Foci - Dani Alves: „A Barça prostituálódott, adok-veszek klub lett”
Dani Alves: „A Barça prostituálódott, adok-veszek klub lett”
Fotó: Europress/AFP

Dani Alves: „A Barça prostituálódott, adok-veszek klub lett”

Soós PéterSoós Péter
2020/11/06 09:19
Daniel Alves szerint az FC Barcelona elvesztette identitását, rá sem ismerni a klubra és a csapatra. A jelenleg a São Paulóban 37 évesen is játszó jobbhátvéd a katalán RAC1 rádiónak nyilatkozott egykori egyesületéről, és bizony nem fukarkodott a kritikus szavakkal.

A gránátvörös-kékeket korábban 8 éven keresztül – 2008 és 2016 között – erősítő brazil először arról beszélt, ha nem küldi el a Barça, még ma is az alkalmazásukban állna – akár játékosként, akár más, pályán kívüli pozícióban.

„Egész életemben szolgáltam volna a klubot, de ők a hátsó ajtón akartak kidobni, cseppet sem tiszteltek. Éreztem, hogy löknek kifelé a kapun, s miután távoztam, senki nem beszélt velem (a vezetőségből – a szerk.). Mielőtt Barcelonába szerződtem, álomfizetést utasítottam vissza, mesés ajánlatot tett elém a rivális Real Madrid. Azért a Juventusba igazoltam végül, hogy megmutassam a Barcelonának, tudok még magas szinten játszani, és ez sikerült is.”

alves-juventus-barcelona.jpgFotó: Europress/AFP

Dani Alves már nem olyannak látja egykori egyesületét, mint amikor ő ott játszott, és ennek hangot is adott. Kiemelte, Ivan Rakitić és Luis Suárez távozása ékes bizonyítéka annak, hogy kereskedő egylet lett egykori kenyéradója, a játékosok pedig termékek.

„Korábban megvolt az identitásuk, de ma már egy adok-veszek klub lett. Ettől értékes játékosaik lesznek, de a filozófiát nem tudják képviselni. Az ügyvezetés egyszerűen „prostituálódott”… Hogy ki a hibás? Szerintem Josep Maria Bartomeu elnök rossz tanácsokat hallgatott meg, a körülötte lévők túlságosan befolyásolták. Akinek persze nem inge… Nehéz lesz visszatérniük a helyes útra, a 8–2 is sok mindent megváltoztatott. Ez arra volt jó, hogy tudják, valamit rosszul csinálnak. Velünk is megesett Németország ellen, de soha nem is fog újra megtörténni.”

Thomas Müller elmondta, mi volt a különbség a brazilok elleni 7-1 és a mostani 8-2-es siker között | Eurosport

Miközben a Bayern München iskolajátékkal lemosta a pályáról a Barcelonát, valószínűleg sokaknak beugrott a 2014-es világbajnokság elődöntője, amikor a későbbi vb-győztes Németország 7-1-re kiütötte a hazai közönség előtt szereplő Brazíliát. Thomas Müller mindkét meccsen főszereplő volt, egy nagy különbséget azonban észrevett a két összecsapás között.

A legtöbb trófeával büszkélkedő labdarúgó azért jókat is mondott egykori otthonáról, úgy véli például, Ronald Koemannal visszaszerezhetik „esszenciájukat”, mert remek egyéniségek alkotják a csapatot – köztük a posztján játszó Sergiño Dest, aki talán végre be tudja tölteni az űrt, amit azóta sem sikerült a brazil távozása után.

„Sosem szerencsések az összehasonlítások. Ha egy tanácsot tudnék adni neki, azt mondanám: passzoljon Messinek! Nagyon jó volt a kapcsolatom Leóval, azóta is hiányzik. Most nagyon egyedül van, és itt a játékra gondolok elsősorban. Ennek ellenére azt tanácsoltam neki a nyáron, ne menjen sehova. Amikor ki akartak dobni 2016-ban, ugyanezt mondta nekem, mondván, hol érezném magam olyan jól, mint a Barcelonánál? Most visszakapta a szavait. Nem mondott rá semmit, de tudom, célba ért.”

alves-messi-barcelona.jpgFotó: Europress/AFP

Alves 37 évesen is aktív, hazájában, a São Paulóban 10-es mezben szerepel – hol előrébb, hol megszokott helyén, a hátvédsorban. Szerdán éppen ötvenedik mérkőzését játszotta a csapat színeiben, melyet góllal és két gólpasszal ünnepelt.

„Az év csupán egy szám, érzem majd, amikor abba kell hagynom, mert a futball már nem nekem való. A győzelem viszont még mindig jó drog. A tízes mez? Nem én kértem, ez volt szabad. Ez is csak egy szám, sosem érdekelt, úgysem látom, mert a hátamon van. A lényeg, a címer elöl van, azt pedig büszkén képviselem.”

Alves gólt szerez az argentin Lanus ellen |Alves gólt szerez az argentin Lanus ellen |Fotó: Europress/AFP

A brazil azzal zárta, Xavi egy nap biztosan a Barcelona edzője lesz, de ehhez előbb vissza kell szerezni a klub identitását és rendbe tenni a fent említett helyzetet, mert a katalán „pedáns ember és megérdemli a rendet”.

via marca.com

Hozzászólások