Foci - A futballvilág csúcsragadozóinak sem csupa móka és kacagás az életük
A futballvilág csúcsragadozóinak sem csupa móka és kacagás az életük
Fotó: Europress/AFP

A futballvilág csúcsragadozóinak sem csupa móka és kacagás az életük

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/04 12:10
Egy-egy átigazolási sztori akár hónapokon át lázban tudja tartani a futballtársadalmat, különösen, ha világklasszis játékosok kerülnek a középpontba. Ezeket az üzleteket a futballisták és a klubok szemszögéből már jól ismerjük, nem úgy az ügynökök részéről. A goal.com Nick Robinson játékosügynököt kérdezte a napi teendőkről, az átigazolásnál alkalmazott stratégiákról és a munkával járó nehézségekről.

Az orvosi vizsgálatot leszervezték, a megállapodás megszületett. A privát repülőgép a kifutón, indulásra készen állt. Romain Thomas távozóban volt: az Angers-t tervezte otthagyni a Premier League-ben szereplő West Bromért. Mivel az átigazolási időszak utolsó napján zajlottak az események, az óra ketyegett. Augusztus 31-én, délután kettő órakor minden sínen volt. Thomas összecsomagolt, a West Brom már szervezte az eseményeket az érkezésére. Úgy tűnt, már semmi sem jöhet közbe. De aztán...

"Ahogyan az időnként megtörténik, egészen gyorsan megváltozott minden" - mondta Nick Robinson, a játékos átigazolásánál dolgozó ügynök. "Az Angers edzője, Stephane Moulin, azon a nyáron már elveszítette az egyik legfontosabb játékosát, és nem tudta garantálni a bennmaradást, ha Romaint is értékesítik. Ennek eredményeképpen a tulajdonos az utolsó pillanatban megvétózta az üzletet. A repülőgép ott maradt a kifutón, a West Brom a játékosról, Thomas a klubváltásról maradt le."

000_1F90VE.jpg Fotó: Europress/AFP

Robinson az alapítója és egyben a vezetője az International Sporting Consulting (ISC) nevű ügynökségnek. Az elmúlt évtized során számos átigazolást bonyolított le, ott volt például, amikor 2016-ban a Southampton klubrekordot jelentő összegért szerződtette Sofiane Boufalt. Korábban a jelenleg Milanban futballozó Susót vitte Liverpoolba, és egészen angliai éveinek végéig a játékos képviselője maradt. "Ez melós időszak. Folyamatosan telefonálsz, utazol, találkozol a klubok képviselőivel, játékosokkal, megfigyelőkkel, sportigazgatókkal."

"A kapcsolatfejlesztés rendkívül fontos, üzleti oldalról gyorsan kell cselekedni. Fontos, hogy előre lássunk folyamatokat, és alkalmazkodjunk a piac változásaihoz" - magyarázta az ügynök.

Robinson és a többi ügynök telefonszámlája - ahogyan arra számítani lehet - csillagászati összegeket rúg. "Mondjuk a WhatsApp ingyenes hívásai sokat segítettek" - tette hozzá egy nevetés kíséretében. Emellett a labdarúgás globális természetéből kifolyólag ritkán időzik hosszabb ideig ugyanazon a helyen. Az ügynökök alkalmazkodóképességét bizonyítandó, felidézett egy történetet, ami még az egykori liverpooli ígéret, Lauri Dalla Valle képviseletében esett meg vele.

000_DV1875110.jpg Fotó: Europress/AFP 

"2010-et írtunk, aznap volt az átigazolási időszak utolsó napja, mi pedig azon dolgoztunk, hogy a Fulhamhez szerződjön. Az üzlet más játékosok átigazolásán is múlt, én pedig 24 órával az ablak zárása előtt kaptam egy hívást, melyben közölték, az üzlet meghiúsult. Néhány órával a zárás előtt, amikor már épp az járt a fejemben, hogy arra a nyárra befejeztem, a feleségemmel felszálltam a repülőre, és akkor hívtak fel, hogy mégis érdeklődnének. Le kellett szállnom a gépről, hogy lezárjam az üzletet."

Saját becslése alapján Robinson naponta több mint 40 beszélgetést folytat le, és úgy gondolja, a régi vágású, hiéna típusú ügynökök ideje lejárt. Ő maga például három nyelven, angolul, franciául és spanyolul beszél. "Fejlődött a szakma" - szögezte le. "A labdarúgás egyre nyitottabb közeg, üzletelni kell játékosokkal, edzőkkel, klubokkal, sportigazgatókkal, mindezt a világ számos pontján. A kapcsolatrendszer, a hálózat kiépítéséről szól, amit világszinten kell csinálnunk" - folytatta a játékosügynök.

Természetesen vannak olyan részei is a munkának, amelyek sohasem változnak, ilyen például a média használata. A tárgyalások során gyakran macska-egér játékot folytatnak a felek, a lépések egy része a nyilvánosság előtt, a televízióban vagy az online médiában zajlik. "Általában nem túl előnyös, ha egy ügynök nyíltan beszél az ügyfeléről. De, hogy egy példát hozzak, Mino Raiola például előszeretettel használja fel a médiát az adott helyzet befolyásolására."

