Foci - A róla szóló könyvből kiderül, hogyan lett Jürgen Klopp a német futball Luther Mártona
A róla szóló könyvből kiderül, hogyan lett Jürgen Klopp a német futball Luther Mártona
Fotó: Europress/AFP

A róla szóló könyvből kiderül, hogyan lett Jürgen Klopp a német futball Luther Mártona

Takács MártonTakács Márton
2019/01/17 14:09

Remek portrét kapunk a Jürgen Klopp - Hadd szóljon! című könyvben a világ egyik legjobb labdarúgóedzőjéről. A kitűnő szakíró, Raphael Honigstein műve olyan emlékeket, megfigyeléseket, anekdotákat gyűjtött össze családtagoktól, közeli barátoktól, klubvezetőktől és edzőkollégáktól, amelyek alapján lenyűgöző képet fest a Mainzban, Dortmundban és Liverpoolban is fantasztikus munkát végző szakemberről. A kötetet a G-ADAM Kiadó jóvoltából magyarul is olvashatjuk. Könyvajánlónk.

Raphael Honigstein könyve nem a hagyományos szerkezetet követi, nem időrendben rajzol portrét Jürgen Kloppról, ide-oda ugrálunk különböző állomáshelyei között, amelyekből nem volt sok, hiszen még csak a Mainz, Dortmund, Liverpool hármasnál tevékenykedett, vagy dolgozik most edzőként, menedzserként, miközben futballistaként is megismerhetjük a fiatalabb Kloppót, ahogy játékostársai hívták őt. 

Edzői karrierje úgy indult Mainzban, hogy játékosedzőnek nevezték ki, mert nem találtak olyan szakembert, aki a négyvédős rendszert és a zónavédekezést értette volna úgy, mint a klub egyik korábbi mestere. A jobbhátvédként, jobbszélsőként játszó Klopp elsőre igent mondott, az azóta eltelt időben mutatott teljesítménye és eredményei miatt pedig a világ egyik legjobb és legkedveltebb menedzserének mondhatja magát.

Klopp_Mainz.jpg Jürgen Klopp a Mainz menedzserekéntFotó: Europress/AFP

Többször visszatérő elem az életében - és így szerencsére a könyvben is -, hogy több helyen is a televíziós fellépései győzték meg későbbi munkaadóit. Sokáig figyelte őt a Dortmund és a Bayern is - utóbbi klubhoz 2008-ban maga Uli Hoeness hívta -, Münchenben végül egy másik Jürgent, Klinsmannt szerződtették le, aki tíz hónappal a munkába állása után már repült is, Klopp viszont hét éven át volt a BVB vezetőedzője, bajnokságokat, kupát nyert a Borussiával, a Bajnokok Ligája döntőjébe is elvezette a sárga-feketéket, akik ott éppen a bajoroktól szenvedtek vereséget. Hívta őt a Bayer Leverkusen, a Köln és a Hamburg is, 2014 tavaszán a Manchester United is megkereste, ők is pórul jártak a 2016-ban befutó José Mourinhóval. De a Manchester City és a Tottenham is próbálkozott nála, na, ott mondjuk nincs sok gond a jelenlegi menedzserekkel. 

Klopp sokáig kitartott minden eddigi egyesületénél, ahol a DNS részévé vált, sőt, mindegyik klubjánál az ő munkája lehet a legjobb példa utódjai és a vezetők számára is. Klopp közben a 2006-os vb-n - Beckenbauer társaságában - volt a ZDF szakértője, a 2010-es vb-n pedig az RTL nézőit kápráztatta el lenyűgöző elemzői készségével és magával ragadó, hétköznapi ember benyomását keltő stílusával. Laza, de közben magas szakmai színvonalú tévés szereplése alaposan hozzájárult kultusza kialakulásához. Már a Mainznál sem csak játszatta a jó és modern futballt, hanem érdekesen is tudott beszélni róla. A Süddeutsche Zeitung úgy jellemezte őt, hogy "Klopp az ultra a Bundesliga edzői közül."

