Foci - A válogatottba berobbant Vida Máté már Modricék ellen is komfortosan érzi magát a pályán
A válogatottba berobbant Vida Máté már Modricék ellen is komfortosan érzi magát a pályán
Fotó: FC DAC

A válogatottba berobbant Vida Máté már Modricék ellen is komfortosan érzi magát a pályán

Mártha BenceMártha Bence
2019/10/24 13:16
Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Vida Máté berobbant a magyar válogatottba, a dunaszerdahelyiek belső középpályása még a horvátországi szenvedés közepette is ki tudott tűnni a csapatból. A még mindig nagyon fiatal középpályással fejlődésről, válogatottról, klubokról és posztkövetelményekről beszélgettünk. 

Ha volt pozitívuma a Horvátország elleni mérkőzésnek, az Vida Máté játéka volt. A dunaszerdahelyi FC DAC szűrő középpályása Splitben talán az egyetlen elfogadható teljesítményt nyújtotta a csapatunkból, aminek köszönhetően kezdett, és újra jól játszott Azerbajdzsán ellen is. Ha hozzátesszük, hogy a válogatott meccsek után bitang nagy góllal járult hozzá a DAC győzelméhez a szlovák bajnokságban, leszögezhetjük, hogy nagyon fut a szekér a középpályással.

“Jól érzem magam a pályán, jó formában vagyok, de ez számomra nem azt jelenti, hogy megnyugodhatok, hanem azt, hogy tovább kell dolgoznom, hogy még jobb játékossá váljak” - mondta Vida a Hosszabbításnak.

KomfortzónaKomfortzónaFotó: MLSZ

“A klubomban alapembernek számítok, és most volt két jól sikerült mérkőzésem a válogatottban is, de a futballban a tegnap semmit nem számít, csak a ma és a holnap fontos. A dicsérő szavak persze jól esnek, de én tudom, hogy nem csináltam semmi extrát, csak tettem a dolgom. Elégedett majd akkor leszek magammal, ha extrát is hozzá tudok tenni a válogatott játékához” - tette hozzá.

Három válogatottban is játszott

Vida Máté kacskaringós úton jutott el odáig, hogy Marco Rossi két fontos Eb-selejtezőn is kezdőként számoljon vele. Bernd Storck amolyan megelőlegezett bizalomként már a 2016-os Eb előtt beválogatta, de a tornára végül nem utazhatott ki. Az Európa-bajnokság utáni fiatalítási hullámban újra bekerült, majd egy hosszabb szünet után a spliti selejtezőre készülő keretben játszott legközelebb.

“Bernd Storcknál tudtam, hogy nem leszek kulcsszereplő az Eb előtt, de nagyon örültem, hogy 20 évesen ott lehetek a csapattal. Jó szezonunk volt a Vasassal, nekem is jól ment a játék, de nem számítottam rá, hogy kiutazhatok az Eb-re. Utána viszont nagy örömmel jöttem, csakhogy ez egy sikertelen időszak lett. Kétszer játszottam csereként, ráadásul a svédek elleni barátságos meccs nem is sikerült jól, így kikerültem a keretből” - idézte fel a 2018-as vb-selejtezők időszakát Vida.

Már kulcsjátékos?Már kulcsjátékos?Fotó: MLSZ

“Sokat köszönhetek Bernd Storcknak, aki még az U21-es válogatottnál is volt az edzőm. Sajnos az Eb utáni időszak nem sikerült jól, ami nem is csoda, hiszen a visszavonult klasszisok helyét nagyon fiatal játékosoknak kellett volna átvennie. Egy ilyen generációváltás mindig sok nehézséggel jár, tudom én is, pedig én már az andorrai vereségből ki is maradtam.”

“A holtidőszak, amikor nem voltam kerettag, hozott néhány lejtős időszakot nekem is. Kiestünk a Vasassal, és az én sorsom is bizonytalan volt, ami a játékomon is érződött. Voltak megkeresések, de hát az ilyesmi mindig lutri…”

Sokat segít a gegenpressing

Marco Rossi egy kifejezetten erős, nemzetközi kupákban is érdekelt csapatot rakott össze Dunaszerdahelyen, ahol a Slovanhoz távozó rutinos középpályás helyére szemelték ki Vida Mátét. “Marco Rossival mindössze két hetet dolgoztam együtt, pont akkor érkeztem, amikor kinevezték a válogatott élére. Így csak a Dinamo Tbiliszi elleni, győztes EL-párharcban irányította a csapatot.”

“Szerencsére Peter Hyballánál is gyorsan beverekedtem magam a csapatba, és a német mester irányítása alatt alapembernek számítok, ami nagyon sokat segített a játékom fejlődésében. Nagyon profi a stáb, minden részletre figyelnek, és rengeteg visszajelzést kapunk akár pozitív, akár negatív dologról van szó. Hyballa irányítása alatt nemcsak jobb játékos lettem, de sokkal jobban megismertem a saját játékomat, így jobban látom a fejlődési pontokat is.”

A német szakember más filozófiát képvisel, mint Marco Rossi, számára a pálya különböző pontjain kifejtett nyomás a kulcsmozzanat. Szinte szállóigévé vált a Hyballa által sulykolt gegenpressing kifejezés, ami Vida fejlődése szempontjából is nagy jelentőséggel bírt.

Alapember a DAC-banAlapember a DAC-banFotó: FC DAC

“Ez minden ellenféllel szemben hatékony fegyver, és ha az ember beleszokik a rendszerbe, akkor komfortosan tudja használni még olyan ellenfelekkel szemben is, mint mondjuk Luka Modric. Én szinte minden meccset végigjátszottam tavaly a DAC-ban, felvettem a ritmust, ezért nem voltam megilletődve Horvátországban sem. Egyszerűen csak tudtam, mi a dolgom, mert a szlovák bajnokság - ha technikailag el is marad a magyartól - brusztolósabb, keményebb, agresszívebb, mint az NB I.”

