Foci - Decemberre tolhatja az Európa-bajnokságot az UEFA
Decemberre tolhatja az Európa-bajnokságot az UEFA
Fotó: Europress/AFP

Decemberre tolhatja az Európa-bajnokságot az UEFA

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/15 14:10
Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség jövő hét kedden videókonferenciát tart, amelynek egyik legfontosabb témája a versenynaptár átalakítása lesz. Ez a koronavírus európai terjedése miatt elkerülhetetlen, hiszen a bajnokságok ideiglenesen szünetelnek, és már most van olyan ország, ahol jelentős csúszással lehet csak befejezni az idényt.

Jelen állás szerint leginkább a Serie A sorsa kérdéses, ahol a kormány döntése értelmében március 9. óta minden sportesemény szünetel. Ha minden jól megy, és április elején újraindulhatnak a küzdelmek, akkor is minimális esélye van csak, hogy még időben, májusig pótolni tudják az elmaradt fordulókat az eredeti menetrenddel párhuzamosan. Azóta a többi európai topliga is felfüggesztette a küzdelmeit, emiatt mindenhol kérdésessé vált a lebonyolítás, ahány ország, annyi ötlet merült fel a lehetőségeket illetően.

Akár már a jövő héten eldőlhet, lesz-e Budapesten foci-Eb | Hosszabbítás

Az Európai Labdarúgó-szövetség közleményt adott ki, melyben bejelentette, hogy jövő hét kedden videókonferenciát tart a labdarúgó-szövetségek, az Európai Klubszövetség és az európai ligák képviselőinek részvételével. A konferencia központi témája a nemzeti bajnokságok, a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-bajnokság sorsa lesz.

Biztosat csak akkor lehet mondani, ha már a körülmények lehetővé teszik a folytatást, azonban azt elég nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni, hogy az Európa-bajnokság időpontját érinteni fogják a várható csúszások. Erről kedden valószínűleg meg is hozza majd a döntést az európai szövetség, ám az időpont terén is több variáció merült fel. Az egyik, talán leginkább logikus elképzelés szerint az Eb egy évet csúszna, és 2021-ben bonyolítanák le, amikor egyébként is üres lenne a versenynaptár.

Azonban a Telegraph információi szerint azt a lehetőséget is vizsgálni fogják, hogy a kontinensbajnokságra még idén decemberben sor kerüljön.

Ez a verzió már nagyobb átalakítást igényelne, hiszen így nem csak a 2019/20-as idény lebonyolítása változna meg a klubfutballban, de újra kellene gondolni a 2020/21-es terveket is. Egy hosszabb téli szünet például elkerülhetetlen lenne, a bajnokság pedig a nyári hónapokban érne véget. Várhatóan a klubok tiltakozni fognak a szezon közepébe beleerőszakolt Eb ellen, mint ahogyan a 2022-es világbajnokság téli megrendezése is kiverte a biztosítékot náluk. A vébét a FIFA a katari hőség miatt novemberben és decemberben szeretné lebonyolítani.  

Egyelőre nem lehet tudni, mikor térhet vissza az európai klubfutball. -Egyelőre nem lehet tudni, mikor térhet vissza az európai klubfutball. -Fotó: Europress/AFP

Egyelőre a folytatás nem csak a Serie A, de az összes többi bajnokság esetében kérdéses. A Telegraph úgy tudja, a Premier League-ből több klubvezető is kételkedik abban, hogy áprilistól visszatér a megszokott kerékvágásba a bajnokság. Paul Barber, a Brighton ügyvezető igazgatója ugyanakkor azt is elmondta, mindenképpen szeretnék befejezni a bajnokságot. "Az a prioritás, hogy lejátsszuk a Premier League hátralévő részét. Azonban reálisnak kell lennünk, még nem tudjuk, hogy merre tart a vírus."

"Az emberek egészségét kell előtérbe helyeznünk, és a mostani forgatókönyv mentén nagyon nehéz elképzelni, hogy két-három héten belül mérkőzésre kerüljön sor."

Karren Brady, a West Ham alelnöke korábban botrányos cikket írt a Sunnak, amelyben a szezon eredményeinek törlése mellett érvelt. Ezzel a többi klubvezető nem ért egyet, az általános vélekedés szerint a Liverpoolnak meg kell nyernie a bajnokságot, bármi is legyen a döntés. "Mindenki 38 mérkőzéssel számolt, és szeretnénk is lejátszani a fordulókat. Viszont ha befagyasztjuk a bajnokságot, igazságtalan lenne, ha nem adnánk oda a győzelmet a Liverpoolnak, hiszen mindenki értékeli a fantasztikus szezonjukat és a csodálatos csapatukat" - mondta Barber.  

via Telegraph

Hozzászólások