Foci - Az elfeledettek VB-je is elmarad ─ törölték az idei CONIFA tornát
Az elfeledettek VB-je is elmarad ─ törölték az idei CONIFA tornát
Fotó: Europress/AFP

Az elfeledettek VB-je is elmarad ─ törölték az idei CONIFA tornát

Nánási AntalNánási Antal
2020/03/27 10:32
Hetek óta másról sem szólnak a világ sporthírei, mint a különböző országos-, kontinens- vagy éppen világméretű sportesemények törléséről, esetlegesen elhalasztásáról. Ezen a héten eldőlt, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság után a tokiói olimpiára is várnunk kell még egy évet, amely döntés példátlan az újkori olimpiai játékok 1896 óta íródó történetében. Szintén ezen a héten jelentette be a Független Labdarúgó Szövetségek Konföderációja (CONIFA), hogy törli a nyárra tervezett világbajnokságot ─ azt a tornát, amelynek legutóbbi kiírása során magyar győzelem született.

A CONIFA 2013-as megalakulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy összegyűjtse azokat az államisággal nem rendelkező, ámde önálló nemzeti kisebbségeket, amelyek nyelvükben, kultúrájukban elkülönülnek attól a többségi államtól, amelyben élnek, kisebbségi státuszukból fakadóan azonban nem lehetnek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tagjai. A szervezet missziója, hogy azon népcsoportok, etnikumok, nemzetiségek, izolált közösségek, vagy éppen el nem ismert államok ernyőszervezete legyen, akiket összeköt a játék szeretete, rendezvényei által pedig lehetőséget biztosít arra, hogy ezek a közösségek kilépjenek a nemzetközi futball színpadára is. Az elmúlt hét év során három világbajnokságot is megrendezett a CONIFA, melyek közül a legutóbbit az Angliában élő szomáliai Barawe közössége rendezte 2018-ban Londonban, s amely tornát Kárpátalja csapata nyerte meg.

Az évek során a CONIFA égisze alatt rendezett Európa- és világbajnokságok remek lehetőséget teremtettek arra, hogy a határon túli magyar közösségek válogatottjai szülőföldjüket képviselhessék egy nemzetközi tornán. Felvidék, Székelyföld, vagy éppen Kárpátalja is tagja a szervezetnek sőt, a 2015-ös Európa-bajnokságnak székely rendezés mellett Debrecen adott otthont.

Az idei világbajnokságot a tervek szerint május 30. ─ június 7. között Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjéban rendezték volna, tekintettel azonban a koronavírus-járványra, a szervezők a torna törlése mellett döntöttek. Per-Anders Blind, a CONIFA elnöke a döntés kapcsán elmondta:

„Elsődleges feladatunk most az, hogy a tagjaink és önkénteseink egészségét tartsuk szem előtt. A járvány hatására életbe léptetett korlátozások miatt a csapatok nem tudnak edzeni, a szervezőbizottság tagjai nem tudnak a helyszínre utazni, a világszerte érvényben lévő közlekedési korlátozások pedig bizonytalanná teszik, hogy a részt vevő országok egyáltalán oda tudnának-e utazni Szkopjéba.”

A 2018-as tornán szereplő kárpátaljai csapat a csoportkörben 1-1-es döntetlent játszott Észak-Ciprussal, ezt követően előbb 2-0-ra verte Abháziát, majd magabiztos, 5-1-es győzelmet aratott Tibet felett. A negyeddöntőbeli 3-1-es, Kaszkádia (egy környezetvédelmi és politikai alapon kitalált, észak-amerikai állam) elleni győzelem után következhetett a magyar házi elődöntő Székelyföld ellen, amelyen a kárpátaljai csapat 4-2-es győzelemmel jutott be a döntőbe. A fináléban aztán ismét Észak-Ciprus volt az ellenfél, a szoros meccsen végül, 0-0-s rendes játékidő után a tizenegyesek döntöttek a mintegy 150 ezres ukrajnai magyarságot képviselő Kárpátalja javára, akik így első nekifutásra azonnal meg is nyerték a CONIFA világbajnokságot. A csapat főként alacsonyabb osztályú magyar klubokban szereplő játékosokra épült, a húzóember a korábbi magyar válogatott, manapság Gera Zoltán mellett az U-21-es válogatottnál tevékenykedő Sándor György volt. A gárda szövetségi kapitánya a kárpátaljai futballélet legendás alakja, Sándor István volt, aki jónéhány magyar klubnál volt különböző minőségben a szakmai stáb tagja.

karpatalja_cikkbe.jpg Fotó: Europress/AFP

Megannyi más, jóval nagyobb sportesemény mellett tehát a CONIFA labdarúgó világbajnoksága is a koronavírus világméretűvé dagadt terjedésének áldozatává vált. A szervezet a torna törlésével kapcsolatban kiadott közleménye ugyanakkor leszögezi, hogy folytatni kívánják a világbajnokságok megszervezését, s továbbra is várják a tagfelvételi kérelmeket. A legutóbbi VB képsorait rögzítő anyagok alapján kiváló hangulatú, a sport- és a játék örömét középpontba állító sorozatot tehát, bízva az újabb magyar sikerekben, a továbbiakban is figyelemmel lehet kísérni.

via Insidethegames

Hozzászólások