Foci - Mostantól az óriáskluboknak is át kell gondolniuk, mennyi pénzt költenek játékosokra
Mostantól az óriáskluboknak is át kell gondolniuk, mennyi pénzt költenek játékosokra
Fotó: Europress/AFP

Mostantól az óriáskluboknak is át kell gondolniuk, mennyi pénzt költenek játékosokra

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/25 16:45
Egy dolog biztosan nem változott meg azóta, hogy a járványhelyzet megbénította a labdarúgást: az átigazolási pletykákra szakosodott portálok változatlan lelkesedéssel ontják magukból a vadabbnál vadabb elképzeléseket. Teszik mindezt gyakran olyan összegek kíséretében, amelyek a szakértők szerint teljesen irreálisak lesznek a sport újraéledését követően.

Ez talán annak köszönhető, amit a BBC is pedzeget: a következő átigazolási ablak várható alakulásáról szóló viták hétköznapinak számítanak egy átlagos idényben, így bizonyos értelemben most ez az egyetlen dolog, amibe a normalitásra kiéhezett rajongók kapaszkodhatnak. Ez lehet az oka annak, hogy Jadon Sanchót szinte naponta értékesítené 100 millió fontért a média, vagy hogy Harry Kane kapcsán még mindig 200 millió fontos összegek röpködnek a sajtóban. De az igazság az, hogy a labdarúgásnak új realitásokhoz kell alkalmazkodnia.

Jelentősen csökkenhetnek a díjak

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) úgy számol, hogy a top öt európai bajnokságban 28%-kal csökkennek majd az átigazolási díjak a koronavírus-járvány miatt. Ez nagyságrendileg 7 milliárd fontos visszaesést eredményezne. Más becslések szerint Angliában minimum 20%-os eséssel kell számolni, méghozzá azért, mert a klubok kénytelenek lesznek meghúzni a nadrágszíjat. Ráadásul nem csak a bevételek csökkenésével kell számolni, de a már korábban megkötött megállapodásokból származó adósságot is maguk előtt görgetik.

Elég ritka ugyanis, hogy az átigazolási díjat egyben kifizetik a klubok, az egyik pénzügyi szakértő, Kieran Maguire szerint a Premier League-ben 1,6 milliárdos összegről beszélünk.

"Nagyon meglepne, ha változatlan formában működne tovább az átigazolási piac" - mondta a BBC-nek a Huddersfield műveleti részlegét vezető David Webb. "Most még a szupererős klubok is rá fognak jönni, hogy ezeket az összegeket már nem tudják megfizetni. Ez nagy változásokat eredményezhet az igazolásoknál. Még a nagy klubok is rá fognak nézni a fizetési sapkára, csak bizonyos szintig mennek majd el, és nem hagyják, hogy a piac diktáljon nekik. Mert ha ez egyszer megtörténhet, akkor máskor is sor kerülhet rá."

huddersfield-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Mike Rigg, a Burnley technikai igazgatója is azt várja, hogy a klubok óvatosabbak lesznek. "Van egy csomó cikk, amiben azt üvöltik világgá, mindegy mennyibe kerül, teljesíteni kell az igényeket, hogy megszerezzék a játékost. Érthető, hogy a rajongók ezt szeretnék, de olykor tudni kell nemet mondani, mert ez a felállás egészségtelen. Sok ügyvezető igazgatót és menedzsert támadtak azért, mert a földön maradtak. Remélhetőleg most mindenki megérti, hogy mit kell tennünk, és ez óvatosságra készteti az embereket."

Ennek a jelenségnek lehet egy másik oldala is. "Ha nem tudják, hogyan lehet új játékosokat igazolni, a klubok nem fognak olyan könnyedén lemondani a saját értékeikről, mint korábban" - magyarázta a Manchester City korábbi technikai igazgatója. "Igyekeznek majd megtartani a meglévő futballistákat, és ha az a klub érdeke, a legjobb játékos nagyobb prémiumot kaphat, hogy ne veszítsék el őt." Ennek az attitűdváltásnak akár a Burnley-nél is lehet hatása, ugyanis a fiatal Dwight McNeil számos klub érdeklődését felkeltette.

