Foci - A koronavírus hatása a nemzetközi labdarúgó átigazolási időszakra
A koronavírus hatása a nemzetközi labdarúgó átigazolási időszakra
Fotó: Europress/AFP

A koronavírus hatása a nemzetközi labdarúgó átigazolási időszakra

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/14 10:48
A pár hete még csak Ázsiára korlátozódó koronavírus a mögöttünk hagyott napokban valósággal rárontotta az ajtót Európára, az országok gyakorlatilag naponta licitálnak rá egymásra a bejelentett, igazolt fertőzöttek számát illetően. A vírus immár világszerte érezteti hatását számos területen, melyek alól természetesen a sport sem képez kivételt.

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) által immár világjárványként számon tartott vírus terjedésének hatására, illetve további terjedésének megakadályozására hét európai jégkorongbajnokságot fejeztek be idő előtt (közte a magyar bázisú Erste Ligával), az ATP bejelentette, hogy törli a következő hat hétre kiírt versenyeket, s ahol egyelőre még nem kellett halasztani vagy törölni az eseményeket, ott is zárt kapuk mögött, nézők nélkül kényszerülnek megrendezni a versenyeket. Az európai labdarúgó topligák közül Olaszországban április 3-ig biztosan szünetel a Serie-A, leáll a La Liga, a Ligue 1 és a Premier League is, az UEFA pedig bejelentette, hogy jövő héten nem rendezik meg a Bajnokok Ligája és az Európa-liga soron következő mérkőzéseit.

Zárt kapuk mögött fociznak az angolok a koronavírus miatt; felfüggesztették az NBA-t | Hosszabbítás

A koronavírus-járvány miatt egyre több sporteseményt halasztanak/törölnek el vagy nyilvánítanak zárt kapus rendezvénnyé. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfrissebb híreket. Hat hét szünet az ATP Touron Az ATP bejelentette, hogy hat hétre felfüggesztette az ATP Tour küzdelmeit, méghozzá a koronavírus globális kitörése következtében fellépő egészségügyi és biztonsági kérdések miatt.

 

Tor-Kristian Karlsen, az AS Monaco korábbi norvég sportigazgatója az ESPN által publikált írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus miatt leállt/szünetelő európai bajnokságok hatása egy olyan területen is éreztetheti hatását, amire eddig kevesen gondoltak: a nyári átigazolási időszak. Manapság bőséges mennyiségű videóösszeállítás és statisztikai adat áll egy-egy klub rendelkezésére, hogy eldöntse, egy a látókörébe került játékos erősítést jelenthet-e a csapatának. A kiszemelttel való ismerkedés következő fázisa a személyes megtekintés, amely során az érdeklődő klub játékosmegfigyelője személyesen, mérkőzés közben is szemügyre veszi a játékost. A koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások már eddig is jócskán megnehezítették a scoutok mozgását, az utóbbi napok fent említett intézkedései pedig jóformán ellehetetlenítették a klasszikus átigazolási protokoll követését.

A képen balról jobbra: Filips Dhondt, Claudio Ranieri, Tor-Kristian KarlsenA képen balról jobbra: Filips Dhondt, Claudio Ranieri, Tor-Kristian Karlsen Fotó: Europress/AFP

Logikus döntés lehet, hogy a kialakult helyzetben az európai klubok nagyobb figyelmet szenteljenek a dél-amerikai piacnak, ahol az évnek ebben az időszakában az országos és kontinentális bajnokságok egyaránt a döntő stádiumba kanyarodnak. Az egyik olasz élklub vezető játékosmegfigyelőjeként dolgozó, neve elhallgatását kérő informátor erről így vélekedett:

„Nem nagyon merünk bevállalni ilyen utakat, hiszen fennáll a veszélye, hogy a kiküldött kolléga nem tud Európába visszautazni, hiszen napi szinten törölnek repülőjáratokat. A vírus teljesen megköti a kezünket, hiszen így nem tudjuk biztosítani a kiküldetésbe küldött megfigyelőink biztonságát.”

A nagy bajnokságok szüneteltetése ráirányíthatja a figyelmet azokra a pontvadászatokra, amelyek alapesetben jóval kisebb értékkel bírnak, de amilyen ütemben zajlanak az események, az ilyen bajnokságok száma is rohamosan fog csökkenni, így ez is csak ideig-óráig tartó alternatíva. A scoutok munkája jelen állás szerint a két fő adatgyűjtő szoftver, az InstatScout és a Wyscout használatára korlátozódik, személyes benyomás szerzésére a közeljövőben nem lesz lehetőség. A helyzet gyakorlati oldalát egy szintén inkognitóba burkolózó európai topklub alkalmazottja világította meg:

„Tartottunk már házon belül egy megbeszélést arról, hogyan álljunk a nyári átigazolási időszakhoz akkor, ha a koronavírus veszélye még fennáll. Amikor egy potenciális jelöltet a klub döntéshozói elé tárunk, egy vaskos dossziéban részletezzük a játékosra vonatkozó statisztikai mutatókat, erősségeket, személyiségi adatokat. Ha a testület lát a projektben fantáziát, engedélyt ad arra, hogy személyesen is megnézzük a jelöltet, ha pedig továbbra is szimpatikus, a sportigazgató elutazik, hogy tárgyaljon a játékossal és a klubjával. Ha a jelenlegi helyzet nyáron is fennáll majd, eddig ismeretlen kihívásokkal leszünk kénytelenek szembenézni. A személyes találkozás mindig hangsúlyos részét képezi a döntéshozó folyamatnak, hiszen olyan információval tud szolgálni, amelyet egy száraz statisztikai összegzés nem tartalmazhat. Ennek hiánya óriási hátrány.”

Idén aligha valósul meg Neymar Párizsba igazolásához hasonló gigaüzletIdén aligha valósul meg Neymar Párizsba igazolásához hasonló gigaüzlet Fotó: Europress/AFP

A csonka 2019/2020-as futballszezon várhatóan jócskán csökkenti a lehetséges nyári átigazolási időszak forgalmát, és jó eséllyel a csapatokat arra sarkallja majd, hogy kockázatos külföldi transzferek helyett országon belülről erősítsenek. Ez a tendencia, amennyiben megvalósul, minden bizonnyal megdobja az adott játékos árát, hiszen több országon belüli rivális küzdhet majd meg egyazon futballista aláírásáért. Érdekes lehet továbbá, hogyan viszonyulnak majd ehhez a helyzethez azok a klubok, amelyek tradicionálisan nevelő klubok, és a fő profiljuk az utánpótlásból felhozott játékosok haszonnal való továbbadása (pl. Ajax). Érdemes lesz tehát ebből a szemszögből is figyelni az elkövetkező hetek, hónapok történéseit.

Szerző: Nánási Antal

Hozzászólások