Foci - Bob Marley, akinek a foci majdnem akkora szerelem volt, mint a reggae
Bob Marley, akinek a foci majdnem akkora szerelem volt, mint a reggae
Fotó: BBC

Bob Marley, akinek a foci majdnem akkora szerelem volt, mint a reggae

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/10/27 17:22
"Ha meg akarsz ismerni, fociznod kell ellenem és a Wailers ellen." Ezt mondta egyszer Bob Marley egy újságíró kérdésére. És ő ezt teljesen komolyan is gondolta.

Énekesként, dalszerzőként ismerjük őt, a reggae úttörőjeként. Egy legenda, egy kulturális ikon a számunkra. Talán kevesen tudják, de a foci majdnem olyan fontos volt a számára, mint a zene. 

A foci a szabadságot jelentette a számára

A foci valahogy mindig ott volt Marley közelében. Ha lehetősége adódott, szívesen labdázgatott. A stúdiómunkák szünetében, színpadra lépés előtt, vagy amikor épp a parkban üldögélt a barátaival. 

Ez a csodálatos játék biztosította számára, hogy néha egy kicsit kikapcsoljon a zenéből. Hogy egy kicsit előtérbe helyezze a versenyzői oldalát. 

"A zenét egy kicsit jobban szeretem a focinál" - mondta egy 1980-as interjúban. "Ha a focit szeretném jobban, az egy kicsit lehet, hogy veszélyes lenne. Úgyhogy jól van ez így. A foci és az éneklés együtt veszedelmes tud lenni, mert a foci gyakran erőszakossá válik. Én meg ugye a békéről, a szeretetről és ehhez hasonlókról éneklek. A fociban viszont megesik ez meg az. Ha például egy meccsen keményen szerelnek téged, az már szinte háború."

Bob MarleyFotó: Europress/AFP

"Varázslatos élmény volt őt focizni látni" - emlékszik vissza Dennis Morris, Marley fotósa és jó barátja. "Nem igazán csináltam róla képeket foci közben, mert annyira szerettem nézni őt olyankor. Tele volt örömmel, és igazából csak ilyenkor pihent, úgyhogy máskor nem is igazán tudtam letenni a kamerát."

Marley kedvenc klubja a brazil Santos FC volt, de drukkolt az angol Tottenham Hotspurnek is. A Three little birds énekese rajongott a Spurs argentin középpályásáért, Ossie Ardilesért, aki 1978-tól kezdve egy évtizeden keresztül az angol csapatnál futballozott. 

"Hihetetlenül tudott összpontosítani" - meséli Marley-ról egy másik barátja, Levi Roots, aki sokat focizott vele a '70-es évek közepén. "Rád vezette a labdát, ki akart cselezni és aztán kapura lőni. Mestere volt mindkét szenvedélyének."

1981-ben halt meg. Négy évvel azután, hogy a bőrrák egy típusát diagnosztizálták nála.

Lánya segített megmenteni a jamaicai női foci válogatottat 

2018-ban a jamaicai női válogatott, a 'Reggae Girlz' történelmet írt azzal, hogy fennállása során először kijutott a világbajnokságra. 

Abban, hogy ez sikerülhetett, komoly szerepet vállalt Cedella Marley, Bob lánya. Ő a vezérigazgatója elhunyt édesapja kiadójának, és emellett divattervezéssel is foglalkozik. 2014-ben lett a csapat nagykövete, és amikor komoly anyagi gondjaik adódtak, a saját pénzével támogatta őket. 

"Apu valószínűleg nem lepődne meg azon, hogy mibe fektettem a pénzem. Szerintem azt mondaná, 'Igen, ez az én lányom!' "

Bob Marley egyik leghíresebb dala lett az Ajax himnusza

2008 nyarán a Cardiff City az Ajax ellen játszott egy utolsó barátságos meccset még a szezon előtt. A mérkőzés után a holland drukkereknek a helyükön kellett maradniuk, míg a vendég szurkolók elhagyták a környéket. 

A helyi műsorközlőt arra kérték, tegyen be valami zenét a nézőknek, hogy azok nyugton maradjanak várakozás közben. Mivel a speaker hatalmas reggae-fan volt, Bob Marley örökzöld slágerét, a 'Three Little Birds' című nótát választotta. 

A legenda szerint az Ajax-szurkolók táncolni és tapsolni kezdtek, és együtt skandálták a dal szövegét. Így lett ez a szám a csapat himnusza. 2018-ban Bob fia, Ky-Mani Marley részt vett egy Ajax-meccsen, és az a megtiszteltetés érte, hogy félidőben előadhatta a 'Three little birds'-öt a Johan Cruyff Arenában. A hazai drukkerek természetesen vele együtt fújták a dalt. 

Bob Marley, a vitathatatlan stílusteremtő ikon

Ha épp nem volt színpadon, Marley mindig olyan szerelést viselt, hogy látszott rajta, akár azonnal készen áll arra, hogy rúgja a bőrt. 

Rengeteg fotó van arról, hogy klasszik focista melegítőt visel különböző mezekkel. Szívesen hordta a jamaicai nemzeti mezt, de a brazilok jellegzetes sárga szerelését is. Le se tagadhatta volna, hogy imádja a focit. 

BBC

Hozzászólások