Foci - A Barcelona és a magyar foci 100 éves kapcsolata
A Barcelona és a magyar foci 100 éves kapcsolata
Fotó: fcbarcelona.com

A Barcelona és a magyar foci 100 éves kapcsolata

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/10/18 11:20
Kedden a Ferencváros számára a Camp Nouban megkezdődik a Bajnokok Ligája csoportköre. A Barcelona hivatalos oldala összeszedte a magyar focival kapcsolatos emlékeket.

1923-tól íródik az FC Barcelona és a magyar futball közös története. A lassan százéves múlt legmeghatározóbb közös pontja egyértelműen Kubala László. Alább kivonatoljuk a katalán klub cikkét, először az eddigi mérkőzésekről, majd a csapat jelentősebb magyar tagjairól teszünk említést.

Baráti viszony verseny nélkül

1923-1977 között hatszor találkozott a Barcelona és a Ferencváros, azonban egyik sem volt hivatalos mérkőzés. Barátságos meccset azonban már 1923 márciusában rendeztek. Az MTK 1922-es és az Újpest 1923 februári barcelonai győztes vendégjátéka után némi sajtónyomásra a Ferencváros is megérkezett a katalán fővárosba, mindezt annak ellenére, hogy legjobb játékosai azon a hétvégén Olaszországban játszottak válogatott mérkőzést. Nem csoda hát, hogy a Barca mindkét meccset simán nyerte egy-két góllal.

1928 karácsonyán ismét Barcelonában találkozott a két csapat, ismét két egymást követő meccsen. A század első felében gyakori szokás volt a karácsonyi barátságos mérkőzés, a Fradi pedig ebben az időben Európa legjobb csapatai közé tartozott. Mindezek ellenére a két meccs alacsony színvonalat hozott, legalábbis ezt írta az El Mundo Deportivo munkatársa. A magyar csapat az utazás miatti fáradtság, a katalánok pedig a motiváció hiánya miatt tettek róla, hogy ez a két meccs - egy 4-0-ás hazai győzelem és egy 3-3-as döntetlen - a feledés homályába vesszen.

A barcelonai meccsek sajtójaA barcelonai meccsek sajtójaFotó: Tempofradi.hu

Az egyetlen közös meccset eddig a Camp Nouban 1972-ben játszották a felek. A 2-2-es döntetlennel zárult összecsapás Josep Maria Fusté búcsúmeccse volt, aki tizenhét év után hagyta ott a klubot. Ilyen lojalitás mellett ma már elképzelhetetlen, hogyan fulladt érdektelenségbe a félház előtt lejátszott gálameccs.

Öt évvel később, 1977 nyarán játszotta eddigi utolsó meccsét a két csapat, kivételesen nem Barcelonában. A nagy hagyományokkal rendelkező Trofeo Ibéricót Badajozban rendezték. És noha az eddigi öt közös meccset túl nagy érdeklődés nem övezte, most nagy volt a figyelem: a pályán játszott a holland sztár, Johan Cruyff. A meccset simán, 3-0 nyerte a Barcelona, ami kis gyógyírt jelenthetett a bajnokság után, amit egyetlen ponttal veszítettek el az Atlético Madrid mögött.

Van más is a Ferencvároson túl

Legtöbbször ugyan a budapesti zöld-fehérek voltak a Barcelona magyar ellenfelei, néhány alkalommal más csapatok is voltak ellenfelek. Az első meccset például az MTK vívta a Barcelona ellen. Az 1922-es összecsapáson a budapesti kapus, Plattkó Ferenc olyan benyomást tett a vendéglátókra, hogy nem sokkal később le is igazolták a távozó Ricardo Zamora helyére.

A Barca kétszer két tétmérkőzést is játszott magyar csapat ellen. Előbb a Győri ETO volt ellenfele a vásárvárosok kupájában, ahol 5-2-es összesítéssel jutott tovább a katalán csapat. 1975-ben pedig a Vasas járt ugyanígy az UEFA kupában, 4-1-es összesített eredmény jelentette a végállomást.

