Foci - Bale lehet az új Beckham Kínában
Bale lehet az új Beckham Kínában
Fotó: Europress/AFP

Bale lehet az új Beckham Kínában

Rév DánielRév Dániel
2019/07/28 10:41
Az elmúlt hetekben a Real Madrid háza táján az egyik legnagyobb kérdés az volt, hova lehet úgy eladni a Madridhoz egyébként ragaszkodó Gareth Bale-t, hogy a lehető legtöbb bevétel érkezzen a kasszába, amelyből elég rendesen kiköltekezett az újjáépülő csapat. A válasz viszonylag egyszerű: Kínában imádják a játékost, és rendelkezésre is áll a pénz, ami a Távol-Keletre csábításához szükséges.

Az már az előző futballszezon végén egyértelmű volt, hogy a Real Madridnál komoly átalakítások lesznek. A csapat csak harmadik lett a spanyol bajnokságban, utcahosszal lemaradva a győztes Barcelonától, és a Bajnokok Ligájában is hamar véget ért a menetelése. Zinedine Zidane vezetőedző szép kis bevásárlólistát írt, amelyről a Real sorban húzta ki a neveket: Eden Hazard után megérkezett Frankfurtból a szerb csatártehetség Luka Jovic, és közel 150 millió euró ment el Éder Milatao, Mendy és Rodrygo szerződtetésére. Ehhez képest a távozási oldalon egyelőre csak Kovačić a nagy név, de ő az előző szezont már amúgy is a Chelsea-ben töltötte, kölcsönben.

Cserejátékosai eladásával készítheti elő a Real Madrid a legújabb sztárigazolást | Hosszabbítás

Ezen a nyáron ismét galaktikus pénzszórásba kezdett a Real Madrid, nyár közepére átlépte a 300 milliót az új játékosokra fordított összeg. Ahhoz, hogy a madridiak megfeleljenek a Financial Fair Play előírásainak, muszáj lesz megválniuk néhány cserejátékostól, egy újabb sztárigazolás előkészítéséhez pedig a létszámfelettivé vált klasszisokat is értékesíteniük kell.

Ahhoz, hogy a pénzügyi fair play szabályoknak megfeleljen a Real, szükség lenne egy nagyobb név távozására is. Ez lehet az a Gareth Bale, aki amúgy sincs különösen jóban Zinedine Zidane-nal. Sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz igazán komoly kereslet a madridiak által 160 millió euróra taksált walesiért, ám az utóbbi napokban egyre valószínűbbnek látszik, hogy Bale Kínában köt ki. A célállomás a nanjingi Jiangsu Suning (Csiangszu Szuning) csapata lehet, ahova egy ismertebb játékos már érkezett a nyáron a brazil középhátvéd Miranda személyében.

Bale utoljára tavaly nyáron lépett pályára Kínában, amikor a walesi válogatott játékosaként szerepelt egy barátságos mérkőzésen a házigazdák ellen. Bale hiába lőtt mesterhármast a kínaiaknak, minden megmozdulását óriási lelkesedés övezte, és a repülőtéren is szurkolók százai várták őt, amikor a walesiek gépe leszállt. Ennek kapcsán hasonlította össze a BBC weboldala Bale Kínába szerződését azzal, amikor David Beckham 2007-ben az MLS-ben szereplő Los Angeles Galaxy-be került.

Beckham 32 éves volt, amikor Los Angelesbe szerződött, és amellett, hogy egyből elindította fölfelé a liga marketing- és tv-s bevételeit, pozitív hatással volt a nézőszámra, és egyáltalán, "feltette az MLS-t a térképre", két bajnoki címet is hozott a Galaxy-nek. Bale még csak 30 éves, tehát akár hosszabb távon is a kínai Szuperliga arcává válhat, és szakmai szempontból is óriási lökést adhat a bajnokságnak, amely eddig inkább csak arról volt hírhedt, hogy csapatai őrült pénzekért szerződtetnek olyan játékosokat, akiknek Európában valamiért nem jött ki a lépés.

David Beckham feleségével, Victoriával, saját szobrának átadásán Los AngelesbenDavid Beckham feleségével, Victoriával, saját szobrának átadásán Los Angelesben Fotó: Europress/AFP

Ahogy Beckham megjelenése elkezdte vonzani az igazán nagy neveket Amerikába (az elmúlt években olyan nevek igazoltak a tengerentúlra pályafutásuk végén, mint Ibrahimovic, Pirlo, Lampard vagy Rooney), Bale Kínába érkezése is megnyithatná az utat mások számára is. A források nyilvánvalóan rendelkezésre állnak, hiszen a hírek szerint a Jiangsu Suning heti egymillió fontos fizetést ajánlott a walesinek, amit józan ésszel egyetlen klub sem fizetne ki a világon.

Ugyanakkor Bale tavalyi kínai szereplése megmutatta, hogy milyen potenciál van a közel másfél milliárd fogyasztóval rendelkező kínai piacon. Ryan Giggs, a walesi szövetségi kapitány beszélt arról, hogy akkor úgy érezte magát Bale körül, mint amikor David Beckham megjelent a Manchester Unitednél, és egyből minden róla szólt. Övé volt a rivaldafény, a csapat akárhova is ment, mindig mindenki Beckhamtől szeretett volna egy aláírást vagy egy közös képet. Bale ugyanilyen hatással volt a kínai szurkolókra.

Bale aláírást osztogat a Real egyik Kína túrája soránBale aláírást osztogat a Real egyik Kína túrája során Fotó: Europress/AFP

Walesben ugyan azon aggódnak, hogy Bale Kínába költözése rossz hatással lenne a válogatottra, de az elmúlt időszak arra enged következtetni, hogy manapság már a kínai liga nem csak egy jól fizető levezetőhely. Marek Hamšík például ugyanolyan fontos szerepet játszik a szlovák válogatottban kínai légiósként, mint amilyet a Napoli játékosaként betöltött. Ráadásul az MLS-hez hasonlóan a kínai liga is az európai télen tart hosszú szünetet, így akár egy pár hónapos kölcsönjáték is beleférhet - például az Internél, amelynek többségi tulajdonosa a Suning csoport, a Jiangsu Suning tulajdonosa.

A jövő persze kiszámíthatatlan, de nagyon úgy tűnik, hogy Gareth Bale Kínába igazolása egy win-win helyzet. A játékos a világ legjobban fizetett futballistája lehet, a Real Madrid kiegyenesíthető pénzügyeit, a kínai liga pedig megszerezheti a saját David Beckhamjét.

FRISSÍTÉS:
Néhány órával cikkünk megjelenése után érkezett a hír, hogy a Real Madrid úgy döntött, nem járul hozzá ahhoz hogy Bale Kínában folytassa pályafutását. Idén nyáron legalábbis biztos nem. Jelen állás szerint, persze.

részben via BBC Sport

Hozzászólások