Foci - A nők is a fociból akarnak megélni, mint a férfiak - videó
A nők is a fociból akarnak megélni, mint a férfiak - videó
Fotó: Facebook/San Lorenzo

A nők is a fociból akarnak megélni, mint a férfiak - videó


2019/04/14 13:57
Argentínában a San Lorenzo de Almagro futballklub történelmi jelentőségű döntést hozott, 15 női focistával - köztük a korábbi klubját és a szövetséget is perlő Macarena Sánchezzel - írtak alá profi szerződést. Ezzel Sánchezék lettek a dél-amerikai ország első olyan női labdarúgói, akik olyan fizetést kapnak a munkájukért, amiből meg lehet élni.

A világ idén februárban kezdett el figyelni az argentin női futballisták ügyre, amikor Macarena Sánchez, a 27 éves csatár bejelentette, hogy jogi úton követel kártérítést az argentin futballszövetségtől és a korábbi klubjától, a UAI Urquizatól, amiért megfelelő fizetés és munkakörülmények biztosítása nélkül foglalkoztatták őt, akárcsak a többi női játékosukat. Az persze a legtöbb futball iránt érdeklődő számára már ekkor sem számított új információnak, hogy a világ nagy részén, így Argentínában is csak amatőrként vagy félprofilként játszhatnak a női labdarúgók, de Sánchez kiállása részletesen mutatta be a problémákat.

Mesélt arról, hogy hiába játszott abban a klubban, amelynek az egyik legerősebb női csapata van hazájában, egy minimális "utazási támogatáson" kívül nem kap pénzt a munkájáért, sőt, magának kell állnia az orvosi költségeit és a felszerelése díját is, miközben méltatlan edzés- és meccskörülmények között kellett készülnie. Az UAI férfi csapata korántsem mondható sikeresnek, hiszen a harmadosztályban játszanak, szemben a női együttessel, amelyik még a Libertadores-kupán való részvételt is ki tudta harcolni, amikor Sanchez is a keret tagja volt. Ennek ellenére a férfi játékosok mind olyan szerződéssel rendelkeztek, ami nem csak biztos megélhetést, de egyéb fontos juttatásokat (például orvosi ellátást, sérülések esetén pedig fizetett rehabilitációs időt) is biztosított a számukra.

A nők is a fociból akarnak megélni, állítja a klubját és a szövetséget is perelő argentin játékos | Hosszabbítás

Macarena Sánchez, aki korábban az argentin UAI Urquiza játékosa volt, és most jogi lépésekkel igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy még mindig hatalmas az egyenlőtlenség a nők és a férfiak futballja között, azt mondja: "Mi is a fociból akarunk megélni."

Shanchez akkor azt mondta, elsősorban arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a női focisták is a labdarúgásból akarnak megélni, azt akarják, hogy teljes erejükkel a játékra és a felkészülésre koncentrálhassanak, ehhez pedig méltó edzés- és meccskörülményeket biztosítsanak a számukra. A 27 éves csatár mindehhez azt is hozzátette, azért döntött úgy, hogy jogi útra tereli az ügyet, mert olyan változásért küzd, ami nem csak az ő személyes esetéről szól, hanem az összes argentin női focistáéról, és olyan változásban reménykedik, ami azt segíti elő, hogy hosszútávon Argentínában minden női labdarúgót profiként ismerjenek el.

E felé a változás felé most is csak egy nagyon apró lépést tett az argentin foci a fent említett 15 szerződés megkötésével, a változás mégis iszonyú fontos mérföldkő a női játékosok ügyében.

56968349_2443406705690552_884712195814850560_o.jpg Argentína legelső profi labdarúgó női! Fotó: Facebook/San Lorenzo

A most leszerződtetett 15 focista fizetésének ugyanis csak egy részért állja a klub, a San Lorenzo jelenleg nyolc játékos keresetét tudta bevállalni, a maradék hét labdarúgó bérét az argentin szövetség állja majd. Az Argentin Futballszövetség ezt megelőzően már márciusban bejelentett egy programot, amelynek értelmében 3000 dollárnyi támogatást ígért havonta azoknak a kluboknak, amelyek vállalják, hogy legalább nyolc női játékost profiként foglalkoztatnak. 


Sánchez, aki Frida Kahlót tartja példaképének, és nem csak a futball világán belül tartja problémásnak az argentin nők helyzetét, amikor élete első profi szerződését írta alá, arról beszélt, hogy a női focisták küzdelme nem három hónapja kezdődött Argentínában:

„Olyan sok játékos volt előttünk, akik már visszavonultak, anélkül, hogy profik lehettek volna. Ez egy olyan küzdelem, ami régóta tart" - mondta Sanchez, aki arról sem feledkezett meg, hogy köszönetet mondjon a már visszavonult játékostársain túl mindenkinek, aki akár láthatatlanul is támogatta a női futball professzionalizálódását Argentínában. 

"Megtisztelő, hogy a klubunk úttörő lehet ebben az ügyben, amely jobbá tesz a futballt és a sportot is"  - mondta Matías Lammens, a San Lorenzo de Almagro elnöke. "Ez egy újabb lépés a társadalmunkban, amely a női mozgalom munkáját támogatja, hogy elérhessék azt, amiért már évek óta küzdenek: az egyenlőséget!"

56857695_2443389512358938_3263452959094079488_o.jpg Matías Lammens, a San Lorenzo de Almagro elnöke. Fotó: Facebook/San Lorenzo

Sam Kelly, az argentin foci Buenos Aires-i szakértője a Hand of Pod elnevezésű podcastjében arról beszélt, hogy a San Lorenzo remekül járt ezzel az üzlettel, hiszen hatalmas publicitást kap a döntésük, ez pedig talán a többi, kifejezetten tehetős argentin klubot is arra sarkallja majd, hogy kövesse az úttörő San Lorenzo példáját.

via Eurosport/Guardian

Hozzászólások