Foci - Détári Lajos: "Hallom, van egy lista, ki lehet edző ma Magyarországon"
Détári Lajos: "Hallom, van egy lista, ki lehet edző ma Magyarországon"
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Détári Lajos: "Hallom, van egy lista, ki lehet edző ma Magyarországon"

Takács MártonTakács Márton
2020/02/12 09:15
A közelmúltban újrainduló Pesti Hírlap hétfői számában nagyinterjú olvasható Détári Lajossal, egykori világválogatott labdarúgóval. A magyar futballról, a nagyválogatottról, a saját mellőzéséről is elmondta véleményét a Ferencváros egykori edzője. A beszélgetés kivonatát közöljük az alábbiakban.

"Hazudtak, és becsaptak. Ezért nincs Détári focisuli." - mondja Sinkovics Gábor harmadik kérdésére adott válaszában Détári Lajos, majd így folytatja: "Megvolt a helyszín, az egykori kispesti Gránit pálya, amely ma Tichy Lajos nevét viseli. Zajlottak az egyeztetések, ám a kispesti önkormányzatnál a döntéshozók folyamatosan húzták az időt. Nincs ezen mit szépíteni, össze-vissza hazudoztak nekem."

A 61-szeres magyar, 7-szeres világválogatott Détári elmondja, miért van nehéz helyzetben Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki kénytelen az NB I-ből is válogatni, pedig szerinte "az NB I nem képes minőségi hátteret adni az előrelépéshez... Nem irigylem Rossit, amint ahogy Gera Zoltánt sem, akinek mindenféle sértés nélkül mondom, tucatszintű futballistákból kell utánpótlás-válogatottat pályára küldenie."

Nem csak ezért nem vágyik élvonalbeli kispadra a Kispest, a Haladás, a Nyíregyháza, a Sopron, a Siófok és a Ferencváros egykori edzője.

"Ha én választhatnék, akkor egy NB III-as csapatnál vállalnék munkát, ahol szabad kezet kapok, és nem szólnak bele a játékoskeret összeállításába, a taktikába, a munkámba. Három napnál többet nem töltenék el egyetlen elsőosztályú csapat kispadján sem, mert vagy kirúgna a tulajdonos, amiért megmondanám a magamét, vagy én borítanám rá az asztalt, hogy ne pofázzon bele a melóba... Egyébként meggyőződésem, hogy le vannak osztva a lapok, folyamatosan hallom, van egy lista, ki lehet edző ma Magyarországon... Tudomásul kell venni mindenkinek, hogy a magyar labdarúgás immár Ciprus, Albánia szintjén van. Vagy alatta."

A válogatottra visszatérve Dzsudzsák Balázs formába lendülésénél Détári fontosabb dolognak tartja, hogy "mire lesz, lehet képes Szoboszlai Dominik egy olyan Salzburgban, ahonnan elviszik mellőle a legjobbakat. Ő egyelőre még csak tehetség, kellene mellé a válogatottba néhány meghatározó futballista az NB I-ből, ha már a külföldön játszók partvonalon kívülre kerültek, de a hazai bajnokságban nagyítóval is alig találni ilyen játékost."

Mint elmondta, magyar bajnokikra elvétve látogat már csak el, a televízióban viszont minden közvetítést megnéz. "Nem szeretek könyörögni azért, hogy beengedjenek valahová. Nem értem, hogy az MLSZ miért nem ad egy olyan állandó, minden pályára érvényes belépőt azoknak, akik sokat tettek a magyar labdarúgásért" - említi erről Détári, aki az interjú zárásaként azt is elmesélte, hogyan jutott el egykori klubja, az Eintracht Frankfurt Chelsea-vel vívott Európa-liga-elődöntőjére.

"Csütörtökön ültem a kedvenc kávézómban, de jó lenne a helyszínen nézni az Eintracht meccsét, kitelefonáltam, aztán mondták, küldik a repülőjegyet, foglalják a szállást, szeretettel várnak. A frankfurti stadionban egyébként az 1959-es bajnokcsapat tagjainak, amelyikben Sztáni Pista is ott volt, külön VIP-termük van, valami hihetetlen szeretettel fogadják és veszik körül őket. Így kell megbecsülni a múltat. Nem pedig úgy, hogy elfelejtenek, leírnak, és megbélyegeznek bennünket" – fejtette ki Détári, aki az 1988-as Német Kupa fináléjában a Frankfurt győztes gólját jegyezte a Bochum ellen.

„Hazudtak és becsaptak, ezért nincs Détári focisuli"

Nem ül kispadon, nem mondja a magáét szakértőként valamelyik televízióban, sőt szurkolóként sem jelenik meg a lelátókon. Détári Lajosnak a jelek szerint nincs semmilyen kapcsolata a magyar futballal. Most megtörte a hosszú hallgatást és interjút adott lapunknak. - Gondolkodtam, hogy majd miben állapodunk meg a jelenlegi státuszát illetően: vállalkozó, üzletember, menedzser, vagy a jó [...]Hozzászólások