Foci - Európa legjobb akadémiája röpíthette volna csúcsra a holland liga leginnovatívabb csapatát
Európa legjobb akadémiája röpíthette volna csúcsra a holland liga leginnovatívabb csapatát
Fotó: Europress/AFP

Európa legjobb akadémiája röpíthette volna csúcsra a holland liga leginnovatívabb csapatát

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/01 12:40
Az AZ Alkmaarnál kimondott cél, hogy a keret legalább felét saját nevelésű játékosokból töltsék fel, épp ezért hatalmas hangsúlyt fektetnek a klub akadémiai rendszerének fejlesztésére. A fiatal tehetségek fejlődését az elérhető legújabb módszerek segítségével próbálják előre mozdítani, és azt vallják: olyan játékosok kinevelésére van szükség, akik az önálló problémamegoldásban is élen járnak.  

Mielőtt a holland szövetség lefújta volna a küzdelmeket, az AZ Alkmaar versenyben volt története harmadik bajnoki címéért, 25 forduló alatt ugyanannyi pontot gyűjtött, mint a listavezető és éllovas Ajax. A KNVB úgy határozott, 2020-ban nem avat bajnokot, de a két csapat közti minimális különbség miatt a BL-selejtezőben az amszterdamiak indulhatnak előnyösebb helyzetből. Edwin van der Sar, az Ajax ügyvezető igazgatója kiemelte: csapata az év nagy részében az első helyen állt, bár azt is elismerte, hogy az AZ jobb passzban volt a szünet előtt. 

A trónkövetelők három forduló alatt ledolgozták hatpontos hátrányukat, köztük az Ajax elleni márciusi sikernek köszönhetően, tehát nem meglepő, hogy Robert Eenhoorn általános igazgató ellenezte a KNVB döntését. A frusztrációt részben az táplálja, hogy az AZ anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé egy dinasztia felépítését, és a mostani egy vissza nem térő alkalom volt a hőn áhított harmadik cím besöprésére. A szurkolók attól tartanak, hogy a klub anyagi lehetőségei miatt elkerülhetetlen, hogy szétszedjék a mostani, fantasztikus csapatot.

Teun-Koopmeiners-min.jpg Fotó: Europress/AFP 

Az AZ kapitánya a 22 éves Teun Koopmeiners, a legeredményesebb gólszerzője a 19 éves Myron Boadu, míg a legtöbb asszisztot a 21 éves Calvin Stengs osztotta ki. A balhátvéd Owen Wijndal kiegészülve ők négyen szerves részét képezték az AZ sikereinek. Közös pont bennük, hogy mindannyian a klub akadémiájáról kerültek fel a felnőtt csapathoz. Nem csak arról van szó, hogy a klub akadémiáján végeztek: mind a négyen végigjárták a teljes szamárlétrát, 12 éves koruktól kezdve mindegyik korosztályban szerepeltek.

A kiegészítő emberek közül említhetnénk Thomas Ouwejan, Kenzo Goudmijn, Joris Kramer és Ferdy Druiijf nevét is, így hát nem csoda, hogy a klubnál azt vallják: az AZ rendelkezik Európa legjobb akadémiájával. Paul Brandenburg több mint egy évtizedet lehúzott a klub utánpótlásában, 2015 óta pedig az akadémiai részleg vezetőjeként dolgozik. Előre látta, hogy micsoda lehetőségek rejlenek az új generációban, azonban ez volt az a része a munkának, amit nem tudott irányítani. Az ő feladata a potenciál maximalizálása volt.

"Minden generáció eltérő, a lényeg a tehetség és az egyén" - mondta Brandenburg. "Az a célunk, hogy tanuljunk, és nem spórolunk az idővel, ha a tehetségek felfedezéséről van szó. Meggyőződésünk, hogy a programunk garantálja a tehetségek kibontakozását." Mindez több hangzatos ideáknál, a klub kimondott filozófiája, hogy az első csapat legalább felét saját nevelésű játékosok alkossák. Ezt a célt a mostani társaság bőven teljesíti, és a bajnokságban elért eredmények azt mutatják, hogy ez egyáltalán nem megy a teljesítmény rovására. 

