Foci - FIFA tisztségviselőket tartóztattak le Zürichben!!!!
FIFA tisztségviselőket tartóztattak le Zürichben!!!!
Fotó: Europress/AFP

FIFA tisztségviselőket tartóztattak le Zürichben!!!!

Szabó GáborSzabó Gábor
2015/05/27 07:56

A New York Times értesülései szerint FIFA tisztségviselőket tartóztattak le Zürichben, amikor a küldöttek éppen a szervezet éves közgyűlésére készültek. Ezen a közgyűlésen választották volna meg ötödször Sepp Blattert a szervezet elnökének. A vád pénzmosás, zsarolás és korrupció, a letartóztatottakat az Egyesült Államok törvényei szerint vették őrizetbe, melynek kérésére a kiadatási procedúra meg is kezdődött.

A lap szerint utcai ruhás nyomozók lepték el a Baur au Lac hotelt, ahol a letartóztatások ellenállás nélkül megtörténtek, senkit nem kellett megbilincselni, volt aki még (FIFA logós) poggyászát is magával vihette.

A hat letartóztatott között ott van Jeffrey Webb, a a szervezet egyik, kajmán-szigeteki alelnöke (a kajmán-szigeteki bankszámlák hány és hány filmben kerülnek elő ugyebár...), a hírek szerint az FBI és a Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma hamarosan sajtótájékoztatót tart az ügyben. Webb egyébként nem mellesleg a CONCACAF elnöke is, szóval elég magasra nyúlnak az ügy szálai.

Összesen a hírek szerint egyébként 14 embert vádolnak, köztük nem csak FIFA-dolgozókat, hanem például magas rangú sportmarketingeseket az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából, akiknek a hírek szerint 150 millió dollárnyi kenőpénzt fizettek ki annak érdekében, hogy hova kerüljenek különböző nagy tornák és bajnokságok közvetítése.

Webb mellett a letartóztatottak között van Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin és Nicolás Leoz, a különböző sportmarketing-vezetők között Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis és Mariano Jinkis neve merült fel.

Az ügyről megkérdezték a FIFA főtitkárát, Jerome Valcke-t, ő azonban egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket.

A FIFA most tartja éves kongresszusát, melyen pénteken elnökválasztás lesz. A korrupcióval millió plusz egyszer megvádolt elnök, Sepp Blatter egyetlen versenyben maradt kihívója a szervezet egyik alelnöke, Ali bin al-Hussein Jordán herceg - nagy kérdés, ez a friss botrány mennyiben változtatja meg az erőviszonyokat.

Az első hírek szerint igen kedvezőtlen irányban befolyásolhatja Blatter újraválasztási esélyeit ez az egész botrány annak ellenére is, hogy őt nem vitték el a nyomozók. Igaz, azt is elmondták, még tart az ügyben a nyomozás, szóval az, hogy most nem vitték el a FIFA első emberét, nem jelenti feltétlenül azt, hogy ártatlan.

"Még nem tudjuk pontosan, meddig fog ez az egész ügy elhúzódni, és mennyire érintett benne a FIFA többi része, de jelenleg úgy tűnik, a szervezet egészét átjárja ez az ügy, olyan, mintha intézményesült volna a korrupció a szervezetben, és ez a normális, mindennapi működés rész lenne" - mondta a nyomozásról egy, a nyomozásban résztvevő személy a letartóztatásokról.

A több, mint 1.5 milliárdos vagyonnal rendelkező FIFA legalább annyira pénzügyi szervezet, mint egy sportág vezető szerve. A világbajnokságok helyszínének kiválasztása körüli botrányról rengeteg cikk született az elmúlt években, és lássuk be, nagyon nehéz elhinni, hogy Blatter, mint a szervezet vezetője, teljesen ártatlan lenne az ügyben...

Az első nagyot bukó személy Jack Warner volt, aki 1990 és 2011 között a CONCACAF első embere, ennek köszönhetően pedig FIFA-alelnök volt. Korrupcióval, valamint a 2006-os világbajnokság jegyeinek feketepiaci értékesítésével vádolták, valamint azzal, hogy (mint a trinidadi szövetség elnöke) egyszerűen eltette a csapat vb-szereplési bónuszát. Warner 2011-ben mondott le tisztségeiről, mivel a FIFA akkori szabályzata szerint ha valaki kilép a testületből, minden nyomozás azonnal megszűnik ellene.

Tűkön ülve várjuk a további fejleményeket.

Hozzászólások