Foci - A Neymar nélküli PSG-re Lyonban vár erőpróba, bár a veszélyt inkább a párizsi keretben lehet keresni
A Neymar nélküli PSG-re Lyonban vár erőpróba, bár a veszélyt inkább a párizsi keretben lehet keresni
Fotó: Europress/AFP

A Neymar nélküli PSG-re Lyonban vár erőpróba, bár a veszélyt inkább a párizsi keretben lehet keresni

Takács MártonTakács Márton
2019/02/01 10:40

A francia labdarúgó-bajnokság 23. fordulójában papíron rangadóra kerül sor a Lyon és a PSG között, de mivel a címvédő és listavezető párizsiak - két meccsel kevesebbet játszva is - 16 pontos előnnyel rendelkeznek a harmadik helyen álló OL-lel szemben, ezt a minősítést talán el is hagyhatjuk. A találkozó így is hozhat érdekességeket - például Neymar és Verratti pótlását -, amelyek összegyűjtésében és értékelésében Szabó Christophe, a kitűnő Omlette du fromage-blog szerkesztője volt segítségünkre.

40<56. Ez a két, vasárnap összecsapó csapat, a Lyon és a Paris Saint-Germain pontszáma a vasárnapi rangadójuk előtt. 16 egységnyi különbség úgy, hogy a PSG két meccsel kevesebbet játszott, mint riválisa. Még úgy is a párizsiak a találkozó esélyesei, hogy fejnehéz csapatukból lábközépcsont-sérülés miatt 10 hétre kiesett a látványos, egyben felesleges cselek; és a szemre kevésbé tetszetős, és legalább annyira felesleges frizurák királya, Neymar. Ráadásul a brazilnak ugyanúgy a jobb lába sérült meg, és ugyanazon a részen, mint tavaly, amikor szinte a teljes tavaszi idényt ki kellett hagynia. 

Neymar biztosan lemarad az MU-PSG BL-párharcról | Hosszabbítás

Szerdán hivatalos közleményben adott hírt brazil klasszisa, Neymar állapotáról a Paris Saint-Germain. Az egy héttel ezelőtt a Strasbourg elleni Francia Kupa-mérkőzésen megsérült labdarúgóra hosszú ideig nem számíthat francia klubja. Kedd este a PSG orvosi csapata és szakértői összegyűltek, hogy alaposan értékeljék a Neymar sérüléséről szerzett információkat.

Az Omlette du fromage szerkesztőjétől, Szabó Christophe-tól először azt kérdeztük, Neymar 10 hetes kiesése vajon milyen hatással lehet az amúgy fejnehéz párizsi csapatra a Lyon ellen és hosszabb távon egyaránt.

"Csak tapogatózni tudunk, mert idén alig játszottak nélküle. Tuchelnek kezdettől nyilvánvaló volt, hogy Neymar játékban (és politikailag is) megkerülhetetlen, köré kell szervezni a csapatot. Tavaly hasonló sérüléses forgatókönyv történt Unai Emery alatt, aki visszaváltott egy 4-3-3-as felállásra és Di Maríát tette meg befelé támadó szélsőnek. Tuchel eddigi munkáját figyelve több variációs lehetőséget tesztelt már, a 3- és 5 védős rendszer is szóba került, így előfordulhat, hogy irányító nélkül, két csatárral állnak ki a párizsiak, a szélességet pedig a szárnyvédőkre (Kehrer vagy Meunier, Bernat) bízzák."

"Ha most tippelnem kellene, egy 3-5-2-es felállást képzelek el, amelyben Paredes, Verratti és Di María játszanak a belső zónákban, majd Cavani és Mbappé várják a szélről érkező labdákat."

