Foci - A legnagyobb holland focioldalon is téma lett a felcsúti teakonyha
A legnagyobb holland focioldalon is téma lett a felcsúti teakonyha

A legnagyobb holland focioldalon is téma lett a felcsúti teakonyha

Mártha BenceMártha Bence
2018/01/08 14:24

Az egyik legnagyobb holland futballmagazin, a Voetbalzone ingerküszöbét is átlépte a félmillió eurós felcsúti teakonyha. Valami azt súgja, hamarosan raportra hívják a holland nagykövetet.

A Voetbalzone a legnépszerűbb holland futballsite, napi 2 millió oldalletöltését ugyan részben az oldal alá húzott fórum adja, de így is havi közel kétmillió olvasót ér el. Tulajdonképpen dagadnia kellene a mellünknek a büszkeségtől, hogy anélkül sikerült magyar futballhírnek helyet kapnia az oldalon, hogy a gyepbe döngöltek volna a hollandok, de már a cím elárulja, hogy itt bizony nem sok okunk lesz büszkeségre.

“Egy kisvonat, egy stadion és egy teakonyha: feltámadt Orbán futballálma”

Voetbalzone - Meepraten over voetbal.

Meepraten over het laatste voetbalnieuws doe je op Voetbalzone.nl

Azért gondolom, hogy a holland nagykövet néhány napig kukoricán térdel majd a külügyminisztérium egyik sötét szobájában, mert a lead utáni első szakaszcím egyetlen szó: Dief (Tolvaj).

Gijs Freriks szerző az EU költségvetési ellenőrző bizottságának felcsúti látogatásával nyit, megemlíti, hogy a naponta átlagosan 113 ember által használt, EU-s forrásból épült kisvasúttal érkezett a faluba az Ingeborg Grassle által vezetett küldöttség. A szerző kitér a stadionra, illetve a teljes felcsúti komplexumra is, és megjegyzi, maga Orbán Viktor is futballozott a csapatban, sőt még miniszterelnökként is igazolt játékos volt. (A tolvaj szó egyébként nem vélemény, a Grassle-ékat váró ellenzéki tüntetők egyik transzparensén volt olvasható a sommás vélemény.) A német diplomatát is idézi a szerző, Grassle szerint “nem biztos, hogy egy kisvasút volt a lehető legjobb befektetés”, de leszögezte, nem kíván a magyar pártpolitika eszközévé válni semmilyen megjegyzésével.

A cikkbe ágyazott felcsúti imázsvideó alatt jelzi, hogy a falu teljes lakossága kétszer is befér a Pancho Arénába, aztán jön a TAO-rendszer összegzése - néhány tárgyi tévedéssel, de azért a legerősebb tényt nem kihagyva: a G7 honlap szerint 2011 óta egymilliárd euróval kevesebb adó került a költségvetésbe a rendszernek köszönhetően.

A cikkben megszólal Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, a végén pedig “Banjan” Gordon, akit mi Bajnaiként ismerünk. A volt miniszterelnöktől azt a tűpontos megjegyzést idézi a szerző, miszerint Orbán olyan, mint a kisgyerek, aki Disneylandben akar élni, ezért épült stadion 20 méterre a házától (a szerző tévesen azt írja, előbb volt a stadion, aztán lett a tuszkulánum).

A kisgyerek, aki Disneylandben akar élni 

Ebben az utolsó szakaszban kap helyet a felcsúti teakonyha is. Freriks - nyilván nem sokat tud Gyurcsány Ferenc pártjáról - leírja, hogy a DK perelte ki a felcsútiakból, mire költötték az obskúrus akadémiának juttatott 36 millió eurót. Megjegyzi, az 502,000 euróból (ennyi átszámítva a felcsúti teakonyha ára) 7-8 lakást lehet venni Budapesten, ami közel akkora csúsztatás, mint hogy 150 millióba kerül egy teakonyha.

A cikkben szóba kerül még Orbán “legjobb barátja”, Mészáros Lőrinc, illetve a felcsúti klub közeli kapcsolata a Videotonnal, amit az ország 23. leggazdagabb oligarchája, Orbán barátja, Garancsi István futtat. De még ennél is fontosabb, mi minden maradt ki a cikkből:

- az akadémiának becézett futballklub irtózása a fiatal futballistáktól

- a Puskás-örökség, benne Puskás Ferenc nevének teljesen indokolatlan Felcsútra irányítása.

- Szöllősi György varázslatos utazása a felcsúti sajtófőnökségtől a FourFourTwo-n, a Nemzeti Sporton és a Sportújságíró Szövetségen át a Puskás- és Futballügyi Ispánságig.

- és persze a TAO-rendszernél a megbízható káderek senkit nem érdeklő futballklubjainak felvirágoztatása (Mezőkövesd, Balmaz, Kisvárda, stb.), illetve közpénzből épült, üresen kongó stadionokkal ellátása.

A cikk címlapképe a Voetbalzone írásának a kopfjában is ott virít.  

Hozzászólások