Foci - Botrány Afrikában: újra kell játszani a BL-döntőt a VAR rendszer hibája miatt!
Botrány Afrikában: újra kell játszani a BL-döntőt a VAR rendszer hibája miatt!
Fotó: Europress/AFP

Botrány Afrikában: újra kell játszani a BL-döntőt a VAR rendszer hibája miatt!

Rév DánielRév Dániel
2019/06/06 10:48
Miközben ellenjelölt nélkül, közfelkiáltással választották újra Gianni Infantinót a FIFA elnökévé, a két évtizede a második legfontosabb tagszervezetnek számító CAF-nál áll a bál: az ottani Bajnokok Ligája döntőjének visszavágóján meghibásodott a videóbíró (VAR), és újra kell játszani a mérkőzést.

Kezdjük az elején. Az afrikai Bajnokok Ligája döntőjébe a marokkói Wydad Casablanca és a tunéziai Espérance de Tunis jutott be. Az oda-visszavágós rendszerű döntő első mérkőzését Casablancában játszották, és 1-1-es döntetlennel zárult. A második mérkőzés Tuniszban viszont nem fejeződött be múlt pénteken. A hazai csapat 1-0-ra vezetett, ám Walid El Karti fejesével úgy tűnt, hogy egyenlít a Wydad. A játékvezető szabálytalanságot látott a gól előtt, és visszavonta El Karti gólját, a marokkói csapat játékosai azonban a VAR használatát kérték. Csak éppen a VAR technikai probléma miatt nem működött. És erről a játékosoknak nem szóltak.

A Wadyd játékosai a tunéziai szurkolók össztűzében az öltözőbe vonulnakA Wadyd játékosai a tunéziai szurkolók össztűzében az öltözőbe vonulnak Fotó: Europress/AFP

A Wydad játékosai és edzői stábja úgy döntött, hogy nem hajlandóak folytatni a találkozót. Levonulásuk után az Espérance megkapta a trófeát és az érmeket, és úgy tűnt, hogy bár botrányos körülmények között, de megnyerik a BL-t. Azonban az Afrikai Labdarúgó Szövetség, a CAF vezetése összeült a FIFA párizsi kongresszusának árnyékában, és úgy döntött, hogy semleges helyszínen újra kell játszani a döntő visszavágóját.

Párizsban a két csapatnak amúgy is elég sok marokkói és tunéziai származású szurkolója él, de a közösség médiában terjedő hírek szerint nem kevesen azért utaztak a francia fővárosba Casablancából és Tuniszból, hogy a FIFA kongresszusának otthont adó szállodánál tüntetve próbálják meg maguk felé billenteni a döntéshozókat. A két napig tartó tüntetések miatt a rendőrségnek is közbe kellett avatkoznia, hogy a két csapat szurkolói ne egymáson vezessék le a feszültséget.

Tunéziai szurkolók tüntetnek PárizsbanTunéziai szurkolók tüntetnek Párizsban Fotó: Europress/AFP

Az újrajátszott mérkőzést egyelőre még nem írták ki, sem az időpont, sem a helyszín nem lett még kiválasztva. Az viszont biztos, hogy a június 21-től július 19-ig tartó Afrikai Nemzetek Kupája után kerül majd sor a mérkőzésre, és arra is elég jó esély van, hogy zárt kapuk mögött rendezik a találkozót, hogy a szurkolók közötti összecsapásokat megakadályozzák.

A történet persze egy újabb fejezete a VAR gyerekbetegségeinek, amik miatt már a rendszer legnagyobb támogatói sem nagyon mondhatják, hogy minden tökéletes a videóbírózás eddigi rövid történetében.

Hozzászólások