Neymar kiesésénél is nagyobb gond számukra, hogy középpályájuk motorja, Marco Verratti is kidőlt bokaficam miatt. Az olasz klasszis sérülése újra rávilágíthat a PSG talán legnagyobb problémájára, a megfelelő minőségű középpályások hiányára. Közülük is a labdaszerző, zongoracipelő emberek szerepére, akik irányítani is képesek a klasszisokkal, egyben nagy egókkal is rendelkező párizsiakat. Adrien Rabiot-t száműzték az ifibe, ezért perben is áll klubjával, ő egyébként is rengeteg problémával küszködik, két héten belül hunyt el a nagymamája és az édesapja. Lassana Diarra nincs játékban, kemény 161 percet játszott ebben a szezonban, Julian Draxler és Ángel Di María pedig támadó középpályások. Christopher Nkunkura valószínűleg nem építene szívesen Thomas Tuchel, és akkor el is fogytak volna a lehetőségek.

Csak hogy ott van az a volna, kedden ugyanis megerősítette a PSG, hogy leigazolták Leandro Paredest a Zenittől. Az argentin középpályás úgy kellett a párizsiaknak, mint egy falat baguette, azt pedig Szabó Cristophe fejtette ki, melyek az ő erősségei, és hogy miért nem feltétlenül ő az, aki megoldhatja a csapat szerkezeti problémáit.Na, de akkor miért nem igazolt a PSG posztra több klasszis játékost? Szabó Christophe már a DigiSport Szélkakas című műsorának egyik januári adásában betöltötte a scout szerepét, és ajánlott néhány nevet a nézők - és a PSG - figyelmébe új igazolás gyanánt, úgy tűnik, a párizsi klub vezetői nem feltétlen gondolkodnak úgy, mint ő. A sajtóban repkedtek a nevek, N'Golo Kanté, Arturo Vidal, vagy épp Radja Nainggolan esetleges érkezéséről is lehetett hallani. A szakértő máshol is körülnézett és magától értetődőbb - plusz olcsóbb - megoldásokat javasolt, a Hoffenheim osztrák válogatottja, Florian Grillitsch, és a Valencia franciája, Geoffrey Kondogbia jutott eszébe.

A Lyon kapcsán ezt mondta el ugyanott: "Náluk a védelem a hiányposzt. Alapvetően egy jó keretük van, ha nem Bruno Génésiónak hívnák az edzőjüket, hanem lenne egy nemzetközi kaliberű emberük, akkor lehet, hogy több lenne ebben a csapatban." Mondott is néhány hátvédet, akik elférnének a Lyonban, ilyen a 20 éves Malang Sarr a Nice-ből, a Chelsea-ben alig játszó, dán Andreas Christensen, és a Bordeaux brazilja, Pablo.


A történtek fényében íme, Szabó Christophe nekünk adott válasza arra a kérdésre, hogy nem várt-e esetleg több igazolást a francia bajnokságot utcahosszal vezető klubtól, amely nagyon teper a sikeres nemzetközi szereplésre, a Bajnokok Ligája-győzelemre is.

"Égetően szükségük lett volna rá, de a pénzügyi fair play miatt meg volt kötve a kezük és olyan játékost sem választhattak, aki a BL-szezonban nem használható (mert már más csapatnál bemutatkozott ősszel). Arra számítottam, hogy egy rombolóbb profilú középpályást fognak venni és inkább Idrissa Gueye-t hozzák el, mintsem Paredest, mert a keretnek inkább rá volt szüksége rövid távon. Nyilván sok múlik a tárgyalásokon és szinte semmit nem látunk belőlük, de az dönthetett, hogy Gueye idén már 30 éves lesz, Paredes viszont még csak 24, a kettejük közti ár viszont minimális volt és inkább a hosszú távra építettek. Ettől függetlenül Paredes is pozitív igazolás, Thiago Motta méltó utódja lehet, de nagyon ki kell dolgozni azt a csapatmunkát, ahol Verrattival nem oltják ki egymást és védekezésben is mindketten hasznára válnak a csapatnak."

