Foci - A Twitteren válaszolt Trump a tiszteletlen amerikai csapatkapitányoknak
A Twitteren válaszolt Trump a tiszteletlen amerikai csapatkapitányoknak
Fotó: Europress/AFP

A Twitteren válaszolt Trump a tiszteletlen amerikai csapatkapitányoknak

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/27 20:16
Nem hagyta szó nélkül az Amerikai Egyesült Államok elnöke Megan Rapinoe és Alex Morgan tiszteletlenségét az elnöki hivatallal szemben.

Kezd elmérgesedni a vita Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és az amerikai női labdarúgó-válogatott tagjai között. Az eset Alex Morgan május végi, Time magazinnak adott interjújával kezdődött, melyben a 29 éves támadó állítása szerint nem kapják meg a kellő tiszteletet és anyagi támogatást a női futballisták sem hazájukban, sem máshol a világban

Bár ez a kijelentés érdekesen hangozhat egy amerikai játékos szájából, ugyanis messze az USA-ban a legnépszerűbb a női labdarúgás – köszönhetően az 1991-ben, 1999-ben és 2015-ben megnyert három világbajnoki trófeának is -, mégis van igazságtartalma. Többek között ugyanezen ok miatt nem vesz részt a világbajnokságon a legutóbbi, budapesti Bajnokok Ligája-döntőben mesterhármast szerző, friss Aranylabdás norvég játékos, Ada Hegerberg.

A vita akkor mérgesedett el, amikor pár napja Megan Rapinoe, az amerikai csapat másik csapatkapitánya (Rapinoe, Morgan és Carli Lloyd felváltva viselik a karszalagot – a szerk.) az Eight by Eight magazinnak adott interjújában Morganhez hasonlóan szintén kijelentette, hogy egyáltalán nem érdekli egy meghívás a torna után a Fehér Házba.

Ekkor jött az USA 45. elnökének, Donald J. Trumpnak a válasza egy – először nem a megfelelő Rapinoe-profilnak címzett – Twitter-bejegyzés formájában, hogy a 33 éves játékosnak jobban kellene tisztelnie a hazáját és az elnöki hivatalt. Rapinoe, aki korábban nyíltan vállalta homoszexualitását, kijelentette, hogy ezen a világbajnokságon nem fogja énekelni hazája nemzeti himnuszát a mérkőzések előtt, utóbbinak eleget is tett az eddigi négy mérkőzésen.

„Az NBA-t leszámítva, ahol a tulajdonosokat már nem lehet tulajdonosoknak hívni, a ligák és csapatok imádnak a Fehér Házba jönni. Nagy rajongója vagyok az amerikai csapatnak és a női focinak, de Megannek előbb nyernie kéne, mielőtt beszél. Fejezd be a munkát! Megannek nem kellene tiszteletlennek lennie a nemzettel, a zászlóval és a Fehér Házzal szemben. Még nem hívtuk meg sem Megant, sem a csapatot, de most már biztosan meghívunk mindenkit a végeredménytől függetlenül. Amerika a legnagyobb!”

Mindamellett nem Rapinoe  és a 2015-ös világbajnoki győzelem után Barack Obama által már vendégül látott amerikai női csapat  lenne az első, amely visszautasítja Trump meghívását. 2018-ban az NBA-bajnok Golden State Warriors kosárlabdacsapata, és az olimpiai bajnok alpesi síző Lindsey Vonn, 2019-ben pedig az NFL-ben hatodszor is csúcsra érő New England Patriots nyilvánította ki véleményét ilyen módon az elnöki hivatal ellen.

Miközben a botrány tovább gyűrűzik, a Team USA-re a létező legnehezebb feladat vár a világbajnokságon: péntek este 21:00-tól a hazai pályán eddig szintén magabiztosan futballozó Franciaország csapata ellen kellene életben tartaniuk a reményüket a címvédésre.

via BBC Sport

Szerző: Szendrei Zoltán


Hozzászólások