Myron-Boadu-min.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az első csapatunk 67%-át akadémisták alkotják, ami hat-hét rendszeres kezdőt jelent. Ez jó dolog, mert a víziónk része, hogy a legnagyobb tehetségeknek játszaniuk kell. Amint kiérdemelték, megkapják az esélyt. Minden AZ utánpótlás-játékosnak megvan az esélye, amit a múltbéli eredményeink alapján is láthatnak. Szeretnének sikeresek lenni, és szó szerint más sikertörténetek körül edzhetnek az edzőközpontban, ami számukra is elérhetővé teszi a célt. Ez egyértelműen megkönnyíti az igazolásokat is."

A lehetőség ígérete kétségtelenül növeli az AZ népszerűségét, de az innovatív gondolkodásmód is legalább ennyire fontos. A klub az elsők között nyitott az analitika felé, és a fiatal játékosoknál rendszeresen vizsgálják, hogy a biológiai életkoruk összhangban van-e a valódi életkorukkal, ami kulcsfontosságú, hogy számon tarthassák, hol járnak a fejlődésben. Az AZ edzői a játékosokat fejlesztő gyakorlatok tekintetében is eltérően gondolkoznak. Nem csak füvön, de betonon és homokon is edzenek, a strandfocit a tanulás egyik elemeként használják.

"Minden gyakorlatnak meglepőnek kellene lennie, ezért a kihívás érdekében próbáljuk variálni a körülményeket. Ennek a borítás változtatása az egyik módja, mert mindegyik más technikát igényel. Időnként a labda méretét is megváltoztatjuk, hiszen ezekhez is másfajta technikára van szükség. Máskor a formáción változtatunk. Arra buzdítjuk a játékosokat, hogy gondolkodjanak a játékról, a koncepciókról, maguktól találjanak megoldást. Nézzük a legjobbakat. Csak egy trükköt tudnak, vagy egészében értik a játékot és mindig a terület kialakítása a céljuk?"

Owen-Wijndal-min.jpg Fotó: Europress/AFP

"Most kell kitanítanunk a játékosokat, hogy mindenre képesek legyenek a jövőben, és ne csak egy taktikát sajátítsanak el. Hiszünk abban, hogy ezáltal kreatív személyiségeket hozhatunk létre" Brandeburg szerint ez az egyetlen módszer, amivel az AZ eredményes lehet.

"Nem dőlhetünk hátra, innovatívnak kell maradnunk, máskülönben a nagyobb erőforrással rendelkező klubok felfalnak minket. Az erőforrásainkra támaszkodva nem nyerhetünk, mert nem rendelkezünk annyival, mint a nagyobbak, ezért fontos, hogy másképp gondolkozzunk. Folyamatosan szélesítjük a látókörünket. Nagyban gondolkozunk, az akadémiát is így terveztük. Keressük azokat az aspektusokat, amelyek illenek a víziónkhoz. Nem csak más sportból, de cégektől is keressük a példákat. Mi a stratégiájuk? Hogyan keresik a tehetségeket?"

A mostani szezon ennek a kemény munkának és tudatos tervezésnek a betetőzése lehetett volna, ha a csapat - több mint egy évtized után - bajnoki címet nyert volna. Végül nem így alakult, de az AZ szerint még nincs vége az útnak. "Nagyon izgalmas megtapasztalni, meddig juttathat el minket az akadémiánk. Minden alkalommal jobb és jobb akadémistákat szeretnénk kitermelni. A mi felelősségünk, hogy az új generáció is felnőjön a jelenlegi színvonalára."

via Sky Sports

Hozzászólások