Milyen játékosnak látja magát Vida Máté?

A középpályás válogatottban mutatott játékában talán a magabiztossága volt a legkellemesebb meglepetés, abszolút nem izgulta túl a kulcsfontosságú selejtezőt. A nehéz, de sikeres debütálás után a szurkolók úgy vannak vele, hogy ezt a játékot mostantól el is várják Vidától, így mostantól ezzel a teherrel is meg kell küzdenie.

Csak annyit ígérhetek, hogy mindig mindent meg fogok tenni a pályán. Sok edzőm volt, a Vasasnál, az utánpótlás-válogatottakban és a DAC-nál is sikerült elnyernem a szakemberek bizalmát, ezért ha magamat kell leírni, mint játékost, először azt mondanám, megbízható vagyok.

“Azt hiszem, gyorsabb lettem fejben, gyorsabban hozok döntéseket nyomás alatt is, de ami még fontosabb, hogy - jó értelemben véve - agresszívebb is lett a játékom. Az én posztomon ez alapkövetelmény, és tisztában voltam vele, hogy sokat kell fejlődnöm, de úgy érzem, jó úton járok.”

“A sebességem megfelelő, és bár fejlődni mindig lehet és kell is, a passzjátékom sem rossz. A lövőerőmmel sincs baj, de a posztomból adódóan ritkán kerülök olyan helyzetbe, hogy elvállalhatok egy lövést. Nem a gólszerzés a feladatom, először mindig a jobb helyzetben levő társakat keresem, de múlt hétvégén azért rádőltem egy labdára” - idézte fel mosolyogva a Zlate Moravce elleni bombagólját a középpályás.

Mi kapitányként tekintünk rájuk

A legutóbbi válogatott meccsek után előbukkant a válogatott öltözőjéből egy ügy, amiről megkérdeztük a játékost is. Dzsudzsák Balázs a lecserélése után nem fogott kezet Rossival, és durcásan nézte végig a meccset, a kapitány pedig másnap egy Facebook-posztban tette helyre a csapatkapitányt. Bővebben:

Marco Rossi nemcsak hagyta kijönni az öltözőből a Dzsudzsák-sztorit, de ütött is rajta egyet | Hosszabbítás

Hiába élnek az Eb-selejtezős remények az utolsó játéknapok előtt, nem tudunk minden idegszálunkkal Walesre koncentrálni, mert teljesen váratlanul felbukkant egy ügy a nyilvánosság előtt. A legfurcsább az egészben, hogy Marco Rossi nemhogy nem próbálta az öltözőben tartani a sztorit, de még rá is tett egy lapáttal.

“Akkor az öltözőben sem volt a legjobb a hangulat. Teljes letargiába estünk, de sikerült összeszednünk magunkat az azeriek elleni meccsre, ahol főleg az első félidőben játszottunk jól, csak kimaradtak a helyzetek. Feszült napok voltak, nem hiszem, hogy bármi olyan történt volna, amit ne tudnának kezelni a felek, hiszen mindenki azért volt feszült, mert a legjobbat akarja a csapatnak.”

Mindenki a legjobbat akarjaMindenki a legjobbat akarjaFotó: MLSZ

“Az öltözőnek megvannak a vezérei, és nem titok, hogy a válogatottnál Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs a két vezető a játékosok közül. Ahogy Marco Rossinak, úgy ennek a két játékosnak is fontos szerepe volt abban, hogy a csapat mentálisan felkészült az azeriek elleni meccsre, és biztos vagyok benne, hogy ez így lesz Wales ellen is.”

Még nem tőrödnek a Nemzetek Ligájával

A válogatottnak az utolsó meccs előtt saját kezében van a sorsa a selejtezőkben, ha győz Walesben, biztosan ott lesz az Európa-bajnokságon. Vida elmondta, bár “jó, hogy van B terv”, a csapat minden idegszálával Walesre koncentrál.

“Mindenki tudja, mi a tét, és ha fejben készen állunk majd, akkor nem fogunk olyan hibákat elkövetni, mint Splitben. Tudjuk, hogy jó csapatunk van, nem az ölünkbe pottyant a lehetőség, hanem alaposan megdolgozott érte a válogatott. Szerintem rendben leszünk Walesben is, fegyelmezetten kell játszanunk, és elérhetjük a célunkat. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy minket a 4. kalapból sorsoltak, vagyis ahol most állunk a csoportban, az nem a realitás, hanem egy óriási bravúr!”

“Hogy mikor nyertünk utoljára nálunk magasabban jegyzett csapat ellen idegenben? Hát, Norvégia jut eszembe először, ott szintén nem várták a csapattól sokan a sikert, mégis összejött a győzelem” - mondta Vida. Felhívtuk a figyelmét, hogy abban a párharcban a magyar válogatott volt a kiemelt csapat, tehát Norvégia nem játszik. A kérdésre egyébként 1985 a válasz, amikor Ausztriát győztük le a vb-selejtezőben. 

Meglesz a bravúrMeglesz a bravúrFotó: MLSZ

“Azért az fontos, hogy sokan vannak a mostani csapatban, akik ott voltak Oslóban. Ők már tudják, mi kell ahhoz, hogy idegenben legyőzzünk egy jó csapatot egy fontos meccsen. De szerintem egyszerű a helyzet: Walesben két kulcsszó lesz, a bátorság és a fegyelmezettség. Ha a kettő közül csak az egyik van meg, az már úgy kevés lesz.”

Hozzászólások