Foci - Angolul goat, finnül Pukki
Angolul goat, finnül Pukki
Fotó: Europress/AFP

Angolul goat, finnül Pukki

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/09 10:52

Minden évben eljön az ősz. Várjuk is, meg nem is. A gyereknek jó esetben csak füzeteket kell venni, a többi jó még tavalyról. Ahogyan apa régi számológépe is.

A páratlan őszök rendszerint számolgatást, és a mindent eldöntő válogatott meccset hozzák. Hab a tortán, ha történelmi tétet is mögé tudunk látni. Többek között e sorok írója sem látott még magyar csapatot csoportelsőként a selejtező második felére fordulva. De ki gondolta volna ezt akkor, amikor - a szlovákok elleni meccs előtt kerek egy évvel - simán kikaptunk a finnektől Rossi mester első meccsén. 

Azoktól a finnektől, akik ellen, ha nem is megy jól, legalább egy gólt mindig bepiszkálunk. 

De azon a tavaly szeptemberi napon örülhettünk, hogy eggyel megúsztuk odakint. Egy olyan országban, ahol előbb botlik az ember egy utcai jégpályába, mint bármiféle grundba.

Azt az egy gólt az örök ígéret, Teemu Pukki lőtte. Aki akkor, 28 évesen már túl volt a nagy lehetőségeken, a Sevillán, a Schalkén és a Celticen. A skótoknál a csapat menedzsere, Neil Lennon szerint nem is egy igazi ösztönös gólvágó. Hiába játszott jól északon, a nagy színpadokon nem tudott érvényesülni. Tavaly nyáron a Norwich nem is vállalt nagy kockázatot azzal, hogy ingyen elhozta a Dániában egyébként nagyon jól játszó támadót. 

A nem egy klasszikus befejező csatárra emlékeztető testalkata miatt volt, aki kőművesnek nézte Kelet-Londonban. Mégis a neve miatt mosolyogtak legtöbben. A GOAT mint mozaikszó a futballban köztudottan csak a Messi-Ronaldo kettős kiváltsága, de a kecske jelentése még szabad. Viszont idő közben elkezdte magát nagyon komfortosan érezni az összeállítás végén. 

Olyannyira beindult, hogy 29 góllal gólkirály, és az év legértékesebb játékosa lett a világ legnagyobb presztízsű másodosztályában. De a legnagyobb presztízsű első osztály más világ.

Most itt van az ősz újra. 

Várjuk közösen a szeptember 9-ét. Közben a szőke kőműves már öt gólt berámolt első három Premier League-meccsén, amire korábban csak egyszer volt példa arrafelé. 

És lassan kinyitnak a finn pályák is. Már ahol egyáltalán elolvadt nyáron a jég.


(Szöveg: Kollarics Attila) 


Hozzászólások