Foci - Még a futballisták sem ússzák meg a házi feladatot a kényszerszünet alatt
Még a futballisták sem ússzák meg a házi feladatot a kényszerszünet alatt
Fotó: Europress/AFP

Még a futballisták sem ússzák meg a házi feladatot a kényszerszünet alatt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/22 14:45
Egyelőre megjósolhatatlan, mikor folytatódhatnak az európai topbajnokságok küzdelmei, már ha egyáltalán lesz folytatás. Az viszont biztos, hogy a futballistáknak a karantén idején is formában kell tartaniuk magukat, ami egészen új kihívás elé állítja a klubokat, hiszen az erőnléti edzők csak a távolról adhatnak instrukciókat. A megoldás kulcsa a technológiában és a kreativitásban rejlik. 

Mivel a bajnokságok világszerte leálltak, és egyelőre az is messze van, hogy kijelöljék a folytatás időpontját, a játékosok bizonytalanságban töltik mindennapjaikat.

Napról napra egyre több klub és liga rendeli el a zárlatot. A helyzet országonként eltér, de sok helyen - és ez az európai topbajnokságok mindegyikére vonatkozik - betiltották a nagyobb összejöveteleket, köztük a közös edzéseket. Az edzőtermeket bezáratták, és vannak olyan játékosok, akik az önkéntes elszigetelődést választották, esetleg karanténba kerültek, így a klub felszereléseihez sem férnek hozzá. Mostanság még a személyi edzők hatékonysága is csökkent a Olaszországhoz hasonló helyeken, ahol az emberek otthon maradnak, biztonságos távolságot tartva a másiktól.

Hogyan tartják a klubok fenn ilyen körülmények között a játékosok erőnlétét?

A profi labdarúgók körében nem újdonság, hogy rövidebb időre személyre szabott programokat teljesítsenek. Manapság a legnagyobb játékosok körében valószínűbb, hogy egy szigorú menetrendet betartva izzadnak az edzőteremben a holtszezon során, mint az, hogy koktélokat kortyolgatnak egy medence szélén. A különbséget az jelenti, hogy ezúttal a szünetre az idény legfontosabb időszakában került sor, amikor általában eldőlnek a nagy dolgok az európai klubszezonban.

Mivel ütik el az időt a futballisták a koronavírus-járvány alatt? | Hosszabbítás

A koronavírus-járvány az élet számos területét megbénította, többek között a profi sport is jó darabig szünetel. A legtöbb sportoló, így a labdarúgók is, home office-ra váltottak, és az otthoni eszközök segítségével próbálják formában tartani magukat. A goal.com gyűjtése nyomán a közösségi médiás posztok közül válogattunk, benne hasznos és kevésbé hasznos időtöltési lehetőségekkel.

Egy normális idény során áprilisban és májusban játsszák le a legfontosabb mérkőzéseket, amelyek a bajnoki címekről, a kupagyőztesekről, a feljutókról és a kiesőkről döntenek. Mivel a profi sportban lévő általános álláspont szerint csak a hátralévő találkozók befejezésével lehet megőrizni a játék integritását, a szünet során a játékosoknak gondoskodniuk kell az erőnlétükről. Azonban az, hogy mindez zökkenőmentesen történjen, jelentős kihívást állít az erőnléti edzők elé.

Andrea Azzalin a pályafutása során megfordult az AS Monacónál, a Leicester Citynél, a Fulhamnél, a Nantes-nál és jelenleg az Ukrán Labdarúgó-szövetség teljesítményért felelős részlegét vezeti, így tisztában van azzal, melyek ezek a kihívások.

"A klubszinten jelentkező bizonytalanság miatt akad néhány új megoldandó probléma. Az például egy nyilvánvaló kellemetlenség, hogy nincs hozzáférés a játékosokhoz."

Ez a menedzsereket és a vezetőedzőket is hatalmas hátrányba hozza, hiszen nincs lehetőségük a technikai és taktikai gyakorlatok végrehajtására, ők azonban elfogadták a helyzetet. Éppen ezért az erőnléti edzőkön a sor, hogy megtalálják azokat a módszereket, amelyekkel fenntarthatják a játékosok aktivitási és felkészültségi szintjét, méghozzá a legtöbb európai klub által még nem tapasztalt körülmények között.

"Most az otthonaikban rendelkezésre álló eszközökkel dolgoznak a játékosok, esetleg a házi privát edzőtermükben" - mondta Azzalin. "Ez a legalapvetőbb saját testsúlyos edzésektől vagy egyszerű súlyzózásoktól egészen a kiváltságosabb helyzetben lévő, szofisztikáltabb eszközökkel rendelkező játékosokig terjedhet."

Időközben a klubok próbálnak minél kreatívabb módszereket kitalálni a keret motivációjának fenntartására. Az egyik európai topbajnokságnál dolgozó másodedző megosztotta, hogyan boldogulnak ezzel.