Megfelelő emberek hiányában hogyan gondolkodhat Thomas Tuchel, és kikkel oldhatja meg a csapata középpályáján adódó problémákat? A francia foci legkiválóbb hazai szakértője erre is tudja a választ.

"Saját erőforrásból nehéz, így is buherálnak év eleje óta. Verratti mellett megfordult a középpályán a belső védő Marquinhos, a támadó középpályás Draxler vagy Di María, gyakorlatilag elbúcsúztak Rabiot-tól, marad még Nkunku vagy Lassana Diarra, akik nem élvezik az edző bizalmát. Paredesről azt gondolom, rövid távon megoldást hozhat Verratti pótlására, de kettejük együttes játéka kérdéses, hogy mennyire lesz eredményes a Bajnokok Ligájában. Szó van még egy játékos igazolásáról, de ha az nem érkezik, akkor az akadémiáról sem tudnak felhozni olyan embert, aki megoldaná azt a problémájukat. Abban az esetben viszont Tuchel inkább fog nyúlni a rendszerhez."

Tuchel.jpg Thomas Tuchelnek több problémára is megoldást kell találniaFotó: Europress/AFP

Ennek nyomait várhatóan már vasárnap Lyonban láthatjuk a német vezetőedzőtől és együttesétől. De milyen veszélyeket tartogathat a tabellát óriási előnnyel vezető PSG számára a lyoni kiruccanás, a Lyon mivel lephetné meg a címvédőt? Szabó Christophe szerint a párizsiak lehetnek saját maguk legnagyobb ellenfelei.

"A veszélyt a párizsi keretben lehet keresni, nem az eredményekben, mivel utcahosszal vezetik a bajnokságot - még két kör lemaradással is. A bajnokságot a PSG lényegében már megnyerte, viszont most vesztette el két legfontosabb láncsszemét, Verratit és Neymart, a kettejük közti út a csapat legbejáratottabb autópályája."

"Neymar hetekre kidőlt, Verratti hamarosan visszatérhet, de ha további fontos szereplőket vesztenének el, még alacsonyabb esélyekkel vághatnak a február 12-i Manchester United elleni kalandba. Márpedig a Lyon feltehetőleg most sem fogja kímélni őket a fizikai párbajoktól és a PSG oldalán bemutatkozhat a pár edzésen túl lévő Paredes, akinek fontos lesz a debütálása. Tavaly volt szerencsém kint lenni a Parc des Princes-ban, akkor minden Mbappé-ról szólt, mesternégyest szerzett, de kellettek hozzá Neymar gólpasszai is. A meccs sürgető kérdése, hogy a PSG hogyan tud hatékonyan játszani Neymar nélkül."

Végül azt kérdeztük tőle, hogy van-e olyan poszt, ahol a Lyon fel tudja venni a versenyt a PSG-vel, sőt, esetleg jobb is a párizsiaknál? Mert talán éppen nekik van egy olyan középpályásuk, amilyen típusú játékosra égető szüksége lenne a PSG-nek.

"Párizsban pont olyan profilt keresnek, mint amilyen a Lyon középpályása, Tanguy Ndombele: gyors, jó labdavezető, szervező, fizikailag is erős, védekezésben is kiemelkedő. Houssem Aouarral remek párt alakítanak, bár mindketten picit alulteljesítenek most, ami a Lyonra is hatással van. Ha ők köhögnek, az egész csapat beteg. Kiemelendő még Ferland Mendy, a Lyon bal hátsó embere, nemrég mutatkozott be a francia válogatottban is, és összetettebb játékos, mint Juan Bernat, annak ellenére, hogy ő is tisztességes szezont fut. Úgy gondolom, hogy a többi poszton a PSG vezeti az összehasonlítást, még ha most örülnének is, ha lenne egy Fékirjük, aki beugrana Neymar helyére."

Buffon_PSG.jpg Buffon szerint minden okéFotó: Europress/AFP


Hozzászólások