Foci - Andrij Sevcsenkót Csernobilra emlékezteti a koronavírus
Andrij Sevcsenkót Csernobilra emlékezteti a koronavírus
Fotó: Europress/AFP

Andrij Sevcsenkót Csernobilra emlékezteti a koronavírus

Nánási AntalNánási Antal
2020/03/30 09:25
A koronavírus-járvány alapjaiban rengette meg az egyetemes sportéletet (is), aminek hatására a feje tetejére állt az előzetes versenynaptár. Több más sportághoz hasonlóan az európai futballélet is leállt (kivéve persze Fehéroroszországot), aminek kapcsán egyre több játékos vagy éppen edző osztja meg gondolatait a nyilvánossággal. Andrij Sevcsenkót, az ukrán válogatott szövetségi kapitányát, korábbi aranylabdás labdarúgót például ez az egész helyzet emlékezteti valamire.

A fénykorában a Milant, majd később a Chelsea-t is erősítő korábbi klasszis állandó lakhelyén, Angliában próbálja családjával együtt átvészelni az ínséges időket. Mint ismert, a brit kormány nagyon szigorú kijárási korlátozásokat léptetett életbe a vírus egyre nagyobb fokú terjedése miatt, így a Sevcsenko família is a négy fal közé szorult. Az 1976-os születésű szakember párhuzamot vont mostani élményei és a csernobili atomkatasztrófa során átéltek között:

„Nagyon hasonlókat éltem át kilencéves koromban, amikor a baleset történt Csernobilban, nehéz időszak volt az életemben.”.

sevcsenko_milan.jpg Fotó: Europress/AFP

A 111-szeres ukrán válogatott exjátékos elkötelezett abban, hogy a vírus elleni leginkább hatékony védekezés csakis az otthonmaradás lehet: „London mellett élek a családommal, nagyjából tíz napja el sem hagytuk a lakást. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy tiszteletben tartjuk a meghozott intézkedéseket, otthon maradunk és megadjuk az esélyt az orvosoknak arra, hogy kezeljék a helyzetet. Ezekben a nehéz időkben meg kell őriznünk a hitünket abban, hogy a helyzet hamarosan javulni fog.”

A Sky Italianak nyilatkozó aranylabdás szakember nem mulasztotta el kifejezni nagyrabecsülését az egészségügyi dolgozók iránt: „A világ minden orvosa, ápolója és önkéntese fantasztikus munkát végez nap mint nap, amiért nagyon hálásak vagyunk. Ők napjaink igazi hősei!”

Az ukrán válogatott gólrekordere 2016 óta vezeti hazája labdarúgó válogatottját, amelynek élén nem kerülik el a sikerek. A 2018-as világbajnokságra még nem sikerült a kvalifikáció, azóta azonban mindkét selejtezőcsoportjukat megnyerték az ukránok: a Nemzetek Ligája B-divíziójában Csehországot és Szlovákiát megelőzve, a csoportot megnyerve jutottak egy osztállyal feljebb, míg az idei (jövő évi) EB-selejtezős csoportjukat is megnyerték, ráadásul veretlenül egy olyan kvintettben, ahol Portugália és Szerbia is az ellenfelek között volt. Jóllehet Sevcsenko jelenlegi szerződése lejár az EB új időpontja előtt, minden bizonnyal lesz olyan megoldás, aminek eredményeként az ország első Európa-bajnoki részvételén továbbra is ő fog irányítani a kispad mellett.

sevcsenko_válogatott.jpg Fotó: Europress/AFP

Jelenleg azonban Andrij Sevcsenko gondolatai is kizárólag a koronavírus, és az ellene való védekezés körül forognak: 

„Nem tudhatjuk biztosan, hogy hordozzuk-e a vírust, hiszen nem mindenkire hat egyformán. Ha megszegjük a kijárási korlátozásokat, azt kockáztatjuk, hogy akaratunkon kívül is továbbadhatjuk a fertőzést vagy magunk is kaphatunk belőle. Nem gondolhatunk csak önmagunkra, másokkal is foglalkoznunk kell. Ne csináljunk semmi hülyeséget, főleg ne hagyjuk el otthonainkat!”

via Goal.com

Hozzászólások