Foci - A károgóknak lett igazuk: a VAR-nak pusztulnia kell!
A károgóknak lett igazuk: a VAR-nak pusztulnia kell!
Fotó: Europress/AFP

A károgóknak lett igazuk: a VAR-nak pusztulnia kell!

Mártha BenceMártha Bence
2019/11/02 14:04
Nagyon gyorsan kiderült, hogy a videóbíró több gondot okoz, mint amennyit megold, de a térhódítás és az egyre gazdagabb hibalista miatt már a meccsélmény létezését fenyegeti. A VAR-nak pusztulni kell, de nem fog. 

Egyetlen rosszabb dolog van annál, hogy az ember ül a tévé előtt, és várja a VAR ítéletét: ha kint ül a stadionban, és ott várja a VAR ítéletét. Nem azért, mert így lemarad a tévében szuperlassítással mutatott jelenetekről, hiszen ilyen nincs. Nem úgy, mint például az NFL-ben, a futballban általában az egy kört alkotó játékvezető-cséká I.-cséká II. társaságot nézzük a képernyőn is, ilyenformán az élmény hasonló élőben is. Csak ott sokkal idegőrlőbb a várakozás.

Mindent sokkal könnyebb lenne megbocsátani, ha a VAR úgy működne, ahogy a megalkotói ígérték: nemcsak kizárja a rossz játékvezetői döntést, de gyors és tényszerű ítélethez segíti a bírót. Ehelyett van az, hogy semmivel nem lett kevesebb az abszolút téves játékvezetői ítélet, cserébe lassú és unalmas procedúrákkal szakít meg adott esetben jó tempójú meccseket. 

Ezt hogy a fenébe sikerült összehoznia a labdarúgás fejlődését egyetlen feladataként felügyelő szervezetnek?

Szabad szemmel

Az elmúlt hetekben biturbóra kapcsolt a VAR, és nekem volt szerencsém mindkét formátumban átélnem az ámokfutását. Nemrég dupla Serie A-hétvégén jártunk, ahol a videóbíró a következő teljesítményt nyújtotta.

A Genoa-Milan hajrájában a játékvezető megette Kouamé arcátlan műesését a 94. percben, holott 50 méterről is tisztán látszott, hogy a 11-esre megy a hazaiak csatára 1-2-nél. Ültünk a bájosan düledező stadion bácsiszektorában, ahol a táskarádiókat kiszorították a headsetek, és felkészültünk, hogy a szépkorú urak hamarosan csalódottan rázzák az öklüket a bíró felé. De nem így lett, a videóbíró nem szólt közbe, a 11-es érvényben maradt. (Amúgy Reina kivédte, nyert a Milan, de ez sem mentette meg Giampaolót.)

Az ütközés 3:18-nál, a 11-es 3:31-nél: 

Másnap az Inter-Juventuson előbb éles szemmel kiszúrta, hogy a gólpassza előtt visszafelé mozgó Dybala másfélcentis lesen volt, aztán pedig nem szólt közbe, amikor Bonucci ellökte Lukakut a 16-oson belül. Tulajdonképpen a két ítélet nem helytelen, de lehetne rajtuk vitatkozni, ha csak a játékvezető pályán született ítéleteit nézzük (gól + tovább). A végeredmény: a VAR negatív szereplő mindkét csapat, és a nézők szempontjából.

A tévéből sem jobb

Az utóbbi hetek, de még inkább a legutóbbi, hétközi forduló újabb bohózatokat hozott, ráadásul minden arcát megmutatta a VAR, és kijelenthetjük: mindegyik ocsmány.

A Napoli-Atalanta rangadó 98 percig tartott, mert egy játékvezetői szempontból valóban roppant nehéz ítéleten múlt a meccs sorsa. Egy Kjaer-Llorente találkozásért nem adott büntetőt a Napolinak a bíró, az ellentámadásból kiegyenlített az Atalanta. Ez a disputa olyan hosszúságúra nyúlt, hogy már kénytelenek voltak néhányszor legalább visszajátszani a helyzetet, de akkor is: HAT percen át állt a játék.

Az esti meccsen egy nevetséges második sárga lapnál léphetett volna közbe a VAR. A Genoából az 58. percben szórták ki Cassatát Torinóban egy olyan visszahúzásért, amit a Championshipben észre sem vesz a bíró, csakhogy sárga lapot nem nézhet vissza a VAR, a szabály szerint még akkor sem, ha az pirosat ér. Ezt a szabályt egy olyan ember hozta meg, akinek az a munkája, hogy jobbá tegye a labdarúgást. 

A fentiekhez képest már szinte smafu, hogy Fazio utolsó emberként elkövetett faultja talán sima test-test elleni küzdelem volt, mert a Roma emberhátrányban is felszecskázta az edzőjét, Igor Tudort el is küldő Udinesét. Az argentin piros lapja mégis fontos fejlemény, mert a következő fordulóban esedékes Roma-Napolin nem lesz ott a pályafutása legjobb időszakát élő középhátvéd.

Nincs remény

Már a videóbíró első éve bizonyította, hogy nem jó a rendszer, és a VAR ellenzőinek lett igaza, hiszen a negatív hatásai sokkal élesebben érzékelhetőek, mint a hozzájuk képest elenyészően kevés pozitív. Sokakkal együtt én is elhűlve olvastam, hogy a topligák közül elsőként VAR-ozó Serie A játékvezetői testülete egyértelműen pozitívnak értékelte a tesztidőszakot, és zöld lámpát kapott a technológia.

Olyan apróságokat már nem is érdemes megemlíteni, hogy kinyírta a gólörömöt is. A spontán eufória pillanatai természetükből fakadóan nem reprodukálhatók 3-4 perces spéttel sem a játékosok, sem a szurkolók részéről.

Szerencsére sírva vigadhatunk azon, hogy az Eb-selejtezőkben még nem alkalmazzák, így a szlovákok lesgólja érvényben maradt, de talán nem érzem egyedül úgy, hogy pusztuljon a VAR akkor is, ha csak a mi csapataink javára téved mostantól. Nem fog pusztulni, sőt már fenyegetően közeledik a következő csapás az európai szuperliga képében.

my menmy men Fotó: youtube

De egyelőre a videóbíró a métely, és a térhódítás baljós jeleként néhány fordulóval ezelőtt játszottak egy VAR-Liverpool (2-2) meccset az Old Traffordon, és szeptember közepén a Premier League bírói testülete büszkén jelentette be, hogy a lejátszott 40 meccsen mindössze 4 hibát követett el a VAR. Eszem megáll, ha ez a hibahatár jónak számít a világ legnagyobb bajnokságában! 

Csak egy dologban nem lett igazuk a videóbírót előre ellenzőknek. A bölcsek attól tartottak, megszűnnek a viták, amik rendkívül fontos részei a szurkolói kultúrának, hiszen a VAR mellett nem lehetnek rossz ítéletek. Haha, ezt benézték!

Hozzászólások