Balázs folytatja a visszavonulását
Dzsudzsák Balázs folytatja a visszavonulását
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Dzsudzsák Balázs folytatja a visszavonulását

Mártha BenceMártha Bence
2018/09/07 15:03

Dzsudzsák Balázs minden valószínűség szerint egy degradálóan alacsony szintű bajnokságban fejezi be a pályafutását. Vagy Felcsúton. Ami krumpli-burgonya.

A magyar futballsikerekre évtizedeken át sóvárgó magyar szurkolóknak egészen a 2016-os Európa-bajnokságig be kellett érniük olyan apró örömökkel, mint hogy egy magyar futballistának jól ment egy erős bajnokságban. Az elmúlt évtizedben már ezek is ritkábbak voltak, Gera Zoltán pályafutásának kivételével egy-egy jobb szezon, néhány szép gól jutott a szurkolóknak, amikor a morzsákon tengődés kellős közepén érkezett Dzsudzsák Balázs, és szemtelenül fiatalon a PSV Eindhoven egyik legjobbja lett.


Ilyet sem gyakran látunkIlyet sem gyakran látunk Fotó: PSV.nl

Dzsudzsákból aztán végül a fele sem jött ki, mint ami benne volt. Ezt azért lehet magabiztosan kijelenteni, mert Dzsudzsáknak olyan készségei, képességei vannak (voltak?), amik valóban alkalmassá tették volna egy erős bajnokság középcsapatának meghatározó szerepére. Az a szem, az indulósebesség, és főleg az a bal láb és a hozzá társuló rúgótechnika nagy, de legalábbis sokkal nagyobb dolgokra tette volna képessé Dzsudzsák Balázst, mint ami végül lett belőle. 

Öt éve még azt hittük, pedig dehogy

A folyamatosan zuhanó pályaív utoljára a 2012/13-as szezonban mutatott jól (a Dinamo Moszkva alapembereként öt gól, 4 gólpassz elfogadható), azóta viszont vagy erős csapatban csere, vagy gyengében kezdő. Aztán gyengében csere. Aztán meg csapat nélküli.

Dzsudzsákot viszont szeretik odafent. Jött a 2016-os Eb, ahol kulcsszereplője volt a remekül teljesítő magyar válogatottnak - a képességei alapján ez elvárható volt tőle -, így kapott egy esélyt, hogy megmentse a lejtmenetben levő pályafutását, de valahogy ezzel sem tudott élni. 

Ez nyilván nem az ő hibája, valamiért (tényleg megfoghatatlan az oka) nem nőtt meg úgy a kereslet a magyarokra, ahogy azt várni lehetett. Így a Bursában is kegyvesztetté vált játékos fogta magát, és elment az arabokhoz, hogy megkezdje máig tartó levezetését.

Csapat nélkül még a válogatott is ugrott

Most ott tartunk, hogy már a válogatott sem jelent menekülőutat, mert egyszerűen elfogytak azok a csapatok, akik megfizetnék Dzsudzsák igényeit, Marco Rossi pedig nem hívta be a csapat nélküli játékost. Sok pletyka kering arról, hogy Hamburgban (Bundesliga II.) a szívükhöz kaptak a vezetők, amikor szembesültek a 31 éves szélső igényeivel, de ha semmi nem igaz az egészből, akkor is ott van még a Videoton. Oh, pardon, MOL Vidi FC. 

Nem lett újra Lazovic csapattársaNem lett újra Lazovic csapattársa Fotó: rtlklub.hu

Magyarországon két csapat van, amelyik meg tudja fizetni Dzsudzsák Balázst. Illetve három, de Felcsútra, gondolom, nem kívánkozott még annyira (ami késik…). A Ferencváros és a Vidi közül most nyilván a fehérváriak tűnnek vonzóbb célpontnak, hiszen az Európa-ligában szerepelhetnek, és - ha a háttérből érkező híreknek hinni lehet - mindkét oldalról, sőt felülről is megvolt a szándék, hogy a legjobb magyar futballista (Gera visszavonulása óta ez a titulus egyértelműen Dzsudzsák Balázst illeti, ez vitán felül áll) újra az NB I-ben játsszon. Hogy mi ment félre a tárgyalások során, azt nem tudjuk, mindenesetre a Vidi EL-re leadott keretében nem szerepelt Dzsudzsák neve, így biztossá vált, hogy az üzlet kútba esett.

Mi volt a baj a Vidivel?

Felületes szemlélőként tökéletes választásnak tűnt a Vidi Dzsudzsáknak: jó csapat, bajnokesélyes itthon, ráadásnak meg ott az Európa-liga, és az anyagi lehetőségek is szinte korlátlanok. Ha megtudjuk, hol fog kikötni Dzsudzsák, csak még értetlenebbül fogunk állni a helyzet előtt, hogy miért nem lett a Vidi játékosa.

Ennek két oka lehet. A kevésbé valószínű az, hogy Marko Nikolic, aki hátulról építkező, a stabil védekezést mindig szem előtt tartó csapatot épített Fehérváron, amiben egyszerűen nem látjuk Dzsudzsák posztját. Átfogalmazva: nincs olyan kötetlen, a védekezés alól kvázi felmentett játékos, akinek csak a támadásokkal kell foglalkoznia - ha mégis, az Danko Lazovic, de őt egészen biztosan nem fogja senki kedvéért kitenni Nikolic. A hírek ettől függetlenül arról szóltak, hogy a szerb szakember nagyon is örült volna Dzsudzsáknak, és készen állt arra, hogy kicsit belenyúljon a működő rendszerbe. 


Balázsunk Felcsúton nézelődöttBalázsunk Felcsúton nézelődött Fotó: Vidi.hu

A másik ok, legalábbis a játékos eddigi pályafutásából fakadóan, sokkal valószínűbbnek tűnik: még a Vidi sem akarta megfizetni a játékos igényeit. Tudta volna, efelől ne legyen kétségünk, de nem akarta. Dzsudzsák pedig nem engedett annyit, hogy a Vidi végül rábólintson. Hangsúlyozom, csak találgatunk, de hát mi másról lehetett szó, mint anyagiakról? 

Lesz még belőle NB I-es játékos

Az átigazolási szezon lezárult, a kevés megmaradt lehetőség közül pedig egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Dzsudzsák újra az Arab-félsziget felé veszi az irányt. Egy pletykánál erősebbnek látszó hír szerint Dubajba.

Ha a hír igaznak bizonyul, az egyszerre mond majd mindennél többet a játékosban lángoló ambíció hőfokáról, illetve arról, hogy milyen szempontok játsszák a döntésében a legnagyobb szerepet. Ha az Emirátusokban még hitegethettük is magunkat, Dubajba már biztosan levezetni megy a jelenlegi legjobb magyar futballista, aki valószínűleg a Vidi által kínált összegnél jóval többet keres majd.

Aztán kifut a szerződése, és végre eljön az idő a hazatérésre. Olyan izgalmas kérdések tartják majd lázban a sajtót, mint hogy hazatér-e Debrecenbe, esetleg valamelyik bajnokesélyes csapatot választja, vagy a legegyszerűbb útról már soha többet nem tér le, és Felcsúton köt ki. 

Akárhogy is lesz, Dzsudzsák Balázs karrierjét már nem lehet megmenteni. Lehetett volna rajta kozmetikázni egy kicsit egy szép EL-szerepléssel, és mondjuk néhány jó válogatott meccsel, de ezeknek most mélabús búcsút inthetünk. Kár.

Hozzászólások