Foci - A spanyolok és a portugálok közösen rendeznék a foci-vb-t 2030-ban
A spanyolok és a portugálok közösen rendeznék a foci-vb-t 2030-ban
Fotó: Europress/AFP

A spanyolok és a portugálok közösen rendeznék a foci-vb-t 2030-ban

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/08 16:05
Spanyolország és Portugália közös pályázat benyújtását tervezi a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezésére.

Novemberben a két ibériai ország még Marokkóval közös kandidálásról tárgyalt, ezúttal azonban nem ejtettek szót az észak-afrikai ország szerepvállalásról. A portugál és spanyol sportági szövetség közös szombati közleményében kiemelte: alapos tanulmányt készítenek, hogy elemezzék a pályázat benyújtásának lehetőségét.

A szövetségek hozzátették: a kormányzati szerepvállalás kulcsfontosságú a kandidálás szempontjából.

A spanyolok 1982-ben már vendégül látták a világ legjobb labdarúgó-válogatottjait. A 2018-es vb-rendezésre is pályáztak Portugáliával együtt, de akkor a nemzetközi szövetség (FIFA) Oroszországnak ítélte a tornát. Portugália 2004-ben Európa-bajnokságot rendezett.

A 11 év múlva esedékes tornára az első vb százéves évfordulóján kerül sor: először 1930-ban, Uruguayban találkoztak a világ legjobbjai. A jubileumi seregszemle megrendezése kapcsán korábban Argentína, Uruguay, Paraguay és Chile közösen, valamint Nagy-Britannia és Írország szintén együtt jelezte érdeklődését, míg Kína egyedül szeretné lebonyolítani a vb-t.

A következő, 2022-es világbajnokságot Katarban, míg a 2026-os vb-t az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kanadában rendezik, utóbbin az eddigi 32 csapat helyett már 48 szerepel majd.

MTI

Hozzászólások