Foci - Az Aranylabda semmiség ahhoz képest, ami elnökként vár George Weah-ra
Az Aranylabda semmiség ahhoz képest, ami elnökként vár George Weah-ra
Fotó: Europress/AFP

Az Aranylabda semmiség ahhoz képest, ami elnökként vár George Weah-ra

Németh DánielNémeth Dániel
2017/12/29 11:53

A libériai elnökválasztási bizottság szerdán jelentette be, hogy George Weah, az AC Milan és a Paris Saint-Germain korábbi aranylabdás futballistája lett Libéria elnöke. Az egykori labdarúgó az elnökválasztás második fordulójában a szavazatok több mint 60%-át szerezte meg.

Weah - aki mind a mai napig az egyetlen afrikai játékos, aki Aranylabdát kapott - már az októberi, első fordulót is megnyerte, akkor viszont nem sikerült abszolút többséget szereznie. Ezúttal a szavazók 61,5%-a voksolt a Kongresszus a Demokratikus Változásért nevű párt (CDC) színeiben induló Weah-ra, míg az Egység Párt jelöltje, Joseph Boakai csupán 38,5%-ot kapott.

A korábbi futballista nehéz helyzetben van, szavazói elsősorban azt várják tőle, hogy javítson az ország életszínvonalán. Az előző elnök, a Nobel-békedíjas Ellen Johnson-Sirleaf vezetése alatt a gazdaság nem a várt szinten fejlődött, a mindent átszövő korrupciót nem sikerült felszámolni, az infláció pedig nőtt.

Megosztó szövetségesekkel jutott el a csúcsra

Charles Taylor és Jewel-Howard Taylor

Weah mind a mai napig rendkívül népszerűnek számít hazájában, a kampánykörútjai során mindig jelentős tömegeket tudott megmozgatni. Sokan pont attól tartanak, hogy a politikai sikerei elsősorban a labdarúgó-pályafutásának köszönhetőek, mintsem a politika terén elért eredményeinek.

Pártja, a CDC ráadásul a Nemzeti Hazafias Párt (NPP) szövetségeseként indult a választásokon. Az NPP ahhoz a Charles Taylorhoz köthető, akit a Sierra Leonéban elkövetett vérengzések miatt 50 éves börtönbüntetésre ítéltek. A második fordulóban pedig már az a Prince Johnson is mellette állt, aki elrendelte a korábbi elnök, Samuel Doe kivégzését.

Weah alelnöke Taylor korábbi felesége, Jewel Howard-Taylor lesz, aki 2016-ban úgy fogalmazott, pártja és a CDC "természetes szövetségesek". Howard-Taylor igazi keményvonalas politikát képvisel, korábban például ő volt az, aki a homoszexualitást bűncselekménnyé nyilvánító törvényjavaslatot nyújtott be a törvényhozásnak.

Aggódnak, tud-e önálló döntéseket hozni

Ellen Johnson-Sirleaf

A második fordulókban hagyományosan jól teljesítő Egységpárt (Sirleaf két ízben is úgy lett elnök, hogy az első kört elveszítette) októberben azzal kampányolt a CDC ellen, hogy a párt célja nem más, mint visszahozni Charles Taylor politikáját az országba.

Weah természetesen tagadta a vádakat, nigériai körútját követően azt mondta: "A CDC-nek megvan a saját politikája. A CDC politikája nem az NPP politikája. A CDC politikája nem Taylor politikája. Az országfejlesztési víziónkat a 2005-ös választások óta magyarázzuk. Egy mindenkit befogadó kormányt szeretnénk, amely egyenlő hozzáférést és lehetőséget biztosít a forrásokhoz."

Kekura Kamara - ő korábban Weah PR-csapatában dolgozott - szerint azonban az egykori játékos politikája megváltozott az évek során. "Taylor vámpírjai veszik körbe. Az egykori felesége indult mellette a választásokon. A biztonságáért felelő csapatot Taylor állította össze. Úgy gondoljátok, hogy képes irányítani őket? Lehetetlen. Nagyon jó játékos volt, de politikusként kétlem, hogy képes erre."

Második alkalommal indult az elnökségért

Weah nem először döntött úgy, hogy megméretteti magát az elnökválasztáson. Ezt megelőzően 2005-ben szállt harcba a tisztségért, akkor viszont alulmaradt Sirleaffal szemben. Árulkodó ugyanakkor, hogy az első kört úgy is megnyerte, hogy nem rendelkezett politikai tapasztalattal, a labdarúgó pályafutását alig két évvel korábban fejezte meg.

2011-ben alelnökként indult - a párt döntésének értelmében - és az újabb sikertelen kampányt követően 2014-ben bekerült a szenátusba. Utóbbi azért is figyelemreméltó eredmény, mert Libéria legnagyobb megyéjének képviselője lett, és úgy gyűjtötte be a szavazatok 78%-át, hogy ellenfele az elnök fia volt. Korábbi csapattársa, a Libériai Labdarúgó-szövetség alelnöke, Musa Musa Shannon szerint eleget bizonyított már a politikában is.

"2005-ben indult az elnökválasztásokon, majd szenátusi széket szerzett Montserradóban, a legnagyobb megyében. Ő a legkiegyensúlyozottabb ellenzéki párt vezetője. Úgy gondolom, ez alapján joggal nevezhetjük népszerű politikusnak." A szenátus mellett egyébként tagja a libériai parlamentnek, ő az Ifjúságért és Sportért Felelős Tanács vezetője és a regionális parlamentbe is bekerült.

Nehéz lesz felnőni a feladathoz

Több mint 12 évnyi politizálással a háta mögött nem nevezhetjük tapasztalatlannak Weah-t, ugyanakkor vita nélkül most vár rá politikai pályafutásának legkeményebb időszaka. Az első és legfontosabb feladata az lesz, hogy Sirleaf békét pártoló politikája előtérben maradjon.

A korábbi tevékenységei alapján - volt az ENSZ békenagykövete, és küzdött a gyerekkatonaság ellen) - arra lehet számítani, hogy folytatja ezt az utat. Emellett viszont a gazdaságot is rendbe kell tennie, jelenleg az ország 80%-a napi kevesebb mint 1,25 dollárból (kb. 300 forint) próbál megélni, és emiatt több százezer gyerek marad ki az iskolából.

A következő hat évben tehát megoldást kell találni a szegénység felszámolására, forrásokat kell találni az évek óta halogatott infrastruktúra-fejlesztésre, és meg kell oldani a korrupció okozta problémákat is.

via goal.com, guardianmindennapiafrika

Hozzászólások