Foci - Buffon elárulta, hogy mindkét manchesteri klubot kikosarazta már korábban
Buffon elárulta, hogy mindkét manchesteri klubot kikosarazta már korábban
Fotó: Europress/AFP

Buffon elárulta, hogy mindkét manchesteri klubot kikosarazta már korábban

Takács MártonTakács Márton
2019/03/05 13:53

Rio Ferdinand, a Manchester United egykori Bajnokok Ligája-győztes hátvédje a BT Sport kamerái előtt látta vendégül Gianlugi Buffont. Több olyan dolgot is elárult karrierje fontos döntéseivel kapcsolatban az olasz kapuslegenda, amelyekről korábban nem mesélt, még önéletrajzi könyvében sem.

Az interjú teaser videójában Buffon elárulta, hogy mindkét manchesteri egyesület szerette volna a soraiban tudni őt (ki nem?).

"Amikor még a Parmában szerepeltem, Sir Alex Ferguson két-három éven át megfigyeltetett, de abban az időben Parma jelentette nekem a világot, és nem éreztem, hogy távoznom kéne onnan. Később a Manchester Citytől is kaptam egy zsíros ajánlatot, ez akkor volt, amikor elkezdték építeni a nagy csapatukat, amely most Európa egyik legmeghatározóbb klubja lett. Én lehettem volna az első nagy nevük, akit leigazolnak, de inkább maradtam a Juventusban."

Sir Alex nyilván Peter Schmeichel utódjának szánta az olaszt, a dán 1999-ben a klub egyik legfantasztikusabb, triplázó évében, a bajnoki cím, az FA-kupa és a Bajnokok Ligája megnyerése után távozott az egyesülettől. Buffon pedig a Parma utána inkább a Juventushoz szerződött, ahol több mint 500 meccsen védett, és amelyet csak 2018 nyarán hagyott el a PSG kedvéért. 

Ahogy emlékezhetünk rá, a kapuskérdés Schmeichel távozása után az egyik legneuralgikusabb pont volt a Manchester Unitednél. A Vörös Ördögök próbálkoztak a holland Raimond van der Gouw, az ausztrál Mark Bosnich, az olasz Massimo Taibi, a francia Fabien Barthez, az északír Roy Carroll, a spanyol Ricardo és az amerikai Tim Howard beépítésével, de hosszú távon egyikük sem tudta pótolni a dán óriást. Egészen 2005-ig kellett várni, amíg Sir Alex megtalálta az ideális megoldást a holland Edwin van der Sar személyében, akinek pedig juvés éveit éppen Buffon homályosította el, de nagyon. Van der Sar már 99-szeres válogatottként, BL-győztesként érkezett az MU-hoz a Fulhamtől 35 évesen, egészen 2011-ig kitűnő megoldás jelentett. Ferguson azt mondta róla, hogy messze a legjobb, aki Schmeichel óta a United kapuját védte.

Rio Ferdinand 2002-ben érkezett a Manchester Unitedhez a Leeds-től, akkor ő volt a világ legdrágább védője. Ha Buffon élt volna a lehetőséggel, hogy a United kapusa legyen, együtt játszhattak volna a 2000-es évek egyik legmeghatározóbb csapatában. 

Buffon a nagyszerű, Numero 1 című önéletrajzi kötetében leírja, hogy amikor 2001-ben a Juventushoz szerződött, annak az évnek a nyarán a friss bajnok AS Romával is tárgyalt, de felmerült a Barcelona is. "2001 nyarán a Roma volt a legmenőbb csapat az olasz fociban... hajszál híján én is ott kötöttem ki" -  írta, végül Ivan Pelizzolit igazolták le a Farkasok, mert ő jóval olcsóbb volt, mint kollégája.

Azt is megindokolta, miért is maradt 2006-ban a Juventusnál - pedig előszerződése volt a Milannal -, az ok pedig egyszerű, mert a másodosztályba lökték a klubot. Még Luciano Moggi idején érezte úgy, hogy váltania kell. 

"Már nem szívesen tartoztam a Juvéhoz, nem egy konkrét ok miatt, hanem sok apró félreértés miatt. Ez nem a rendszeren múlott, hanem az azt működtető embereken múlott... Elmentem volna, mégis én voltam az első, aki azt mondta, marad. Hogy miért maradtam? Mert így éreztem jónak és kész. Nem tudtam megtenni, hogy hátat fordítsak nekik és több millió Juventus-szurkolónak. Jól döntöttem, ez egy igazi Gigi-féle döntés volt."

20 éve csodáljuk Buffont, a kapust, önéletrajzi könyvéből Gigit, a magánembert is megismerhetjük | Hosszabbítás

Numero 1 címmel jelent meg Gianluigi Buffon önéletrajza, melyet a Jaffa Kiadónak köszönhetően magyarul is forgathatunk. A labdarúgás történetének talán legjobb kapusáról szóló kötet annak ellenére tartalmas mű, hogy mindössze 200 oldalon keresztül olvashatjuk a Roberto Perronéval közösen írt történeteket. Könyvajánlónk.


Hozzászólások