Mindig is futball-romantikus és az angliai harcos, intenzív foci híve volt. Még 2007-ben, a Mainz edzőjeként a spanyolországi téli edzőtáborban felfalta Nick Hornby alapművét, a Fever Pitch-et (Fociláz). Vele kapcsolatban a két kulcsszó talán a szenvedély és az intelligencia, ahogy azt több megszólaló is kiemelte. "Mind a szenvedélyes futball iránti rajongása, mind az a meggyőződése, hogy a csapatnak szárnyakat képes adni a lelkes közönség energiája, a futball őshazájából származott. A szurkolótábor Mainzban és Dortmundban is kialakította a maga 'You will never walk alone' változatát, olyan érzelmektől fűtött hangulatot teremtve, mintha az angolok - idealizált - hagyományait követték volna." Liverpoolban már 2012-ben felmerült a neve Kenny Dalglish utódjaként, de csak 2015 szeptemberében lett komolyabb a dolog. 

Klopp_Dortmund.jpg Dortmundban is imádtákFotó: Europress/AFP

A Mainznál az a Wolfgang Frank volt a mentora, aki már 1995-ben bevezette a csapatnál a négyvédős rendszert, mindezt a kiesés elleni harc közepén. Arrigo Sacchi volt a példaképe, reggel fél 8-kor tartott videóelemzéseket. Klopp volt az ő bizalmi embere, és gárda taktikai feje. Nagy szerepe volt benne, hogy Klopp maga is edző lett. Frankot nem csak a mainzi, hanem az egész modern futball egyik megteremtőjeként tartják számon. Klopp annyira kötődött hozzá, hogy 2013 májusában, a Dortmund-Bayern BL-döntő napján küldött neki egy sms-t: "Nélküled ma nem lennék itt, Londonban, a Wembley Stadionban." Frank 2013 szeptemberében hunyt el, néhány hónap alatt elvitte a rák, miután agydaganatot találtak nála. "Ő volt az az edző, aki a legnagyobb hatással volt rám. Rendkívüli ember volt." - mondta Klopp a temetésen elhangzott beszédében. 

Már a mainzi időszaka alatt olyan népszerű lett Németországban, hogy Dortmundban 49300 bérletet adtak el azok után, hogy kiderült, Klopp lesz a BVB új edzője. 

A Bayern egykori Európa-bajnok középpályása, Mario Basler a Bild szakértőjeként "a fehér Barack Obamának" nevezte Kloppot. Mindkettejüket a "túltengő értelem és ügyesség" jellemzi. "Mindketten nagy remények hordozói. Példaképek. Dortmundban annyira imádják Kloppót, hogy a közönség már azt őrjöngve ünnepli, ha a szemüvegét többé-kevésbé sikeresen megtisztogatja a kispadon." - írja Basler. Azt pedig már Honigstein szögezi le, hogy "Klopp melegítőt viselő misszionárius volt, aki a taktika pogányainak hirdette az Evangéliumot." - ez a könyv egyik legzseniálisabb mondata. 

Dortmundban megkapta az esélyt, hogy gyakorlatilag az alapoktól építsen fel egy új csapatot a saját elképzelései szerint. Később a Liverpoolnál is ezt tette, teszi. Már két év alatt hihetetlen fejlődésen ment át vele a BVB, a második szezonjában az Európa-ligát érő ötödik helyre futott be a Borussia. Eleinte annyira nem volt pénze a klubnak minőségi játékosok igazolására, hogy az azóta a világ legjobb támadói között emlegetett Robert Lewandowskit 30 alkalommal (!) nézték meg Lengyelországban, mielőtt 4,25 millió euróért megszerezték volna. Ilyen komolynak számított akkor ez a befektetés egy ismeretlen lengyel csatárért. A japán Shinji Kagawa gyakorlatilag ingyen érkezett, 350 ezer euróba került, hogy aztán 16 millió euróért passzolják tovább a Manchester Unitednek. 