PR-katasztrófa lehet a sok költekezés

A nagyobb összegeket megmozgató átigazolásoknál akad még egy tényező, amit megfontolhatnak a klubok. Hogyan mutat az az adott igazolás? Az emberek világszerte tömegesen veszítik el az állásukat, másokat kényszerszabadságra küldenek munkaadóik, emellett a vírus rengeteg halálos áldozatot követel. Ilyen körülmények között rosszul veheti ki magát, ha a topklubok a szokásos mértékben költik a pénzt. Az is komolyabb felháborodást váltott ki, amikor öt Premier League-klub igénybe akarta venni az alkalmazottaknál a kormány támogatását.

Ez főleg azért számított botrányos döntésnek, mert közben a játékosoknak tovább fizették a milliós béreket. Azóta a Liverpool, a Tottenham és a Bournemouth már hátraarcot vett az ügyben, a Newcastle és a Norwich ellenben kitartott a döntés mellett. A mostanság televíziós szakértőként dolgozó Gary Neville ezzel kapcsolatban azt mondta: azokat a klubokat, amelyek az alkalmazottak bérén vagy a játékosok fizetésén próbálnak spórolni, ki kellene zárni az átigazolásokból egy időre. 

Nincs rá szükség, hogy megmondják, mihez kezdjenek a futballisták a pénzükkel | Hosszabbítás

Az utóbbi napokban feszültté vált a helyzet a játékosok érdekeit képviselő szakszervezet és a Premier League-klubok között. Bár a futballisták belegyeznének a fizetéscsökkentésbe, a nagypolitika megjelenését követően sokan úgy érzik, bele lettek kényszerítve a mostani helyzetbe. Az ellentét feloldását a kölcsönös bizalmatlanság sem segíti. A labdarúgók fizetése még a nyugodt hétköznapokon is forró témának számít.

"A labdarúgásnak minden korábbinál óvatosabbnak kell lennie a róla kialakult kép, a PR és a kommunikáció szempontjából" - magyarázta az angol labdarúgó-szövetség korábbi kommunikációs igazgatója, Adrian Bevington. "Nem gondolom, hogy jól mutatna, ha nagy pénzeket költenének egy krízis kellős közepén. Az, hogy egy több milliárd fontos üzlet az adófizetőkhöz fordult segítségért, szintén nem nyerte el a közvélemény tetszését. Őszintén hiszem, hogy a futballnak figyelembe kell vennie a nemzet hangulatát a fontos döntések előtt."

Webb ehhez hozzáfűzte: "lehet, hogy a Manchester United vagy a Manchester City sok pénzzel rendelkezik, de hogyan mutatna ez most amellett, hogy az NHS személyzete éves szinten 20 ezer fontot keres? Ezt szem előtt kell tartani. Talán más anyagi igénnyel rendelkező játékosok után kell nézni. Ha most fizetünk nagy pénzt játékosoknak, mindennel szembemegyünk, ami a világban történt."

Lerabolhatják a kisebb klubokat?

Angliában a Burnley és a Huddersfield is jól menedzselt, stabil anyagi háttérrel rendelkező klubnak számít, így egyik sem kényszerül arra, hogy játékoseladásból tartsa fenn magát. De mi van a neccesebb helyzetben lévő klubokkal? Webb szerint a nagyobb halak már most azt nézik, kiket tudnának megszerezni tőlük. "A Premier League-klubok, illetve néhányan a Championshipből olyan helyzetben találhatják magukat, hogy hirtelen elérhetővé válik egy korábban túl drágának gondolt játékos" - magyarázta.

Az anyagi csődöt kockáztatják a Premier League-ért küzdő klubok | Hosszabbítás

A televíziós jogdíjakból származó bevételek igazságos elosztásának köszönhetően a Premier League-ben még a kiesés ellen küzdő klubok is jelentős bevételekre tehetnek szert. A rendszernek azonban árnyoldalai is vannak, ugyanis az élvonalért küzdő egyesületek akár a fizetésképtelenség határáig is képesek elmenni, hogy a Premier League-ben játszhassanak.

