Foci - Csapatuk lemondott róluk, a BL-győztes Bayern hősei lettek
Csapatuk lemondott róluk, a BL-győzelem hősei lettek
Fotó: Europress/AFP

Csapatuk lemondott róluk, a BL-győztes Bayern hősei lettek

Szabó BenceSzabó Bence
2020/08/25 16:50
Kingsley Coman és Serge Gnabry karrierjében sok a közös vonás. Mindkét szélső már fiatalon egy topklubban játszott, korábbi csapatuk azonban hamar lemondott róluk. Most mégis hatalmas szerepet játszottak a Bayern hatodik BL-győzelmében.


A Bayern München csapata az egész (a járvány miatt elnyújtott) tavasz folyamán szenzációsan játszva, teljesen megérdemelten nyerte meg a Bajnokok Ligáját a PSG vasárnapi legyőzésével. A bajorok látványos focija saját szurkolóik mellett sok semleges rajongónak is mosolyt csalhatott az arcára. Két másik nagy európai csapat, a Juventus és az Arsenal szurkolói azonban jóval kevésbé lehettek boldogok a németek győzelmének két kulcsemberét látván. 

A Bayern kezdő tizenegyének szélsői, a döntőben győztes gólt szerző Kingsley Coman és a kieséses szakasz három meccsén is betaláló Serge Gnabry ugyanis korábban ennek a két csapatnak a játékosa volt, egykori klubjaik azonban hamar lemondtak róluk. Most, még mindig alig 25 évesen, egy Bl-győzelemmel cáfoltak rá egykori kétkedőikre.

Tökéletes mérleggel, megérdemelten lett a világ legjobb csapata a Bayern München | Eurosport

Az előzetesen esélyesebbnek tartott Bayern München 1-0-ra legyőzte a Paris Saint-Germaint a Bajnokok Ligája döntőjében, így története hatodik címét szerezte a sorozatban. A bajorok részéről ezúttal elmaradt a szokásos domináns játék, azonban a váratlanul kezdőbe jelölt Kingsley Coman találata eldöntötte az összecsapást. 2013 után ismét triplázott a Bayern.

Coman aki épp a PSG akadémiáján nevelkedve 16 évesen még a párizsiak felnőtt csapatában is bemutatkozott, 2014-ben, szerződése lejártával került a Juventushoz, ahol sokat vártak tőle. Az olaszoknál töltött egy szezon alatt azonban nem jutott meghatározó szerephez, 22 meccsen csak egy gólt szerzett, a bajnokságban pedig egyszer sem talált be. A Bayernnél mégis látták benne a lehetőséget, így 2015-ben két éves kölcsönnel és vásárlási opcióval megszerezték az ekkor még alig 19 éves szélsőt. 

A torinóiak egykori BL-győztes edzője, a Fabio Capello szerint a Juventusnál óriási hibát követtek el az elengedésével. Az olasz menedzser szerint a klubnál tendencia, hogy azok a fiatal játékosok, akikben nem bíztak, máshol jutnak fel a csúcsra. Példának az Arsenalban legendává váló Thierry Henry esetét hozta fel:

"Comant a Bayernnél elég jónak ítélték, hogy kezdjen a BL-döntőben. A Juve ugyanazokat a hibákat követi el újra és újra. Henry is fiatlon érkezett, elengedték, majd az Arsenalban kivirágzott."

coman-juve.jpgFotó: Europress/AFP

"Coman hasonló utat követ Münchenben. Ha tehetséget látsz, időt kell hagynod neki. Nem várhatod el egy fiatal játékostól, hogy a kezdetektől meghatározó legyen a legmagasabb szinten."

A Capello által emlegetett Henry esetében az Arsenal ugyan az üzlet jó oldalára került, a fiatal tehetségek rossz megítélésében azonban a londoniaknak is van tapasztalatuk. Gnabryt, aki 16 évesen került az Ágyúsokhoz, sokáig tehetségéhez mérten kezelték az Arsenalnál, egy komoly sérülést követően azonban teljes 2014-15-ös szezont ki kellett hagynia, a dolgok pedig innentől balszerencsésen alakultak. 

A következő idényben a szélső a szintén Premier League-ben szereplő West Bromhoz került kölcsönbe. A csapat menedzsere, Tony Pulis azonban szinte egyáltalán nem játszatta Gnabryt, ráadásul egy máig gyakran emlegetett interjúban is kritizálta a fiatal németet:

"Serge azért jött ide, hogy meccseket kapjon, de szerintem ebben a pillanatban nincs azon a szinten, hogy játsszon."

gnabry-arsenal.jpgFotó: Europress/AFP

Pulis szerint az akadémiáról jövő játékosok általánosságban nem voltak elég érettek a Premier League-hez, így Gnabry nem kapott lehetőséget a bizonyításra. Félévkor vissza is hívták az Arsenalhoz, a következő szezonban viszont már nem volt maradása a londoniaknál. Bár Arsene Wenger állítólag megtartotta volna, végül alig 5 millió fontért engedték el a Werder Bremenhez. 

Egy jó németországi szezon után innen csapott le rá a Bayern, ahol aztán egy év kölcsönjátékot követően az előző két idényben szépen lassan meghatározó ember lett. A bajoroknál két év alatt 22 bajnoki gólt lőtt, a BL idei kiírásában pedig csak Erling Haaland és a csapattársa, a gólkirály Lewandowski szereztek többet 9 találatánál. 

Coman és Gnabry példája jól mutatja, hogy fiatal játékosok esetében egy korai kudarc a legmagasabb szinten még nem feltétlenül jelenti, hogy nem lehetnek később klasszisok. A Juventus és az Arsenal mégis lemondott róluk, a Bayernnél pedig kiszúrva a bennük rejlő lehetőséget, most egy BL-győzelemmel a tarsolyukban örülhetnek az igazuknak.

 

via részben Goal

Hozzászólások