Foci - Baj van
Baj van
Fotó: Europress/AFP

Baj van

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/10/24 21:21

2010-ben az Inter Bajnokok Ligáját nyert.

Mára eljutottunk odáig, hogy az olasz csapatoktól már egy negyeddöntő is nagy eredmény. A Serie A együttesei gyakorlatilag nem játszanak jelentős szerepet az európai kupákban.

A 2010-11-es idény óta, mindössze a Juve tud felmutatni egy EL elődöntőt. 

Az előző szezonban nem volt olasz klub a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata között (a Milan már a nyolcaddöntőben kiesett).

Az elmúlt négy idényt vizsgálva kijelenthető, már a portugál együttesek is az olaszok előtt járnak (1 győzelem és összesen 4 döntős szereplés).

A spanyolok?

Más világ. Két BL és két EL siker, összesen hat döntő, és nyolc elődöntő.

Eredmények az európai kupákban a 2010-11-es szezon óta. (Grafika: Gazzetta)

A BL történetében még soha nem fordul elő, hogy öt egymást követő idényben ne legyen olasz a legjobb négy között.

De mi a gond?

Erre nyilván lehetetlen röviden válaszolni, de a La Gazzetta dello Sport szerint nem feltétlenül a pénzügyi lehetőségek. A Juventus négyszer annyi pénzből gazdálkodik, mint az őt szerdán 1-0-ra legyőző Olympiakos.

Néhány esetben nyilván taktikai hibák is hozzájárulnak a vereséghez. Jó példa erre a Roma legutóbbi fellépése. A Guardiola-csapatok köztudottan szenvednek a zártan játszó ellenfelek ellen, Rudi Garcia még is egy elég támadó szellemű Romát küldött pályára. Az eredmény? Huszonhét perc alatt kapott öt gól, és 7-1-es vereség.

A Gazzetta szerint mára nagyon kevés igazi sztár szerepel a Serie A-ban (Tévez mellett valaki?), és sok edző még mindig ragaszkodik az európai élcsapatoknál alig használt 3-5-2-es játékrendszerhez. Ráadásul az edzésmódszerek sem megfelelőek. Ahogy a sportlap fogalmaz: "elég belenézni egy német vagy spanyol bajnokiba és látszik, hogy nálunk lassabb a tempó". 

Az olasz játékosok más sebességben közlekednek edzésen, mint a mérkőzések közben, ez pedig visszaüt a BL és EL találkozókon. Az európai középcsaptok ellen még nincs gond, de amikor jönnek a nagyok...akkor látszik az igazi sebességkülönbség.

Roma-Bayern München, hogy igazán friss példát említsünk.

 

Tudtátok?!?

A Bajnokok Ligája első 3 fordulójában a Ludogorets játékosa, Dyakov futotta a legtöbbet (41.023 km). Az olasz klubban szereplő labdarúgók közül Lichtsteiner (Juventus) a legjobb 32.626 kilométerrel.

 

 

Hozzászólások