"Ezért a kisebb klubok a nagyok könyörületében bízhatnak. Ezek ugyanis tudni fogják, kiknek van óriási szükségük a pénzre, amit könnyedén fordíthatnak a saját előnyükre az értékes játékosok megszerzésével." Szerinte nem szabad erre a helyzetre lehetőségként tekinteni. "Megvan a módja, hogyan szeretnénk működni, és nem szeretnénk másokból gúnyt űzni az ajánlatokkal. Persze azt is tudjuk, hogy egyes klubok 50%-kal túlértékelik a játékosaikat, ezért mondhatnánk, hogy a saját számításainkat vesszük alapul, és a valódi árat fizetjük meg."

Lehetőség a tiszta lapra

Egy dologban egyetértenek a résztvevők: változásra van szükség. Miután a Buryt kizárták a profi ligából, és számos másodosztályú klub küzd óriási adóssággal, az FA korábbi vezérigazgatója, Mark Palios arra figyelmeztetett, hogy egyre többen válhatnak fizetésképtelenné. Régóta terítéken van, hogy megoldást találjanak a labdarúgás gazdasági problémáira, és ezt az igényt a koronavírus-járvány még jobban megerősítette. A reformkövetelések egészen változatos skálán mozognak, a fizetési sapkától egészen a tévés jogdíjak egyenlőbb szétosztásáig.

"A labdarúgás - sok társadalomhoz hasonlóan - megkapta a lehetőséget, hogy szünetet tartson és mindent újrakezdjen" - jelentette ki Bevington. "Ez azt jelenti, hogy nem kell úgy folytatnunk a működésünket, ahogyan azt korábban csináltuk. A játékosok hatalmas fizetéseket kaptak az elmúlt 25 évben, amióta a Premier League-et megalapították. Vajon ugyanazon a szinten maradnak a bérek, mint amit az elmúlt években elértek? Talán nem. Nyárra egyébként is változást vártam volna. Csökkentek a PL-en kívüli bérek, és kevesebb nagy transzfer volt."

"Ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lesznek hatalmas átigazolások, mert biztosan lesznek, azonban az fontos, hogy mindezt olyan módon tegyék, amellyel a klubot is védik."

bury-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Rigg szerint azok, akik felelőtlenül vezették a klubjukat, most arra kényszerülhetnek, hogy új modellt válasszanak. "Mindenkit mélyen el fog gondolkodtatni, a tulajdonosoktól, a játékosokon át, egészen az ügynökökig. Óriási lehetőség lehet az utánpótlás számára, előtérbe kerülhetnek az akadémisták. Az átigazolási ablakot gyakran a médiacirkusz irányítja. Óriási hírek és nagyon érdekesek, de nem mindig szükséges hatalmas pénzeket költeni a sikerekhez. Néhány angol klub vagyonokat költött el, hogy jó szezonjuk legyen, de ez nem mindig működik."

Webb úgy véli, a klubok körültekintőbben választanak játékosokat a jövőben, ami hosszabb távon pozitív hatással lehet a működésükre. "Azok a klubok a legjobbak a kiválasztás terén, amelyek észreveszik azokat a játékosokat, akiket mások nem. Szóval, ha elvégzik a házi feladatot, az csak nekik jó, mert még nagyobb értékre tehetnek szert, miközben korábban csak kifizették az összeget, került, amibe került. Mostantól kénytelenek lesznek újragondolni ezt a folyamatot, és okosabb döntéseket hozni."

Ebből a folyamatból a szurkolók is kivehetik a részüket Bevington szerint, ha valamelyest csökkentik az elvárásaikat. "Elég bekapcsolni a rádiót, főleg hétvégente, hogy olyan szurkolókat halljunk, akik az erősítéseket kérik számon a tulajdonostól. Nem azt mondom, hogy nem lesz átigazolási piacunk, és hogy a kisebb kluboknak a szerencsében kell bízniuk. Egy-két igazolás hosszú időre megoldást jelenthet, de higgadtabb lépésekre van szükség. Ez az egész a megfelelő egyensúlyról szól. Nem minden rossz a labdarúgásban, de a modell változni fog."

via BBC

Hozzászólások