Foci - Bölcsen dolgozza feljebb magát az olasz szegénylegény
Bölcsen dolgozza feljebb magát az olasz szegénylegény
Fotó: Europress/AFP

Bölcsen dolgozza feljebb magát az olasz szegénylegény

Mártha BenceMártha Bence
2018/04/06 15:12

Az Arsenal mellett a Lazio várja legkedvezőbb helyzetből az EL-negyeddöntők visszavágóját, az angol és az olasz főváros csapata gyakorlatilag lerendezte az elődöntős szereplését (tegyük hozzá, szintén valószínűtlen, hogy a spanyol főváros csapata 2-0-ról kiessen a portugál főváros reprezentánsával szemben). A második számú sorozat legjobb csapatai közül azonban messze a Lazio története a legérdekesebb. 

A 90-es években még egészen más szelek fújtak a Serie A-ban, mint manapság. A világ egyik leggazdagabb bajnokságába csak úgy özönlöttek a világsztárok, és nem volt kivétel a Lazio sem. Az élelmiszeripari mágnás, Sergio Cragnotti talicskával hordta a pénzt a klubba, amelyben akkoriban Verón, Vieri, Nedved, Nesta, és az akkor világrekordot jelentő összegért igazolt Crespo játszottak.

Az aranykorAz aranykor Fotó: Squawka 

A klub 1999-ben megszerezte története első nemzetközi trófeáját (az utolsó KEK-kiírást nyerték meg), majd az európai szuperkupát is megnyerte, egy évvel később pedig története során másodszor megnyerte az olasz bajnokságot is. Aztán Cragnotti cége, a Cirio - számtalan olasz kisrészvényest magával rántva - a földbe állt, és a klubot egészen 2004-ig csődbiztos irányította. Mondhatjuk, hogy a nulláról kellett kezdeni az építkezést, amit a saját szurkolói által is gyűlölt, színes múlttal rendelkező Claudio Lotito gründolt. 

A Lazio, mint követendő példa

Az olasz klubokat is komolyan érintő válság idején a Lazio építkezett a legokosabban a Serie A csapatai közül. Lotito lett az olasz Hemingway, hiszen a Honvéd tulajdonosához hasonlóan bárkit eladott, akiért jó ajánlat érkezett, viszont a stábját olyan okosan válogatta össze, hogy a kiváló edzőknek, illetve az éles szemű megfigyelőknek köszönhetően a klub minden kulcsjátékosa távozását simán túlélte. 2009-ben a Samp, majd 2013-ban a Roma ellen sikerült megnyernie az Olasz Kupát a csapatnak, és közben a bajnokságban is folyamatosan ott lebzseltek az élmezőny környékén. 

Jaj, szegény Roma!Jaj, szegény Roma! Fotó: Europress/AFP

Egy biztos volt: ha egy hagyományos nagy klubnak gyengébb szezonja volt, a Lazio máris ott termett, és besurrant a résbe: Két éve az utolsó fordulóban Nápolyban verték a Napolit, és biztosították BL-szereplésüket, de ejtették ki a kupából a Juventust is, és az utóbbi években rendszeresen megelőzték a Milant és az Intert is. Pedig Róma égszínkék felében nem könnyű dolog mostanában csapatot építeni. 

Tare, a legalulértékeltebb menedzser

Miután 2013-ban konkrétan egy fillérjük sem volt játékosokat venni, egy évvel később beindult a verkli: a csapat legjobb középpályását, a brazil Hernanest engedték el az Interhez (18 millió eurórét). A Lazio építkezésének átgondoltságára jellemző, hogy a végül csúnyát bukó brazilért kapott összegből két kiváló középpályást is vettek: Lucas Biglia és Antonio Candreva megvásárlása (illetve utóbbi véglegesítése) után még egy kis aprópénz is maradt Hernanes árából. 

