Foci - A Skót Labdarúgó Szövetség megtiltja a fejelést az U12-es és fiatalabb labdarúgók edzésein
A Skót Labdarúgó Szövetség megtiltja a fejelést az U12-es és fiatalabb labdarúgók edzésein
Fotó: Europress/AFP

A Skót Labdarúgó Szövetség megtiltja a fejelést az U12-es és fiatalabb labdarúgók edzésein

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/01/16 15:14
A kimutatások szerint egészségkárosító hatása van a fejelésnek, az USA-ban 2015 óta tiltják a kicsiknek

A kimutatások szerint a labdarúgók esetében három és félszer nagyobb esély van arra, hogy agykárosodás okozza a halálukat, mint a hétköznapi embereknél. Éppen ezért az Egyesült Államokban az U12-es labdarúgók és a náluk fiatalabbak edzésein tilos a fejelés. Európában eddig még egy ország szövetsége sem tiltotta be központilag a fejelést az U12-es és fiatalabb korosztálynál, ám a skótok most megtették. 

Skóciában a rendelet értelmében az elkövetkező hónapoktól kezdve – nincs még konkrét dátum - az U12-es és alacsonyabb korosztály tagjai az edzéseken nem fejelhetnek. A döntés hátterében egy orvosok által készített felmérés és annak megdöbbentő eredménye áll. A legfrissebb kimutatások adatai egyértelműen rámutatnak arra, hogy az egykori labdarúgók esetében majdnem négyszer akkora eséllyel fordul elő, hogy halálukat agykárosodás, vagy agyi működészavar okozza, mint a hétköznapi embereknél. Mindez a pályafutásuk alatt előforduló nagy számú fejelésnek köszönhető, legalábbis a felmérések szerint. 

A téma persze nem újkeletű, hiszen a korábbi években is számos vizsgálati eredmény utalt arra és mutatott rá, hogy a labdarúgók esetében a pályafutásuk során előforduló nagy számú fejelésnek köszönhetően memoriazavar tapasztalható.  Amerikában erre már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet, különös tekintettel a gyerekekre. A 2010-es évek elején elkezdődtek a konzultációk a labdarúgásban tevékenykedők és a szakemberek között, majd az évtized közepén a labdarúgó szövetség be is tiltotta a fiatal korosztály edzésein a fejeseket. Európában egészen idáig egyetlen nemzeti szövetség sem hozott az amerikaiakéhoz hasonló döntést, Skócia az első ebben a tekintetben. 

Hogy mennyire fontos dologról is beszélünk jól mutatja, hogy a téma a méltán népszerű talkSPORT című műsorban is előkerült. A két műsorvezető, az egyaránt komoly játékos pályafutással rendelkező, mára a médiában elhelyezkedő Alan Brazil és Ally McCoist voltak. A két egykori válogatott természetesen üdvözölte a szövetség döntését, miszerint egyrészt nyilvánosságra hozták az eredményeket, másrészt megpróbálják megóvni a fiatal korosztály labdarúgóit. 

„A felmérések egyértelműen kimutatják, hogy van összefüggés a fejelés és az agykárosodás között, tehát fontos a megelőzés. A kimutatások bizonyítékként szolgálnak és biztos vagyok abban is, hogy a korábban elhunyt nagyságaink között vannak olyanok, akiknek halála visszavezethető erre a problémára” – üdvözölte a döntést és a szövetség úttörő tevékenységét Ally McCoist. 

A skót szövetség egy hosszú nyilatkozatban számolt be a döntésről, amelynek hátteréül a Glasgow Egyetem által végzett és a magyarra fordítva talán a Labdarúgás káros hatása az egészségre, a demencia kockázata (Football’s Influence on Lifelong Health and Dementia Risk) címet kapó tanulmány szolgált. A skót szakemberek ebben a dolgozatban írják le az összefüggéseket, amelyeket saját példán vagy átvett eseteken keresztül szolgáltalt egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a fejelés káros hatással van a labdarúgók egészségére. A skót szövetség és a tanulmányt készítő orvosok évek óta együtt dolgoztak, sőt a labdarúgó válogatott orvosi stábjának vezetőjét, Dr John Maclean-t és a stábtagokat is időről időre meghívták különböző konzultációkra és bevonták a közös munkába. 

Az eredmények természetesen nem légből kapottak, a szakemberek a végeredmény nyilvánosságra hozatala előtt rengeteg vizsgálatot elvégeztek, valamint évekkel ezelőtti orvosi feljegyzéseket vizsgáltak felül, főképp olyan játékosokét, akiknek a halálának az okára demencia vagy agykárosodás jelei utaltak. 

Az ügy forradalmi, ahogy az orvosi vizsgálatok és az eredmények is, így bizonyára a közeli jövőben más futballnemzetek is – remélhetőleg a magyart is beleértve - beleássák magukat a témába és várhatóan a skót döntéshez hasonlóval állnak majd elő.

 

Hozzászólások