Foci - Átlagon felüli húsz éven aluliak, avagy kikre figyelhetünk fel az U20-as labdarúgó-vb-n?
Átlagon felüli húsz éven aluliak,  avagy kikre figyelhetünk fel az U20-as labdarúgó-vb-n?
Fotó: Europress/AFP

Átlagon felüli húsz éven aluliak, avagy kikre figyelhetünk fel az U20-as labdarúgó-vb-n?

HosszabbitásHosszabbitás
2019/05/25 16:17
Május és június hagyományosan a különböző labdarúgó utánpótlástornák időszaka. Az idei évben sincs ez másként. Mögöttünk van már egy U17-es Európa-bajnokság, amelyen nem kis sikert aratva a magyar korosztályos csapat ötödik helyével jogot szerzett a brazíliai világbajnokságon való részvételre.

A következő – immáron FIFA rendezésű – torna a 22. U20-as labdarúgó-világbajnokság, amelynek május 23. és június 15. között Lengyelország ad otthont. Az ország történetének első FIFA rendezésű eseményén hat konföderáció huszonnégy csapata verseng  egymással Lengyelország hat városában a világbajnoki címért.

Érdemes megjegyezni, hogy az U20-as világbajnokság az utolsó, korcsoportok által behatárolt FIFA lebonyolítású rendezvény a felnőtt vb előtt (bár az olimpiai futballtornán 23 éven aluli játékosok vesznek részt, de az nem FIFA-rendezvény). A nézők tehát (és ne legyenek kétségeink felőle, a menedzserek is) a futball közvetlen utánpótlásbázisának seregszemléjét tekinthetik meg. Potenciális közeg ez egy kiugró eredményre, egy pislákoló tehetség kiteljesedésére, összességében a figyelem felkeltésére. Az alábbiakban tíz olyan játékost szeretnénk bemutatni, akik már különböző szinteken megmutatták tehetségüket, és jó eséllyel ezen a tornán végleg befuthatnak.

1. Nehuen Perez – Argentína, védő

Az argentin tehetségek hagyományosan kedvelik az U20-as világbajnokságokat, hiszen többek között ilyen tornán tűnt fel  korábban Javier Saviola, Sergio Agüero vagy éppen Lionel Messi is. Nehuen Perez középső védőként elévülhetetlen érdemeket szerzett csapata idei U20-as Copa America-ezüstérmében. 2018 januárjában a Diego Godin utódját kereső Atlético Madrid szerződtette, majd azon nyomban fél évre még kölcsönadta nevelőklubjának, így is segítve a játékos felkészülését a korosztályos Copára. A torna után azonban 2019 februárjában már csatlakozott az Atléti első keretéhez.

Nehuen PerezNehuen Perez Fotó: Europress/AFP

2. Radoslaw Majecki – Lengyelország, kapus

A sokat pufogtatott futballközhelyek között is minimum dobogós a „végy egy jó kapust” örök igazsága. A házigazda lengyel válogatott 19 esztendős kapusa úgy tűnik, belefér ebbe a kategóriába, hiszen 2018 októbere óta, egy sérüléstől eltekintve, kirobbanthatatlan a lengyel óriás Legia Warszawa kapujából. Az azóta eltelt időben mindössze 12 gólt kapott 14 bajnokin, közte hét kapott gól nélküli meccsel.

3. Timothy Weah – USA, csatár

„A véremben van a bűnözés” – mondja Terence Hill Bud Spencernek a Bűnvadászok c. klasszikusban. Nos, Timothy Weah-nak a futball lehet teljes joggal a vérében, miután édesapja nem más, mint 1995 Aranylabdása, a Milan korábbi kiváló játékosa, nem mellesleg Libéria 2018 óta hivatalban lévő elnöke, George Weah. Timothy a PSG igazolt játékosa, a mögöttünk hagyott szezont azonban a skót gigász Celticnél töltötte, ahol leginkább csereként szóhoz jutva is le tudta tenni névjegyét. Tizenegy bajnokin kapott lehetőséget, ezek alatt három gólt szerzett és kiosztott egy gólpasszt is. Aligha ez a maximum, amit elérhet.

Timothy WeahTimothy Weah Fotó: Europress/AFP

4. Dan-Axel Zagadou – Franciaország, védő

A Franciaországot az U16-tól kezdve valamennyi korosztályban képviselő, 196 cm magas védő a torna alatt ünnepli huszadik születésnapját. Zagadou 2017-ben került a PSG-től Dortmundba, hála a Borussia legendásan éles szemű scoutjainak. A Bundesliga vasárnap véget ért idényében 17 meccsen lépett pályára, melyeken kétszer eredményes is volt, emellett pályára lépett a BL-ben is.

5. Tom Dele-Bashiru – Nigéria, középpályás

A Manchesterben született játékos szerepelt korábban az angol U16-os válogatottban, az U20-as korosztályban azonban, és vélhetően a felnőttek között is, már Nigériát képviseli. A jelenleg a Manchester City U23-as keretéhez tartozó Bashiru egyelőre még inkább csak az utánpótlás bajnokságokban és kupákban kap lehetőséget, de 2017-ben egy Leicester City elleni Ligakupa-meccsen már az első csapatban is belekóstolhatott a topfutballba.

6. Diego Lainez – Mexikó, középpályás

A mindössze 18 esztendős támadó középpályás már láthatóan bontogatja szárnyait – a Real Betishez való januári igazolása óta 12 alkalommal lépett pályára a La Liga félszezonjában, emellett már négyszeres felnőttválogatottnak is mondhatja magát. Lainez végigjátszotta Mexikó valamennyi mérkőzését a 2017-es indiai U17-es vb-n és nagy eséllyel vezérszerep vár rá a mostani tornán is.

7. Lee Kangin – Dél-Korea, középpályás

A koreai játékos 2011 óta a Valencia utánpótlásában nevelkedik, ahol végigjárva a ranglétrát 2018 októberében előbb a kupában, idén januárban pedig a La Ligában is bemutatkozhatott. Utóbbi pályára lépésével a Valencia történetének legfiatalabb nem spanyol, valamint abszolút első ázsiai debütánsa lett.

8. Moises Ramirez – Ecuador, kapus

2019 januárjában Ecuador története első U20-as Copa Americáját nyerte meg, amelyben elévülhetetlen érdemeket szerzett a kapus, Moises Ramirez. Egy ötmeccses, 298 perces kapott gól nélküli szériával olyan tartást adott a csapatnak, hogy az meg sem állt a végső győzelemig. Egy hasonló teljesítmény után meglepő lenne, ha a következő idényt is a Real Sociedad B csapatában kezdené.

9. Turki Al-Ammar – Szaúd-Arábia, középpályás

A 2018-ban megrendezett U19-es Ázsiai Játékok legjobb játékosának megválasztott középpályás várhatóan a szaúdi csapat támadójátékának irányítója lesz a tornán.

10. Erling Haland – Norvégia, csatár

Haland mesterhármast szerzett a Skócia elleni elitkörös selejtezőn, amellyel tulajdonképpen utolsó európai országként kvalifikált csapata a lengyelországi vb-re. A közelmúltban a Red Bull Salzburgba igazoló játékosnak nagy jövőt jósolnak, s ne legyenek kétségeink felőle, Salzburgban jó helyen lesz ahhoz, hogy a jóslat valósággá váljon. 

Erling HalandErling Haland Fotó: Europress/AFP

Szöveg: Nánási Antal

via FIFA

Hozzászólások