Foci - Benítez: a Juve a követendő példa
Benítez: a Juve a követendő példa
Fotó: Europress/Getty

Benítez: a Juve a követendő példa

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/11/18 11:01

Azt mondják, élmény vele interjút készíteni. Ahogy beszél a játékról...

Kétségtelen, sok csapatnál bizonyított. Tizenegy különböző sorozatban lett már első. Legemlékezetesebb talán a Liverpoolal elért BL címe, de két éve például a Chelseat vezette Európa Liga győzelemig.

A La Gazzetta dello Sport tegnapi száma hosszú beszélgetést közölt Rafa Benítezzel, mi most a legérdekesebb válaszait idézzük fel.

Sokat beszélünk arról, az olasz csapatok mennyire gyengék az európai kupákban. Ön szerint mi ennek az oka?

Hiányzik a gyorsaság és az intenzitás a játékból. Jól megmutatta a hiányosságokat, a Roma-Bayern München párharc. Olaszországban még mindig az aktuális rivális ellen alkalmazott taktikai a legfontosabb. Nagyon fontos lenne a gyors labdajáratás, hiba esetén az azonnali visszatámadás, a kellő agresszivitás.

A Napoli egyre jobb a Serie A-ban. Minek kellene történnie, hogy ne hosszabbítson szerződést?

A tapasztalat azt mondatja velem, csak akkor lehet eredményesen dolgozni a jelenben, ha a jövő biztosított. Ezt  mindig kihangsúlyozom az elnök úrnak. Ugyanakkor tény, hogy a család a legfontosabb, ők pedig nincsenek itt velem. A feleségem és a két gyerekem is Liverpoolban lakik. Talán eddigi pályafutásom során, soha nem voltunk még ennyit távol egymástól.

Sokat is kritizálták még szeptemberben amiért hazautazott...

Annyi történt, hogy akkor 3 napot dolgoztunk, négyet pedig pihentem. Mai napig egy az edzőközpontunkhoz közeli szállodában lakom, nagyjából napi 16 órát dolgozom. Nem hiszem, hogy a többi edzőt ennyi időt töltene a játékosaival vagy munkával.

Benítez vezetésével egyetlen csapat sem szerzett olyan sok pontot (17) az elmúlt 7 forduló során, mint a már 3. helyen álló Napoli

Beszéljünk őszintén, jobb lenne Spanyolországban?

Amikor legutóbb erre a kérdésre válaszoltam, a másnapi újság ezzel a címmel jelent meg: Benítez magának akarja a szövetségi kapitányi posztot. Maradjunk annyiban a hazatérés is egy opció, de szeretnék minden nap dolgozni. Tanár vagyok, szeretek tanítani, az emberekkel foglalkozni. Szeretném megértetni a játékosaimmal, hogy a labdarúgást fejben kell játszani. Amikor azt hallom, hogy Callejon és Koulibaly meghívót kap a válogatottba, az bizony az én munkámat is minősíti.

Volt olyan meccs amikor a Napoli 11 légióssal állt fel. Ön szerint miért kezeljük hátrányosan a fiatalokat, és miért csak a külföldiekben gondolkodunk?

Olaszországban azonnal akarják az eredményt, ha nincsenek győzelmek három hét után kirúgnak. Ilyen a piac. Kész játékosokra van szükség (a Napolinál új igazolásként legtöbbet az Ayew-Perisic-Giaccherini hármast emlegetik).

A Napoli 24 éve vár a bajnoki címre. Mi hiányzik a klubból, és milyen volt a fogadtatás a BL selejtezős búcsú után?

Próbáltam levenni a terhet a játékosokról, ezért mondtam azt, hogy nem történt tragédia. A szezonkezdetünket biztos, hogy befolyásolta a BL. Az előző idényben 78 ponttal és 104 lőtt góllal zártunk. Erre senki nem mondhatja, hogy rossz teljesítmény. A Serie A kiegyensúlyozottabb mint a spanyol élvonal. Itt van a  két milánói klub, a Fiorentina...Az mondjuk jól esett, hogy a több szurkoló odajött hozzám és azt mondta: mester, végre szórakoztató focit játszik a Napoli. Bajnoki cím?  Nézzük meg mit csinál a Juve. A megálmodott rendszer szerint játszik, évről-évre akar javulni, és egy adott szisztémához keres játékosokat. Ez csak így megy.

Önről köztudott, hogy követi a politikát nagy rajongója a művészeteknek. Nápoly ilyen szempontból...?

...jó döntés volt. A feleségem nagy szakértő, ő mindig ad tanácsokat hova látogassak el. Liverpoolban egyébként működik egy alapítványunk, vak és autista gyerekeknek próbálunk meg segíteni. Politika? Úgy látom Matteo Renzi pozitív irányba próbál meg változtatni. Spanyolországnak is erre lenne szüksége.

Jó, hogy említi a spanyolokat. Mit szólt a legutóbbi, nem hivatalos katalán népszavazás eredményéhez?

Túl rég óta nem lakom otthon. Erről inkább nem mondanék semmit...

Hozzászólások