"Először egyéni programokat osztottunk szét, amit naponta követtek az erőnléti edzők. Hamar kiderült azonban, hogy a srácok unalmasnak tartották ezeket, ezért néhányan összefogtak, és az okostelefonjaik segítségével egyszerre kezdték el végrehajtani a feladatokat. Ez adta nekünk az ötletet: miért nem fogjuk össze a teljes társaságot egy közös videókonferenciás edzéshez?"

"A kezdeményezést jól fogadta a csoport. Időnként a játékosoknak kérdéseik vannak a gyakorlatokról, ezeket az edzőink valós időben magyarázhatják el. Sokkal megnyerőbb ez a megoldás, mintha csak végigmennének a gyakorlatokon egy instrukciókkal ellátott papír alapján."

A klub emellett próbálja kihasználni a lehetőséget, hogy a játékosok többet gondolkodjanak a futballról általánosságában.

"A fizikai gyakorlatok mellett elméleti és taktikai munkára is használjuk a konferenciákat. Felosztjuk a társaságot csoportokra a posztok szerint, és házi feladatokat adunk nekik. Ez lehet a szokásos munka is, például a saját teljesítményük tanulmányozása, de - és ez csak egy példa - arra is megkérhetem a védőnket, hogy figyelje meg a tíz legjobb védőt, és térképezze fel az erősségeiket, gyengeségeiket és hogy mi különbözteti meg őket. Sok színvonalas beszélgetést eredményezett. Azt hiszem, ez kicsit olyan, mintha visszatértek volna az iskolába."

A játékosok közérzetének javítása is a tervek középpontjában áll.

"Számunkra az a lényeg, hogy az időt a lehető legjobb módon használjuk ki, és ezt a kellemetlen szituációt valami pozitívra használjuk" - mondta a másodedző. "Érthető, hogy a srácok aggódnak a jelen és a jövő miatt. Ne felejtsük el, hogy gyerekkoruk óta sportos közegben mozogtak, sokuknak a csapat és a klub jelenti az elsődleges társas teret. Az, hogy közösen csinálhatják a gyakorlatokat, még ha csak okostelefonok vagy számítógépek segítségével is, segíti őket abban, hogy közelebb érezzék magukat a klubhoz, és talán abban is, hogy ne gondolják túl azt az ijesztő helyzetet, ami épp a világban zajlik."

A technológiára fontos szerep hárul, hogy ellenőrizni tudják a gyakorlatok hatékonyságát. Már eddig is egy csomó appot használtak, amivel mindenfélét számon tudtak tartani, legyen szó a játékosok étrendjéről, a gyakorlatokról, a kedvükről vagy az alvási szokásaikról.

"Ebben a helyzetben a legtöbb klub saját fejlesztésű appokon keresztül kommunikál a játékosokkal, hogy a távolból megfigyelhesse az edzések eredményeit" - nyilatkozta Azzalin. "Az appok részletesen megmutatják az erőnlét- és teljesítményadatokat arról, hogyan regenerálódott a test az előző napi gyakorlatokból, és mennyi terhelést bír még el a következő nap során."

"Azok, akik a szabadban is mozoghatnak GPS-szel és pulzusmérőkkel rendelkeznek, amik precíz adatokkal szolgálnak, amiket aztán fel lehet használni egy még inkább egyénre szabott edzésprogramhoz. Ez elősegítheti, hogy a játékosok fizikai teljesítményét hosszabb periódusokban kövessék nyomon, kiszámolva ezzel a kiugró pontokat, és megbecsülve a helyes edzésterhelést, amivel megelőzhetőek a sérülések."

Ezekben a nehéz napokban a klubok különös tekintettel vannak a játékosok mentális egészségére. Az appokon keresztül visszajelzéseket kapnak, hogy mennyit aludtak a futballisták, hogyan érzik magukat a nap során, és ezek az infók a sportpszichológusokhoz és a tudományos részleghez kerülnek.

Természetesen ezek csak akkor érnek valamit, ha az adatokat megfelelően gyűjtik, ám a tapasztalatok szerint a játékosok többségét érdekli, hogyan tudják javítani a teljesítményüket. Általános vélekedés, hogy a futballisták összenőttek a mobiljaikkal, ám ez nem csak a közösségi médiára való posztolgatásból áll.

Sok olyan gyakorlat van, amit a klubok és a játékosok még a távolból is megtehetnek a hatékony edzésmunka érdekében, azonban a mérkőzések szimulálására nincs mód. Minél tovább tart a szünet, annál kevésbé valószínű, hogy a csapatok teljesen készen állnak a folytatásra, amikor végre zöld lámpát kapnak a bajnokságok. Ez is egy olyan faktor, amit számításba kell venni, amikor megoldásokat keresnek a különös idény problémáira.

A cikk Tor-Kristian Karlsen ESPN-en megjelent írása alapján készült.

via ESPN

Hozzászólások