Foci - C. Ronaldo bunkósága dönti el a GOAT-vitát?
C. Ronaldo bunkósága dönti el a GOAT-vitát?
Fotó: Europress/AFP

C. Ronaldo bunkósága dönti el a GOAT-vitát?

Rév DánielRév Dániel
2019/04/17 12:49
Alighanem mindannyian átéltük már azt a csalódást, hogy a csapatunk veszít. Ha játékosként nem is, szurkolóként biztosan. Ilyenkor az ember dühös, keserű érzések lepik el az agyat és a lelket. Viszont ha valaki a sportágának legnagyobbja akar lenni, akkor ezeket a helyzeteket tudni kell kezelni. Vélemény.

Kedd este az Ajax Amszterdam sorozatban második párharcát nyerte meg esélytelenként a Bajnokok Ligájában. A nagyrészt saját nevelésű fiatalokat foglalkoztató holland csapat az első olyan együttes lett a BL történetében, amely úgy jut elődöntőbe, hogy három selejtezőkörön kellett magát átverekednie, mire egyáltalán a csoportkörbe bejutott. Ráadásul nem is akármilyen játékkal jutott négy közé az Ajax, amely nehéz pillanatokat fog okozni a következő fordulóban is ellenfelének.

Senki nem mehet biztosra a brutális focit játszó Ajax ellen | Hosszabbítás

A Real Madrid után a Juventust is saját pályáján alázta meg az Ajax, a két párharc között csak annyi volt a különbség, hogy a Juve megúszta szűk vereséggel, de játékban ugyanúgy feltörölték vele is a gyepet, mint spanyol sorstársával.

A találkozó utolsó lényegi jelenete egy szabálytalanság volt. A Juventus világsztárja, Cristiano Ronaldo méterekről csúszott rá Veltman lábára, és meggyőződésem, hogy ezért a szabálytalanságért a pályán lévő játékosok közül 21-et kiállítottak volna. Egy perccel később, a lefújást követően pedig Ronaldo sértődött emberként vonult le a pályáról, egyenesen az öltözőbe, anélkül hogy bárkinek is gratulált volna.

Persze, biztosan nehéz feldolgozni, hogy ha valaki közel 10 év után már a nyolc között kiesik a BL-ből, amivel - nagy válogatott torna hiányában - szinte biztosan lemarad majd az Aranylabdáról is. A foci másik GOAT-jelöltje, Lionel Messi is produkált már hasonlóan keserű viselkedést egy meccs után, amikor az argentinokat 3-0-ra lepofozták a horvátok a tavalyi vb csoportkörében.

Ronaldo sportszerűségét és csapatai iránti alázatát nem először lehet azonban megtalálni. Már 2010-ben, a spanyolok elleni vb-kiesés után eljátszotta ezt az akkor még viszonylag fiatal, ám már portugál csapatkapitány játékos. Aztán a Realnál jöttek azok az időszakok, amikor Ronaldo látványosan nem örült, ha nem ő, hanem valamelyik csapattársa szerzett gólt.

Valószínűleg ebben a helyzetben szerepet játszik az is, hogy manapság, amikor iszonyatos verseny jellemzi a labdarúgást, ahhoz, hogy valaki a legnagyobbak közé kerüljön, szükség van egyfajta gyilkos ösztönre. Lehet, hogy ez hiányzott Xaviból vagy Andres Iniestából ahhoz, hogy a valaha volt legnagyobbak közé kerüljenek. Mert Ronaldo és Messi biztosan ott van.

A világ legrövidebb könyvei sorozat tagja lehetne az "Iniesta sportszerűtlenségei" című kötetA világ legrövidebb könyvei sorozat tagja lehetne az "Iniesta sportszerűtlenségei" című kötet Fotó: Europress/AFP

De azért ha körülnézünk a sport világában, találunk példát ennek az ellenkezőjére is. Roger Federer úgy tud lassan 20 éve a világ - egyik - legjobb teniszezője lenni, hogy ebből az utóbbi 15 biztosan anélkül telt el, hogy Federer akár csak egy vitára okot adó nyilatkozatot tett volna, vagy sportszerűtlenül nyilvánult volna meg. És lehet utálni Tom Brady-t is, de a labdaleeresztős balhén kívül tőle sem emlékszem olyanra, amikor nem tisztelte meg az ellenfelét.

Szóval azt hiszem, hogy ha Cristiano Ronaldo egyszer visszavonul, minden idők legjobb focistái között fogjuk emlegetni. De ha nem változtat a viselkedésén, A legnagyobb biztosan nem lesz. Ahhoz nem elég csilliárd gólt rúgni 15-20 éven át, legalább három különböző bajnokság három sztárcsapatában.

Ahhoz úgy is kell viselkedni, mint a legnagyobbak.

Hozzászólások