Majdnem 30 éve játszott magyar csapat ellen utoljára a Barcelona: 1991-ben a Trofeo Ciudad de la Línea nevű kupán a Honvéd kapott ki 1-0-ra.

Mighty Magyars és más hazai idegenlégiósok

Noha a leginkább ismert kapcsolatok a Barcelona és a magyar foci között az Aranycsapat emigrált tagjai, ezen kívül is vannak nyomai a közös múltnak.

A húszas évek leginkább meghatározó magyar idegenlégiósai között mindenképpen ott van a korábban már említett Plattkó Ferenc, aki 1923-30 között volt a csapat tagja. A kapus az évtized közepén a csapat meghatározó szereplője volt, az 1928-as kupadöntőben azonban súlyosan megsérül, 1930-ban pedig visszavonul. Egy évet edzőként még eltölt a csapatnál, majd Dél-Amerikába költözik, ahol 1983-ban nagy szegénységben hal meg.

Az 1929-es bajnok BarcelonaAz 1929-es bajnok BarcelonaFotó: Wikipedia

A '30-as években játszott még a klubban Ernst Löwinger, a Párizsból érkező Berkessy Elemér és Szeder György is. Utóbbi pályája szépen indult, hiszen 19 évesen Soroksárról vitte el a Barcelona, de nem tudott beilleszkedni. Visszatérve Magyarországra zsidó származása miatt a náci megszállás áldozata lett, és a háború utolsó napjaiban meghalt.

A Barcelona talán legmeghatározóbb magyar tagja Kubala László volt, aki miután 1951-61 között játszott, és nyert négy bajnoki címet a csapatban, rögtön utána edző is lett, majd később még egyszer kispadra ült egy rövid ideig. Kubala később a spanyol válogatottnál is szerepet töltött be, a hetvenes években szövetségi kapitány, de ott volt a barcelonai olimpián győztes csapat padján is. A klub oldala cáfolja ugyan azt a legendát, hogy miatta kellett volna megépíteni a ma Camp Nouként ismert arénát, de az egészen biztosan tény, hogy 1999-ben,

a csapat 100 éves fennállása során indított szavazáson őt választották a klub legjobb játékosának.

Az '50-es évek az Aranycsapat-generációja, Kubala azonban nem volt tagja sem az olimpiai bajnok, sem a vb-döntős csapatnak. A '40-es években a csehszlovák válogatottban 6, a magyarban 3 alkalommal lépett pályára, barcelonai évei alatt pedig 19-szeres spanyol, közben 4-szeres katalán válogatott egyszerre! Ilyen ma már nyilván nem fordulhat elő. Nyers István és Kaszás László szintén az '50-es években jutott Magyarországról a Barcelonába, viszont sem az Aranycsapat tagjai nem voltak, sem komolyabban nem tudták megvetni a lábukat a katalán fővárosban.

Alfredo Di Stefano és Kubala LászlóAlfredo Di Stefano és Kubala LászlóFotó: Europress/AFP

Plattkó és Kubala mellett a magyar válogatott meghatározó tagjai, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán alkottak még emlékezeteset. Válogatott sikereik után mindketten annak a Honvédnak voltak tagjai, akik 1956-ban az Athletic Bilbao elleni játszottak BEK-meccset. A novemberi spanyolországi meccs után a visszavágót a forradalom miatt nem lehetett Budapesten megrendezni, így arra decemberben Brüsszelben került sor. A Barcelona későbbi játékosai ekkor úgy döntöttek, már nem térnek vissza Budapestre.

A Barcelona viszont először jön Budapestre ezen az őszön bármilyen meccset - akár tét-, akár barátságos - játszani. Előtte azonban október 20-án, 45 év után először ismét tétmeccset játszik magyar klubcsapat ellen.

Hozzászólások