Foci - Amióta a Groupama Arénában játszik a válogatott, itthon azért vállalhatatlanul nem fociztunk 
Amióta a Groupama Arénában játszik a válogatott, itthon azért vállalhatatlanul nem fociztunk 
Fotó: Europress/AFP

Amióta a Groupama Arénában játszik a válogatott, itthon azért vállalhatatlanul nem fociztunk 


2019/03/27 12:36
A magyar labdarúgó-válogatott túl van az első két mérkőzésén, és felemás a mérleg, illetve felemás a kép is, ami ennek kapcsán a magyarokról kialakulhatott a nézőkben. Erről beszélgetett Marosi Gergely újságíróval Rév Dániel, a Hosszabbítás című műsor házigazdája a Klubrádióban.

Mi történt Szlovákiában? Miért nem lehetett azt a játékot pályára tenni idegenben, amit itthon sikerült? Ezekkel a kérdésekkel kezdődött a válogatottunk legutóbbi két meccsének értékelése, azért, hogy egy jó hollywoodi film forgatókönyve szerint, és nem mellesleg időrendben is haladjon a beszélgetés. Marosi ennek kapcsán arról beszélt, hogy a vereség papírforma volt, hiszen nincs egy Škriniarhoz hasonló világklasszis szintű játékosunk, és a magyar keret tagjai sem olyan szinten edződnek év közben, mint a legjobb szlovák játékosok.

"Semmi különös nem történt, csak kikaptunk egy olyan válogatottól, amelyik hazai pályán valószínűleg erősebb nálunk. Ettől függetlenül ez nyilván fájdalmas, azoknak különösen, akik kimentek mondjuk. Ráadásul ez a találkozó érzelmi okokból és a rivalizálás miatt is nagyon fontos volt, és hát a nem is festett nagyon jó képet a mérkőzés, főleg azért, mert a magyar válogatott nagy helyzetet nem is nagyon tudott kialakítani..."

Annak kapcsán, hogy Szalai Ádám a vegyes zónában olvasott be a csapattársainak, felmerült a kérdés, hogy mondhat-e ilyet a csapatkapitány, hogy ez vajon a "más szemében a szálkát, sajátjában a gerendát se" tipikus esete-e, vagy épp egy nagyon tudatos feltüzelése a váltogatott játékosainak, ami aztán a horvátok elleni találkozón eredményt is hozott.

13.jpgFotó: Europress/AFP

Az első selejtezős mérkőzés apropóján szó volt még Szoboszlai szerepéről, és arról, hogy kapus vagy védőposzton voltak nagyobb gondok a Szlovákia elleni találkozón, illetve hogy hogyan változtak a formációk a két találkozó között és miért nem működik a magyar játékosokkal a 3-5-2.

A horvátok ellen aztán öt helyen is változtatott Marco Rossi a szlovákok elleni kezdő csapaton, és bár a Klubrádió műsorának résztvevői megegyeztek abban, hogy a küzdőszellemmel már Szlovákiában sem volt gond, mindketten kulcsfontosságúnak tartották azt, ahogy a válogatottunk játékosaira a hazai közönség és az általuk teremtett hangulat hatott. Marosi egyetértett azzal a meglátással is, miszerint amióta a Groupama Arénában játszik a válogatott, itthon azért vállalhatatlanul nem fociztunk , sőt ezt ki is egészítette:

"Egymás után négy tétmeccset megnyert otthon a válogatott, és úgy, hogy általában nagyon jól is játszik hazai pályán, ilyen nagyon régen volt."

Ezzel kapcsolatban az nyilván egy nagyon érdekes és fontos kérdés, hogy mi fog történni e tekinteteben azután, hogy ősszel átadják az új Puskást, hogy oda átlehet-e menteni ezt a hangulatot és hogy hogyan lakja majd be a nagyobb stadiont a magyar válogatott. 

12.jpgMagyar szurkolók a horvátok elleni selejtezőn, a Groupama Arénában. Fotó: Europress/AFP

Marosi ugyanakkor azt is kiemelte, hogy nem csak a hazai pálya adottságai miatt volt a vébé ezüstérmesei ellen nagyszerű a hangulat, hiszen ehhez a magyar válogatott játéka is kellett, tulajdonképpen oda-vissza erősítették egymást a lelátón ülők és a pályán küzdők:

"Biztos, hogy volt valamilyen kölcsönhatás, egész elképesztő hangulat volt a lelátón, de a csapat is hozzájárult ehhez. Amikor Horvátország vezetést szerzett, akkor mindenki legyinthetett volna, hogy azt mondja: ÁÁÁ, ez úgyis elmegy! És én leszek az első, aki elismerem, hogy én magam sem tettem volna nagy összeget a magyar válogatott győzelmére ezen a mérkőzésen, már nulla-nullánál sem. De ehhez képest a nézők két dolgot láthattak: azt, hogy annak ellenére, hogy a magyar csapat hátrányban van, ugyan úgy folyik tovább a játék, mint előtte (...) és aztán, ahogy egyre több lehetőség nyílt, úgy a közönség is egyre jobban rákapcsolt."

A Horvátország elleni 2-1-es győzelem kapcsán kitért a beszélgetés arra is, hogy bár a Modric-Rakitic kettőst a világ szinte bármelyik klubcsapata vagy válogatottja elfogadná olyan alapnak, amelyre építkezhet, mégis tehetetlennek tűntek ezek a sztárjátékosok időnként a pályán. Mi volt az oka annak, hogy ők, akik a magyar játékosoknál sokkal erősebb ellenfelekkel néznek szembe hétről-hétre, most mégsem tudtak mit kezdeni a mieinkkel? És mi lesz most a horvátokkal, és milyen esélyei maradtak Magyarországnak?

Arra a kérdésre, hogy két és fél hónap múlva jelenthet-e még bármiféle pluszt az a tudat, hogy most legyőztük a horvátokat, Marosi ezt válaszolta:

"Szerintem ez azért megmarad a játékosokban Azért még a rutinosak is, ehhez hasonló válogatott győzelmet keveset éltek át. Szerintem ez még azoknak is extrém jó élmény lehetett, akik kint voltak az Európa-bajnokságon, vagy a norvégok ellen játszottak a pótselejtezőkön. És ha ezt úgy át tudják menteni, hogy az hoz még egy győzelmet Azerbajdzsánban, akkor mindezek után a Wales elleni egy nagyon érdekes mérkőzés lesz..."

A teljes beszélgetést meghallgathatjátok itt, ha pedig épp nem értek most rá, ne felejtsétek el, hogy letölthetitek a Soundcloudról és elmenthetitek későbbre!

Hozzászólások