A védjegyévé váló Pressing-Gregenpressing sok elméleti felkészítéssel is járt a klubjainál. Olyan megállapodást kötött játékosaival, amelynek értelmében a labdarúgóknak is el kell határozniuk, hogy azt akarják játszani, amit edzőjük kitalált, mert a közös játékfelfogás jó érzést teremt. Neki köszönhetően lett ismert és remek védő az a két 19 éves srác, akik a BVB új középhátvédpárosát alkották, Neven Subotic, akivel már Mainzban is dolgozott együtt, és Mats Hummels, aki világbajnok lett 2016-ban, majd visszament a Bayernhez. Olyannyira odafigyelt saját és leendő játékosaira, hogy még Kevin de Bruyne-nek is sms-t küldött, hogy örömét fejezze ki, amiért együtt dolgozhatnak a következő szezonban, az átigazolás végül a Chelsea miatt nem jött össze. 

Klopp_Pool.jpg A védjegyévé vált ez a mosolyFotó: Europress/AFP

"A Fekete-erdőből jövök, tehát egészen átlagos ember vagyok. I'm the Normal One." - mutatkozott be parádésan első napján Liverpoolban. Mindhárom állomáshelyén igazolta, hogy egyáltalán nem kell ahhoz kiemelkedő játékoskarrier, hogy valaki kitűnő edző legyen. "Mindenki másnál előbb felismertem, hol vannak a határaim. Röviden szólva: fejben első osztályú voltam, lábban területi liga, átlagban kijött a másodosztály." - mondta magáról. Mivel könyvmoly volt, gyorsan és hatékonyan képezte magát trénerré, még képregényekben is keresett és talált inspirációt. 1995-ben fejezte be sporttudományi tanulmányait a frankfurti Johann Wolfgang Goethe Egyetemen. 2011-ben így nyilatkozott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak: "Bármilyen furcsán hangzik is, soha életemben nem voltam még jobban felkészülve semmire, mint az edzői munkára. Sokkal jobban bízom magamban, mint edzőben, mint amennyire játékosként bíztam magamban." 

Egy másik interjújában megfogalmazta, mit jelent számára a foci:

"Én azért szeretem ezt a játékot ennyire, mert itt az erőről van szó. Egy mérkőzés szenvedélyét, emocionalitását csak sebességgel és akciókkal lehet elérni. Nem szabad csak annyi dolgozni, amennyi a győzelemhez elég. A győzelem magában érzelmileg nem elegendő. Jó meccsek után az embernek még hétfőn és kedden is égnek áll a haja. A labdarúgás színház. Ha rossz darabot adunk elő, a végén már csak két ember ül majd a nézőtéren."

A Dortmund bajnoki címe után az olasz válogatott technikai stábja Dortmundba ment, hogy megfigyelje Klopp edzéseit. Sacchi Milanjának emlékét idézték fel bennük Klopp foglalkozásai. Csapata "egy rakomány dinamit"-ként működött, nem nagyon érdekelte őket a tabella, meccsről meccsre haladtak előre. Az ő Dortmundja "a térfalók és a labdatolvajok csapata volt"

Liverpoolban is jött a "heavy metal" labdarúgás, ahol szintén ő a legnagyobb sztár, a klub legendás védője, Jamie Carragher szerint "ő az arca és a neve a csapatnak". Nagyon illik hozzá a Pool a klub történelme és érzelmi világa miatt is, és mert olyan futballőrület uralkodik a városban, mint amilyen Dortmundban és Mainzban is tapasztalható. A dortmundi Sárga Falnak a liverpooli Kop feleltethető meg, talán ez a két legcsodálatosabb szurkolótábor Európában, és Kloppnál jobban senki sem tudja, hogyan kell bánni a drukkerekkel. 

Szintén Carragher mondta róla, hogy "Látjuk, amikor a kutyáját sétáltatja, vagy a sarki fogadóban ebédel. Önmagukra emlékezteti az embereket. Liverpool népe két lábbal áll a földön. Tudják, ki kicsoda és honnan jött. Klopp nem csap nagy felhajtást maga körül, végzi a dolgát, és imádja a futballt". Még hozzáfűzi: "I know he's from the Black Forest. But me, he's a typical scouser." (Tudom, hogy a Fekete-erdőből származik, számomra mégis igazi liverpooli.)


Hozzászólások