Candreva és Biglia - már egyikük sincs a csapatnálCandreva és Biglia - már egyikük sincs a csapatnál Fotó: Tuttomercatoweb

Egy évvel később újabb olcsó, de alaposan beváló igazolások érkeztek: Stefan De Vrij, illetve Marco Parolo - ketten összesen alig kerültek többe 10 millió euróánál. A csapat teljesítménye a kiváló és a jó között mozgott, de minden évben erőn felül teljesített úgy a pályán, mint a pályán kívül is. Az Igli Tare által irányított sportigazgatóság szinte alig nyúlt mellé játékossal, és ha valakiért (relatíve) sokat is fizetett, az is bőségesen megszolgálta az árát. 

Ott van például a gödörbe került karrierje miatt mindössze 8 millióért vett Ciro Immobile, aki mára kérdés nélkül a legjobb olasz csatár, és minden fronton szórja a gólokat, vagy az utóbbi évek legdrágább igazolása, Sergej Milinkovic-Savic. A szerbért 18 milliót fizettek Genknek, és vélhetően ennek 4-5-szöröséért fog távozni a nyáron, hiszen sokan már a világ egyik legjobb belső középpályását látják benne. 

Idő közben Candreva már az Interé (22 milliót gomboltak le a milánóiakról), a szintén bagóért vett Hoedt a Southamptonnál kötött ki (17 millióért), a fiatal - saját nevelésűnek számító - csatár, Keita Baldé 30 millióért a Monacóhoz került, Bigliát pedig a Milan csempészte ki Rómából 17 millióért. A kakukktojás a védelem oszlopa, Stefan de Vrij lesz, aki elég inkorrekt módon megvárta, míg lejár a szerződése, és így ingyen igazol az Interhez a nyáron. 

Nincs miért aggódni 

A folyamatosan átmeneti éveket bonyolító Laziónál azonban nem esnek kétségbe, bárki távozik is. Az idő közben anyagilag is szépen megerősödő csapatnál marad a rendszer: a Liverpooltól alig 4 millió euróért vett Luis Alberto annyira magára talált Rómában, hogy már a spanyol válogatott keretébe is visszakerült, a tökmagra is kevés 750 ezerért igazolt Luiz Felipe pedig már kezdi bizonyítani, hogy De Vrij méltó utódja lesz a Lazio hátvédsorában. 

A Lazio játékospolitikájának tökéletes leképezése volt, hogy a registaként pótolhatatlannak tűnő Lucas Bigliát a mindössze 5,7 millió euróért szerződtetett Lucas Leivával pótolták, és a brazil szinte újjászületett Rómában. Mindez persze nem lenne lehetséges, ha a beugróként a csapat élén ragadó Simone Inzaghi nem végezne ilyen kiváló munkát. Pedig kis híján kurtára szabták a római időszakát, hiszen a jó bemutatkozás utáni nyáron a Lazio megállapodott Marcelo Bielsával, aki aztán meggondolta magát, így vészmegoldásként hívták vissza Inzaghit, aki mostanra a Serie A egyik legjobb edzőjévé vált. 

Simone Inzaghit már a legjobb edzők között emlegetikSimone Inzaghit már a legjobb edzők között emlegetik Fotó: Lazio.it

A szűkös lehetőségekből a lehető legtöbbet kihozó Lazio nem véletlenül tűnik a Serie A, illetve a nemzetközi porond legkisebb királyfiának, akinek számtalan nehézséget kell leküzdenie, hogy versenyben legyen a nagyokkal. És hogy mi lesz, ha a mostani sikercsapatból távozik De Vrij, Milinkovic-Savic és Immobile? 

Hát semmi: a csatárt valószínűleg a magát újra felépítő Balotellivel pótolják, a holland bekk helyén már mozgolódik a brazil utánpótlás, a szerb középpályásért kapott pénzből pedig biztosan jut egy kiváló, mégis olcsó helyettesre. És a Lazio jövőre is jó csapatot fog a pályára küldeni, még akkor is, ha sokan az első fordulóba mutatkoznak majd be egymásnak. 

Hozzászólások