Pogba megerősítette, távozna a Manchester Unitedtől | Hosszabbítás

"Ez lehet a megfelelő alkalom, hogy új kihívás után nézzek" - jelentette ki Paul Pogba, a Manchester United klasszisa. Ez azt jelentheti, hogy a világbajnok középpályás három év után távozik az Old Traffordról, sajtóhírek szerint a Real Madrid vagy a Juventus lehet a következő állomás a pályafutásában.

"Paul Pogba esetében hozott egy döntést, ami szerinte a legelőnyösebb a játékos számára. Ha a játékos szeretne távozni a Manchester Unitedtől, és Raiola a nyilvánosság előtt jelzi ezt az ügyfele nevében, annak hatása lehet a helyzetére. Ráadásul a média kiemelt figyelmet tulajdonít a játékosoknak, viszont ha egy ügynök képviseli őket, azzal valamelyest lekerül a figyelem róluk. Ez szintén megváltoztatja a nézőpontot, aminek akkor van jelentősége, ha az üzlet nem jön létre."

Azonban nem csak az ügynökök tudják manipulálni a közvéleményt. Robinson példaként két arsenalos átigazolási sztorit említett: a Wilfried Zaháért tett 40 millió fontos ajánlatot és a csapatkapitány Laurent Koscielny drasztikus lépését. Konkrétan, hogy nem utazott el a csapattal az amerikai felkészülési meccsekre, ezzel nyomatékosítva távozási szándékát. "Koscielny esetében végső megoldásról beszélhetünk, az utolsó kijátszott kártyáról. Nyilvánvaló, hogy a diplomáciai próbálkozások kudarcba fulladtak, ezért más utat választott."

"Egyetlen klub sem szeretne boldogtalan játékosokat alkalmazni, és ha valaki mérgező környezetet teremt, főként, ha egy befolyásos, tapasztalt játékosról van szó, az alááshatja az edző munkáját. Koscielny alapvetően helytelenül cselekszik, de abban a reményben választott szélsőséges módszert, hogy ezzel a legjobbat teszi magának és a családjának. Azzal pedig, hogy az Arsenal nyilvánosságra hozta a vitát, szintén meg lehet változtatni a közönség véleményét. Most azt mondom, így valószínűbb, hogy megoldásra jutnak."

Az Arsenal legendája szerint a klub francia védője a saját londoni örökségét kockáztatja drasztikus lépésével | Hosszabbítás

Az Arsenal hátvédje, Laurent Koscielny a saját örökségét kockáztatja az angol klubnál azzal, hogy visszautasította a csapattal való elutazást az idény előtti amerikai felkészülési tornára, mondja az Ágyúsok legendája, Ian Wright. A londoni klub közleményt adott ki Koscielny ügyében, melyben csalódottságukat fejezik ki a játékos döntésével kapcsolatban.

Zaha ügyében pedig az Arsenal próbálta felrázni az állóvizet az ügynök szerint. "Az ajánlat és az a tény, hogy jelentették is, azt jelzi, hogy az Arsenal a médián keresztül próbált hatni a játékosra és a képviselőire, ezzel elbillentve a mérleg nyelvét a megállapodás felé. A klubok állandóan ezt csinálják. Néha bejön, néha visszafelé sül el." Sokáig már nem taktikázhatnak a klubok, Angliában ugyanis csütörtökön zárul az átigazolási szezon. Ez pedig mindig húzós időszak az ügynökök számára. 

"Az átigazolási időszak vége kicsit olyan, mintha láncszemek lennénk a piacon belül. És minél inkább a lánc végén helyezkedsz el, annál inkább ki vagy szolgáltatva annak, ami feletted történik" - magyarázta Robinson. "Vegyük a Manchester United és Harry Maguire esetét. Tárgyalnak a Leicesterrel, ezért a Leicesternek már megvan a terve, ha megkötik az üzletet. A hírek szerint a Brighton védőjét, Lewis Dunkot szemelték ki. Tehát a Brigtonnak is fel kellett fedeznie potenciális utódokat, az ő klubjaik ugyanezt teszik, és így tovább."

"Ezért van az, hogy a piac végén a klubok valósággal tolonganak, hogy a zárás előtt megkössék az üzleteket. Sokszor kérdezik a szurkolók, miért hagyták ennyire későre. Gyakran azonban nem ez a helyzet, csak épp a lánc elején nem történt semmi. Igazából nem urai a helyzetnek. Embert próbáló tud lenni, amikor megállapodtok, majd hirtelen lefújják az üzletet. De idővel megtanulod ezeket különválasztani, elfogadni a jót és rosszat egyaránt. És próbálod csökkenteni a kockázatokat. Végtére is, a szereped elsődlegesen az, hogy az ügyfeled érdekeit képviseld."

via Goal

Hozzászólások