Foci - Döntetlen nélkül, egyetlen meglepetéssel kezdődött a női labdarúgó világbajnokság
Döntetlen nélkül, egyetlen meglepetéssel kezdődött a női labdarúgó világbajnokság
Fotó: Europress/AFP

Döntetlen nélkül, egyetlen meglepetéssel kezdődött a női labdarúgó világbajnokság

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/10 11:15
A Franciaországban zajló női labdarúgó-világbajnokság első hétvégéjén csupán egy meglepetés született, a gól nélküli vagy döntetlenre végződő mérkőzések pedig eddig elkerülték a tornát.

A Franciaország – Dél-Korea mérkőzéssel kezdődtek meg a 2019-es női labdarúgó-világbajnokság küzdelmei június 7-én este a párizsi Parc des Princes stadionban. Az összecsapásra 48 óra alatt elkapkodták az összes jegyet, így a teltház garantált volt. A világranglistán 4. helyezett házigazdák esélyeshez méltóan játszottak, a csapat gerincét alkotó lyoni játékosok megalapozták az összeszokott játékot válogatott szinten is.

A gólgyártásból is kivették részüket a sorozatban negyedik BL-győzelmüket Budapesten megszerző Lyon focistái. A vezetést már a 9. percben megszereztek a franciák Le Sommer révén, majd még a félidő vége előtt Renard volt eredményes, kétszer is. A világbajnokság legmagasabb játékosa nem meglepő módon mindkét gólját fejjel szerezte. A koreaiak első próbálkozására a 70. percig várni kellett, de tényleges ellenállást nem tudtak kifejteni. Az i-re a pontot a francia kapitány, Amandine Henry tette fel, aki a 85. percben beállította a 4-0-ás végeredményt. 

Hazai csapat ilyen arányú győzelmet 2003 óta nem aratott (USA-Nigéria 5-0), így okkal bízhatnak abban a franciák, hogy második rendező országként elhódíthatják akár a trófeát is.

075_mattia-openingm190608_npfPg.jpg Fotó: Europress/AFP

Az A csoport másik meccsén Norvégia magabiztosan, 3-0-ra győzte le Nigériát, így a csoport második helyéről várhatja a koreaiak elleni mérkőzést.

A B-csoportban a kétszeres világbajnok Németország kevésbé volt lehengerlő a nyitómeccsén Kína ellen. A 19 éves Giulia Gwinn gólja mellett a kínai Yang Li kihagyott helyzetei is kellettek ahhoz, hogy győzelemmel nyisson a végső esélyesként is számon tartott német csapat. Gwinn teljesítményével kiérdemelte a mérkőzés legjobbjának járó díjat, ezzel pedig különleges mesterhármast ért el. Az U-17-es és az U-20-as világbajnokságok után a felnőtt világbajnokságon is az első adandó alkalommal begyűjtötte ezt a címet.

A németek csoportmásodikként várják a folytatást, hiszen a B-csoport másik mérkőzésén Spanyolország hátrányból felállva nyert 3-1-re a vb-újonc Dél-afrikai Köztársaság ellen, ezzel pedig a csoport élére ugrott.

A torna első nagy meglepetését a C-csoport küzdelmei szállították. A világbajnokságra 20 év után visszatérő Olaszország drámai végjátékban győzte le az ausztrál válogatottat. A félidőben még vezetett a Matildas csapata Sam Kerr góljával, de a második félidőben érkezett a Juventus támadója, Barbara Bonansea, aki az 56. percben egyenlített, majd a 95. percben a győzelmet is megszerezte az olaszoknak.

Vasárnap délután két újonc csapat is bemutatkozott a világbajnokságon. 

Jamaika története már most is tündérmesébe illő, hiszen úgy jutottak ki a tornára első karibi országként, hogy a női válogatottat hazája szövetsége megszüntette. Bob Marley lányának, Cedella Marleynak a segítsége és anyagi támogatása kellett ahhoz, hogy a Reggae Girlz egyáltalán létezzen. 

A csapat a 3-0-ás vereség ellenére nem vallott szégyent a sérült Marta nélkül felálló Brazília ellen. Khadija Shaw többször is fejtörést okozott a brazil védőknek, a 19 éves kapus, Sydney Schneider pedig egy kivédett tizenegyes mellett több fontos védést is bemutatott. 

000_1HD50T.jpg Fotó: Europress/AFP

A különbséget végül a brazil Cristiane három gólja jelentette, aki ezzel a legidősebb mesterhármast szerző játékos lett a férfi és női világbajnokságok történetében, Cristiano Ronaldót megelőzve. Ezzel rögtön a góllövőlista élére is került, csapata pedig elfoglalta a C-csoport első helyét.

A D-csoport első mérkőzését is lejátszották már, brit házi rangadóval indultak a küzdelmek. A vb-újonc Skócia a végső győzelemre is esélyes Anglia ellen kezdett. Az első félidőben egy videóbíró segítségével meghozott döntés után, büntetőből szerezték meg a vezetést az angolok. Az előnyt még a szünet előtt megduplázták, az eredmény a magabiztos játékuk alapján megérdemelt volt. De a skótok nem adták fel, és kihasználták, hogy az angol játékosok figyelme lankadt a második játékrészre. Több veszélyes támadást is vezettek, a 79. percben szerzett szépítő gól pedig izgalmassá tette a meccs utolsó perceit is. 

000_1HD6MR.jpg Fotó: Europress/AFP

Az egyenlítés ugyan nem jött össze, de a 2-1-es végeredmény és a mutatott játék hatalmas javulást jelent a 2 évvel ezelőtti Európa-bajnokságon Angliától elszenvedett 6-0-s vereséghez képest.

Hétfőn az Argentína – Japán és a Kanada – Kamerun mérkőzés következik a világbajnokság csoportkörében.


056_vfc_fifa_bra_jam_06062019_en-5667.jpg Fotó: Europress/AFP


Hozzászólások