Foci - Amikor Agüero jobb lába helyett a bal keze a főszereplő
Amikor Agüero jobb lába helyett a bal keze a főszereplő
Fotó: Europress/AFP

Amikor Agüero jobb lába helyett a bal keze a főszereplő

Dr. Simor MiklósDr. Simor Miklós
2020/10/22 10:12
Meg lehet-e fogni a partjelzőt? A napokban a Manchester City és Arsenal meccsén az egyik játékos Sergio Agüero rátette a kezét a női partjelző vállára (vagy talán a nyakára). Volt ebből felháborodás, az ügyben még Rosena Allin-Khan, az angol parlament munkáspárti képviselőnője is nyilatkozott. Sok kérdést vetett fel a mozdulat, de egy nagyon érdekes űrről nem szólt eddig a fáma. Erről vetettünk a képernyőre pár sort. Jöjjön a spoiler: a labdarúgás központi játékszabályai között nagyon elrejtve lehet az esetre szabályt találni.  

Kezdjük a történettel: A Premier League meccsének első félidőjében Sian Massey-Ellis partjelző asszony bedobást ítélt az Arsenálnak, amit a Cityben játszó Agüero felettébb nehezményezett. A reklamáció közben a partjelző továbblépett, amire a játékos megfogta a nyakát/vállát. Az eset tehát nem egy szerelmes férfiú figyelemfelhívó érintése, hanem inkább egy „figyeljél már rám, ha hozzád beszélek” típusú mozdulat volt. A helyzetet (az érintés után) ügyesen kezelte mindkét fél, mert a Massey-Ellis azonnal levette a magánszférájába tévedt kart a válláról, a labdarúgó a másodperc tört része alatt kapcsolva tovább állt. 

A futball szabályzatát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségek Testülete részéről jóváhagyott „A labdarúgás játékszabályai 2019/20” kiadvány rögzíti. Ennek a kódexnek van egy „Szabálytalanságok és sportszerűtlen viselkedés”  fejezete. Ez rögzít rúgást, lökést, gáncsolást, harapást, köpést, visszatartást, de azért ez... egyik sem. Nehezíti a képletet, hogy a szabályalkotó lényegében nem a játékvezetőkkel, hanem az ellenfelekkel, vagy a játékkal szembeni konfliktushelyzeteket rögzíti. Beleilleszthetjük a kör alakú sablonunkba a kockánkat a kiállítással járó szabálytalanságok között megjelölt „goromba, durva vagy sértő kifejezést és/vagy mozdulatot használ” kitételnél. A mozdulat nem volt goromba vagy durva. Sértőnek azonban értékelhető az eset, főleg az azt követő nyilatkozatokat, véleményeket látva. 

Mennyire sértő, ami sértő? Az esetet értékelhetjük férfi-nő viszonylatában. A történet azért keltett ekkora visszhangot, mert a közvélemény jogosan zéró toleranciát tart a nők fizikai inzultálásával kapcsolatban. Egy lépéssel hátrébb lépve érdemes végig gondolni, hogy ugyanez a felháborodás lenne-e, ha történetesen a partjelző férfi lett volna. Valószínűleg fékezettebb lenne a habzás, de a játékvezető-játékos viszonyának pozitív példájaként azt sem értékelhetnénk. Ha már itt tartunk: képzeljük el ugyanezt a szituációt egy női rangadón férfi partjelzővel! Az írás kedves és nemileg (is) pártatlan hangulatát megőrizve minden következtetést az olvasóra bízunk. 

Méltányolható Agüero esetében a felhevült hangulata, illetve az, hogy azonnal kapcsolt a mozdulata után. Pep Guardiola azzal védte játékosát, hogy problémát más szituációban kell keresni. Valójában nem. Nem volt szerencsés a mozdulat, mert játékvezetőt, asszisztenst megfogni sértés, és nem szolgálja a játékvezetők tiszteletét. 

Elolvasva a fentieket, vajon a pár másodpercnyi mozdulat résztvevői gondolhattak-e az eset ekkora elméleti nehézségeire? Aligha… 


Dr. Simor Miklós

sportjogász

Simor Ügyvédi Iroda

Hozzászólások